Margot loopt hard

hardlopen moederschapIn 2002 verhuisde Margot (46) met haar gezin naar Klarenbeek. Margot keek eens uit haar nieuwe raam en zag dat haar achtertuin grensde aan het bos. Ze besloot:

'Dit is een mooi moment om met hardlopen te beginnen!'

Drie maanden later liep ze haar eerste 10 kilometer wedstrijd door de stad Apeldoorn!

Maar vervolgens liep Margot 8 jaar lang niet meer!

Pas in 2011 trok ze de hardloopschoenen weer aan. Dit keer naar aanleiding van een medische keuring. Hieruit bleek dat ze een gemiddelde conditie had. De arts adviseerde haar om te gaan hardlopen. Margot plukte een hardloopschema van internet, en al snel liep ze weer 10 kilometer.

Margot is getrouwd met Nol. Samen hebben ze twee zoons: Vincent van 16 en Stephan van 13. Het hele gezin is sportief. Nol fietst, Vincent judoot en Stephan keept bij de voetbal. Naast hardlopen, tennis Margot ook nog.

Dit is haar verhaal.

Margots loopgewoontes

Ik loop het liefste in de natuur. Wij wonen vlakbij de recreatieplas Bussloo. Daar loop ik graag een rondje omheen. Maar ik loop ook langs het Apeldoorns kanaal of in het bos.

recreatieplas bussloo

Loopfrequentie

Ik loop gemiddeld twee keer per week. Door de week een intervaltraining of een tempoloopje van 5 tot 8 km. In het weekend meestal een duurloopje van 10 tot 15 kilometer. Vaker lopen lukt me niet want ik tennis ook nog 1 tot 2 keer per week. En dat wil ik ook blijven doen.

Alleen of in een groep

Ik loop meestal alleen. Soms spreek ik met een vriendin af om een keer samen te lopen. De voordelen van alleen lopen zijn dat je kunt gaan wanneer je wilt, en dat je lekker muziek kunt luisteren. Het nadeel is dat je altijd jezelf moet motiveren om te gaan, en dat het soms wel saai is. Het voordeel van een groep lijkt me de gezelligheid en de stok achter de deur. Het nadeel van een groep zijn de vaste tijden.

Hardloopmotivatie

Ik begon met hardlopen om mijn conditie te verbeteren. Maar hardlopen heeft ook andere voordelen.

Lichamelijke voordelen:

  • Je conditie wordt beter.
  • Je lijf wordt strakker en sterker.
  • Je kunt makkelijk lekker eten en drinken en toch op gewicht blijven.

Psychologische redenen:

  • Je voelt je daarna heerlijk.
  • Het geeft me zelfvertrouwen en het gevoel dat ik de hele  wereld aan kan.
  • Tijdens het hardlopen kun je het dagelijks leven heerlijk relativeren.

Hardlopen is voor mij een heerlijke sport in de buitenlucht, die je overal en altijd kunt doen.

Hardlopen en moederschap

Bij hardlopen gaat het niet altijd vanzelf en dat is bij het moederschap ook. De ene dag is het makkelijker dan de andere. Soms zit het mee en soms zit het tegen. En beiden leveren je mooie momenten op. Hardlopen geeft me zelfvertrouwen en mijn doorzettingsvermogen is er door gegroeid. De positieve gevoelens die hardlopen oproept, neem je mee in het moederschap.

Kinderen en hardlopen

Mijn oudste zoon zit op het Cios en leert daar ook hardlopen. De jongste loopt incidenteel wel eens mee maar daar blijft het bij. Het is wel de bedoeling dat zijn voetbalteam dit jaar met kerst met een loopje meedoet, dus we zullen zien. Ik stimuleer dat mijn kinderen sporten. Maar welke sport ze doen, maakt me niet uit. Op vakantie surft de oudste, en tafeltennist de jongste en dat vind ik prima. Ik liep als kind ook niet hard.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Ik doe gemiddeld 3 wedstrijdjes per jaar. Niet zozeer voor de wedstrijd, maar om een doel te hebben. En voor de sfeer en gezelligheid. Voor een prijs ga ik niet. Op mijn planning staan:

  • 16 november: 15 km op de Zevenheuvelenloop
  • 1 februari: 10 engelse mijl bij de Midwinter in Apeldoorn
  • 7 maart: de halve marathon in Driebergen

Daarna begint het tennisseizoen weer en wordt het lopen vaak iets minder.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb een Garmin horloge. Daarmee met ik vooral de afstand. En een klein beetje mijn snelheid. De bijbehorende hartslagmeter gebruik ik niet. Ik loop op gevoel. Als ik alleen ben heb ik oortjes in met swingende muziek. Als ik met iemand samen loop vind ik het gezelliger om wat te kletsen.

Hardloopkleding en schoeisel

Hardloopkleding moet voor mij vooral praktisch zijn. Het is hoogstens mooi meegenomen als het er leuk uitziet. Mischien dat ik ooit een hardlooprokje koop. Maar dan moet ik er net tegenaan lopen. Eén keer per jaar koop ik nieuwe hardloopschoenen. Meestal is het dan ook echt nodig, en dan vind ik het ook wel leuk. Ik heb 2 keer Nike’s gehad en ben nu aan mijn 2e paar Asics bezig. 25. Op dit moment loop ik op roze Asics Gel Cumulus.

Hardloop literatuur en lectuur

Ik heb een paar boeken over hardlopen maar niet een speciaal favoriet boek. Een leuk boek vind ik het boekje met De leukste lopen erin en de Complete gids voor elke loper.

Runner's World lees ik graag. Ik vind het vooral leuk om over de hardloop ervaringen van anderen te lezen. Bijv. de rubriek met de terugblik op een wedstrijdje.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon doen! Er is altijd wel een gaatje in de agenda te vinden en je komt als herboren en met nieuwe energie thuis.

Tip: omdat ik veel mensen alleen zie hardlopen die misschien best eens af en toe samen willen trainen of samen naar een wedstrijd willen heb ik op Facebook de groep Hardlopers Stedendriehoek  aangemaakt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.