Evelien loopt

hardlopende moederHet was het weekend voor de marathon van Dublin in 2012. Eveliens partner Johan ging hem samen met een vriend lopen. Johans vriend had zijn vriendin, een professioneel hardloopster, meegenomen. Het ging het hele weekend alleen maar over hardlopen. Evelien hing er maar een beetje bij.

Maar door het enthousiasme van haar gezelschap werd een zaadje geplant bij Evelien. En niet lang daarna downloadde ze via hardloopschemas.nl een schema om in 10 weken tijd 20 minuten achter elkaar te leren hardlopen.

Ze begon met 1 minuut hardlopen en 2 minuten wandelen. Na die ene minuut was ze kapot. Maar Evelien zette door en volgde trouw haar schema. En op de verjaardag van haar jongste dochter (8) liep ze voor het eerst 20 min achter elkaar.

Dit is Eveliens verhaal

Mijn hardloopweek: loop- en krachttraining

Ik loop het liefst in de natuur en kan genieten van al het moois om me heen. Wij wonen langs de Lek, dus ik kan heerlijk op de dijk lopen of in de uiterwaarden. Ik loop drie of vier keer per week, en doe elke keer een ander soort training.

Ik loop het liefst alleen. Lekker in mijn eigen tempo, en wanneer het mij het beste uit komt. Samen lopen is soms wel gezellig. Maar ik wil geen vaste afspraak. Dat werkt bij mij niet. Zodra die ander afbelt ga ik zelf ook niet. Terwijl ik wel gegaan zou zijn als ik met niemand had afgesproken!

Twee keer per week ga ik naar de sportschool voor wat krachttraining. Soms combineer ik hardlopen en krachttraining Dan ga ik hardlopend naar de sportschool, doe daar mijn krachttraining, en loop vervolgens weer naar huis.

Motivatie voor hardlopen

Hardlopen maakt me blij. Ik zit veel beter in mijn vel nu ik hardloop. Als ik niet hardloop merk ik dat meteen aan mijn humeur. Het is echt een moment voor mezelf, en een uitlaatklep. Even het verstand op oneindig, en gewoon lekker lopen.

Ook letterlijk zit ik beter in mijn vel als ik loop! Hardlopen is goed voor mijn figuur en conditie, en helpt me die paar kilo's die me nog dwars zitten kwijt te raken.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen doe ik gewoon voor mezelf. Het heeft voor mij niet veel met moederschap te maken. Wel vind ik het belangrijk dat mijn kinderen zien dat sporten belangrijk is. Dus dan moet ik natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.

Ik vind sporten in het algemeen erg belangrijk. Mijn meiden moeten sporten. Maar dat hoeft natuurlijk niet perse hardlopen te zijn. Ze turnen alledrie op hoog niveau (11, 9, en 8), drie keer per week. Beweging krijgen ze dus genoeg. Sind een jaar lopen mijn meiden soms een kidsrun als wij een wedstrijdje hebben. Maar hardlopen is echt bijzaak voor hen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb een doel nodig om gemotiveerd te blijven. Daarom doe ik mee aan wedstrijden. Momenteel loop ik wedstrijdjes van 10 km. Maar ik heb me ingeschreven voor de 10 mijl van de Dam-tot-Dam loop in september. Dat vind ik een mooi doel om naar toe te trainen. Als ik 40 ben zou ik graag een keer een marathon willen lopen. Gelukkig heb ik nog drie jaar om daar langzaam naar toe te trainen.

Ik ben niet snel genoeg voor een prijs, maar ik ga wel voor een mooie persoonlijke tijd. Ik ben erg fanatiek. De wedstrijd moet een stuk sneller gaan dan mijn trainingen. Bij een wedstrijd geef ik echt alles.

Meedoen aan een wedstrijd vind ik gewoon heel stoer. Ik heb heel vaak langs het parcours gestaan om mijn man aan te moedigen. Nu loop ik zelf mee, en staan mijn man en kinderen mij aan te moedigen…. een kippenvel momentje!

Hardloop gadgets en apps

Ik loop met een hartslagmeter. In mijn hardloopschema's zitten trainingen in verschillende hartslag zones, en ik wil graag weten of ik goed zit. Op muziek lopen vind ik verschrikkelijk. Ik wil graag alles om me heel horen, vogels enz. Ik word het liefst één met de natuur.

Ik heb één keer met muziek gelopen, omdat iedereen dat deed. Maar ik was vooral bezig met de dopjes die telkens uitvielen, en ik werd gek van de wind die veel harder in mijn oren klonk. Nee, laat mij de vogels maar horen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik vind hardlooprokjes geweldig, en heb er ook eentje. Alleen kruipt dat broekje eronder op, zodat mijn bovenbenen schuren. Gelukkig ben ik een stuk slanker dan vorig jaar, dus ik hoop daar dit jaar geen last van te hebben. Op een zonnige dag maar eens uitproberen.

Ik ben nog steeds met mijn eerste paar loopschoenen bezig, maar die zijn nu aan vervanging toe. Het zijn Mizumo's. Ik denk dat ik maar weer voor dezelfde ga. Deze bevallen goed en ik durf niet zo goed voor een flitsende andere schoen te gaan. Ik ben bang dat ik dan weer last zou gaan krijgen van mijn knie. Ik vind dat wel jammer, want je hebt zoveel leuke.

Hardloopliteratuur en lectuur

Ik heb geen favoriet boek over hardlopen. Wel heb ik laatst het boek De complete voedingsgids voor sporters van Runners World gekocht. Dat vond ik erg interessant. En toen ik begon met hardlopen las ik het Start to Run magazine.

Soms koop ik een los nummer van Runner's World. Ik ben altijd wel geïnteresseerd in nieuwe loop- of -alternatieve training en voedingsadviezen

Mijn  boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon gaan doen. Het is zo makkelijk te combineren met het moederschap. Zeker als de kinderen op school zitten en je onder schooltijd kunt lopen. Maar bouw het wel heel rustig op, anders is de kans op blessures erg groot.

Similar Posts

One Comment

  1. Leuk dat je zo tot het gaatje gaat bij een wedstrijd Evelien! Ik loop niet veel wedstrijden maar ik geef dan ook alles.

    Keep running... op naar de halve marathon en verder als je wilt, maar je bent nog jong, dus je hebt de tijd.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.