Mirjam Sterk rent: 2012 en nu 2023!

mirjam sterk
Mirjam Sterk (39) is lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, en sinds november 2010 is ze vicefractievoorzitter.

Ze is woordvoerster integratiebeleid en houdt zich verder onder meer bezig met sociale zaken als armoedebeleid, arbeidsverhoudingen en Wajong. Mirjam is getrouwd met Danny, en met hun drie kinderen van twee, vier en zes, wonen ze in Houten.

Mirjam begon al tijdens haar middelbare schooltijd met hardlopen, en daarna wisselden periodes van hardlopen en niet hardlopen elkaar af. Tot anderhalf jaar geleden: toen besloot Mirjam echt flink te gaan lopen. Nu loopt ze twee à drie keer per week ongeveer 10 kilometer, en wil ze toewerken naar een halve marathon.

Motivatie

Mirjams oorspronkelijke motivatie voor hardlopen was afvallen, maar nu gelden andere redenen. Mirjam heeft een intensieve, soms stressvolle baan, en hardlopen betekent een moment voor zichzelf. Bovendien helpt het Mirjam om haar hoofd 'leeg' te maken. Daarnaast is hardlopen makkelijk te integreren in een druk bestaan:

'Ik hoef alleen maar mijn hardloopschoenen aan te doen, en weg ben ik. Op elk moment van de dag.'

Naast psychologische motieven, wordt Mirjam ook gemotiveerd door de lichamelijke voordelen van hardlopen. Mirjam: 'In mijn familie zit osteoporose. Lopen is goed voor je botopbouw. En een gezond en fit lijf helpt bij een drukke baan.'

Dagelijkse looppraktijk

Hoewel Mirjam Sterk het liefst in de natuur loopt, doet ze dat liever niet in haar eentje. Daardoor loopt ze vaak over de fietspaden in Houten. Maar als ze de keus heeft kiest ze voor de natuur. Mirjam: 'Ik liep soms met een collega om zeven uur 's ochtends door de duinen en langs het strand, als ik moest overblijven in Den Haag. Heerlijk! Konijntjes, onbelopen strand en stilte.'

Recent besloot ze om ook een keer per week in een groep te lopen, omdat die je kunnen 'meetrekken'. Ook een loopmaatje lijkt Mirjam wel wat, maar dat is lastig vanwege haar onregelmatige werktijden. Als ze oppas kunnen regelen loopt ze met haar man, een fervent hardloper. Hij leest dan ook het tijdschrift Runner's World, en soms leest Mirjam mee, maar over het algemeen vindt ze de artikelen te algemeen om er zelf wat aan te hebben.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen en moederschap hebben volgens Mirjam met elkaar gemeen dat ze vaak leuk zijn, maar heel soms ff niet:-) Hardlopen helpt Mirjam als moeder omdat het haar tijd geeft voor zichzelf. Mirjam:

'Dan kun je daarna weer veel meer hebben.'

En net als bij het moederschap wisselen bij hardlopen periodes waarin het lekker gaat, elkaar af met periodes waarin het allemaal wat minder wil. In 2012 zijn Mirjams kinderen nog te jong om hardlopen actief te promoten, maar in de toekomst zal Mirjam het hen zeker aanraden. 'Ik denk dat ze er vanzelf wel mee besmet raken. Mijn man loopt heel veel en ik regelmatig.'

Gadgets

Mirjam heeft tijdens het hardlopen haar iPod bij zich en en luistert dan naar Spotify.

'Vaak luister ik in de ochtend naar Radio1. Dan ben ik meteen weer bij. Zonder muziek loop ik slechter. Dan let ik veel meer op hoe ver ik nog moet, wat ik voel etc.'

Sinds een jaar draagt Mirjam naast haar iPod een hartslagmeter en Garmin horloge.

Wedstrijden

Mirjam streeft naar een halve marathon, en heeft ondertussen al aan drie wedstrijden meegedaan. 'Wedstrijden betekenen voor mij mezelf meten met anderen, en kijken hoe het gaat. Ik merk dat ik tijdens wedstrijden net iets dieper ga, dan ik normaal doe.'

Om het idee van een prijs winnen moet Mirjam lachen. 'Haha! Niet met mijn tijden:-) 5:16 p/k is voorlopig mijn snelste tijd.'

Loopkleding en schoeisel

Mirjam draagt graag looprokjes, want die maken haar vrolijk. Loopschoenen kopen doet Mirjam daarentegen weinig. Haar favoriete schoenen zijn van het merk Asics.

Mirjams boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen! Je voelt je fitter, je hebt tijd voor jezelf en je geeft een goed voorbeeld aan je kinderen.

Update Mirjam Sterk 2023

Bovenstaand interview publiceerde ik in 2012. Sindsdien is er veel veranderd in het leven van Mirjam Sterk.

2018 Emigratie naar de VS

In januari van 2018 emigreerde Mirjam Sterk namelijk met haar man en gezin naar de Verenigde Staten! Haar man had daar namelijk een andere baan gekregen. Het gezin woonde daar in Maryland. Mirjam Sterk werkte in die tijd als schrijver, columnist en commentator. In die vorm was ze bij de bestorming van het Amerikaanse Capitool in 2021. Kijk maar:

Verder werkte Mirjam Sterk ook als vrijwilliger voor het Amerikaanse Rode Kruis. Ze hield een blog bij over haar leven in de VS: Dutchie in DC.

Maart 2023

Inmiddels woont het hele gezin van Mirjam Sterk weer in Houten. Op 29 maart 2023 werd Mirjam Sterk  beëdigd als Statenlid en is ze namens het CDA fractievoorzitter.

Bron foto: Door CDA fractie - Wikiportret, CC BY 3.0, Koppeling

Similar Posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.