Hardloper Ivanka Meulman

ivanka

Nadat Ivanka kinderen kreeg stopte ze met hockey. Maar ze wilde wel blijven sporten. Ze probeerde van alles, en hardlopen bleek ideaal. Net zoals zoveel hardlopers ontdekte Ivanka hoe handig een sport is die je kunt doen waar en wanneer je maar wilt, en waar je niets of niemand bij nodig hebt!

Maar om nou te zeggen dat ze het leuk vond? Nou nee.... Wekelijks onderwierp Ivanka zich aan haar eigen Coopertest en rende 12 minuten. Het kwam niet eens bij haar op om langer, of verder te lopen. Maar toen besloot het kantoor van haar man om, vanuit het niets, een half jaar later een halve marathon te lopen. Ivanka had daar een duidelijke mening over: 'Jullie zijn gek!' verklaarde ze.

Maar toen zag ze hoe haar man zich verbeterde. Al snel kon hij 5 kilometer lopen en na een tijdje zelfs 10 kilometer. Op de grote dag verscheen haar man met slechts twee andere collega's aan de start van de halve marathon. En hij liep hem nog uit ook.

Toen vond Ivanka dat ze niet kon achterblijven. Een jaar later rende ze haar eerste wedstrijd: een halve marathon.

Dit is haar verhaal!

Hardloopgewoontes

Ik begon dus met 12 minuten hardlopen per week. Sinds een jaar ben ik weer aan het hockeyen. Daardoor ben ik minder gaan lopen. Ik loop nu zo’n twee keer per week. Waar ik loop, stad of natuur maakt me niets uit. Als het maar rustig is. Ik heb dit jaar extreem veel last van hooikoorts, dus de laatste tijd ben ik verbannen naar de loopband in de sportschool.

Hardloopmotivatie

Ik wil me graag fit voelen. Zowel lichamelijk als geestlijk. Hardlopen is een prima uitlaatklep. Een paar maanden geleden brak ik mijn pols en mocht 8 weken niet sporten… Ik miste het hardlopen toen echt.

Hardlopen en moederschap

Parallellen tussen hardlopen en het moederschap zie ik niet zo snel. Mijn moederschap is wel de start geweest van het hardlopen. Wel zie ik parallellen tussen bevállen en hardlopen. Zo’n halve marathon is echt een bevalling. Mijn kinderen waren eerder ter aarde, dan dat ik de finishlijn in zag.
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen sporten. Een sport die ze zelf leuk vinden. Wat ze doen maakt me niet zoveel uit. Mijn zoon voetbalt en mijn dochter hockeyt. Ik stimuleer het hardlopen niet, maar ze doen wel eens mee met een kinderloop.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Na mijn eerste halve marathon, heb ik nog een keer de halve gelopen en de 15 km bij de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Voor prijzen ben ik echt te langzaam. Het deed me wel goed om te zien dat ik bij de Zevenheuvelenloop tot de beste 30% hoor in de vrouwencategorie van mijn leeftijdsklasse.

Die Zevenheuvelenloop vond ik overigens een drama. Wat was het druk. Ik ben alleen maar bezig geweest met mensen inhalen en ingehaald te worden. Maar misschien ligt het ook aan mij. Ik houd gewoon niet zo van grote mensenmassa’s. Voor mij hoeven wedstrijden dus niet zo nodig. Plezier staat voorop: ik heb ook geen ambities meer qua afstand en tijd. Ik ben denk ik ook een Lone Runner.

Hardloop gadgets en apps

Ik ben niet van de gadgets. Voor de wedstrijden liep ik wel met een hardloophorloge. Dan ging ik me heel erg aan mijzelf ergeren. Ik ben een diesel en mijn eerste 5 km zijn zo traag. Heel frustrerend om dat steeds op je horloge te zien. Wel heb ik altijd muziek aan. Ik kan ook echt balen als mijn batterij halverwege leeg blijkt te zijn.

Hardloopkleding en schoeisel

Superleuk dat er zo veel flitsende renkleding voor vrouwen komt. Maar ik draag geen renrokjes. Shoppen vind ik alleen leuk als het rustig is. Dus als ik hardloopschoenen koop ga ik zo vroeg mogelijk, want dan is het nog lekker rustig. Altijd naar dezelfde winkel. Ik probeer dan verschillende schoenen, maar kies uiteindelijk toch altijd dezelfde: Saucony Omni.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ga, en begin zo langzaam mogelijk. Zo houd je het langer vol en kom je verder. En inderdaad, je bent altijd sneller dan de mensen die op de bank zitten.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.