Hardloop perikelen

Hardlooptechniek

hardlooptechniekHardlopen is in principe simpel: je zet je ene voet voor de andere. Maar toch is er veel discussie over hardlooptechniek.

Zelf heb ik geflirt met de hardlooptechnieken Chirunning en Natural Running. Ik vind die wat betreft hardlooptechniek trouwens erg op elkaar lijken. Maar nog steeds houd ik mezelf tijdens het hardlopen voor: ‘Bekken onder me houden alsof het schaal met water is, waaruit ik niets wil knoeien!’ En dan span ik mijn buikspieren aan, en kantel mijn bekken een beetje. Meestal doe ik dat (pas) als ik pijn krijg van mijn onderrug.

Hardlooptechnniek: waarom?

Het belang van een hardlooptechniek is eigenlijk heel simpel: als je een slechte hardlooptechniek hebt, dan heb je meer kans op blessures. Ook al is het ‘foutje’ in je looptechniek maar klein, op den duur krijg je er last van.

Voorbeeld

Ik las ooit een thriller waarin de hoofdpersoon door de valse psychopaat werd vastgebonden onder een druppelende kraan. Elke paar secondes viel er een druppel uit die kraan op haar voorhoofd. Je zou denken, dat dit niets voorstelt. Maar op den duur deed die druppel ontzettende pijn op haar voorhoofd. Er onstond zelf een vurige wond.

Hetzelfde principe is van toepassing bij een slechte hardlooptechniek: uiteindelijk gaat het ‘schuren’ en pijn doen.

Hardlooptechniek: soorten

In de jaren tachtig gebruikten mensen een hardlooptechniek waarbij ze op het voorste deel van hun hiel landden. Maar de laatste jaren is de aanbevolen hardlooptechniek er juist eentje waarbij je op je voorvoet landt. Dit is een meer natuurlijke manier van hardlopen.

Bekende looptechnieken zijn:

Ik vind deze technieken allemaal best wel op elkaar lijken, maar er zijn, accentverschillen. Het is dus net waar jij je het prettigst bij voelt.

Uitleg Pose running

In onderstaand filmpje wordt Pose running heel duidelijk uitgelegd!

Hardlooptechniek: invloeden

Een hardlooptechniek staat niet op zichzelf. Zo kun je voor een korte tempoloop een andere hardlooptechniek gebruiken dan voor een duurloop. Ook de ondergrond waarop je loopt kan de keuze voor een bepaalde looptechniek beïnvloeden. Als je over een modderpad rent, gebruik je een andere techniek dan op asfalt.

Ook je gewicht speelt een rol. Zo wordt mensen met veel overgewicht bijvoorbeeld aangeraden om te beginnen met wandelen om de gewrichten niet te zwaar te belasten.

Wat zeggen lopers over hun hardlooptechniek?

De Amerikaanse ex-marinier Stew Smith vroeg 100 hardlopers naar hun hardlooptechniek. Dit waren de uitkomsten:

  • 63% wist niet hoe ze liepen. Ze liepen gewoon.
  • 22%  gebruikte de POSE looptechniek
  • 10%  gebruikte de Chirunning hardlooptechniek
  • 5%  gebruikte de barefoot running techniek met minimalistische schoenen

In welke groep val jij?

Similar Posts

Leave a Reply