Hardlopen of fietsen
Je wilt een sport die laagdrempelig is, en die je gemakkelijk kunt doen? Dan kom je al snel bij hardlopen of fietsen uit. Net zoals de combinatie vrouwen en hardlopen steeds populairder werd, gebeurt nu hetzelfde voor vrouwen en fietsen.
Hardlopen en fietsen: allebei een duursport
Beide kun je vanuit huis doen, en de hele wereld is als het ware je sportschool! Hardlopen of fietsen zijn allebei een duursport en beiden bevorderen een gevoel van welbevinden.
Afvallen fietsen of hardlopen?
Bij hardlopen verlies je sneller en meer calorieën dan bij fietsen. Daar staat weer tegenover dat je hartslag bij fietsen relatief lager is waardoor de vetverbranding eerder wordt aangesproken.
Racefietsen wordt steeds populairder
Op dit moment wordt racefietsen steeds populairder, vooral onder vrouwen! Marijn de Vries schreef zelfs een speciaal boek over racefietsen over: Vrouw & Fiets.
Het boek is niet alleen heel leuk om te lezen, maar haalt ook het idee dat racefietsen ingewikkeld en moeilijk is onderuit. Tenminste, tot op zekere hoogte. Want ook Marijn de Vries zegt dat je een racefiets persoonlijk moet laten aanmeten, en dat je je voeten vastklikt aan de trappers. Maar als er ooit een boek was dat mij aan het fietsen kon krijgen, dan is het dat wel!
Hardlopen of fietsen
Het grote voordeel van hardlopen is dat het goedkoper en makkelijker is: je hebt alleen een paar goede loopschoenen nodig, en dan kun je eigenlijk wel gaan. Een goede racefiets moet je je, net als loopschoenen, laten aanmeten maar kost gemiddeld toch al gauw 1000 euro. En dan moet je ook nog zo'n wielrennerbroekje met zeem er in, en een fietshelm kopen… Dat brengt mij op een tweede voordeel van hardlopen: bij hardlopen hoef je er niet zo stom uit te zien! Hardloopkleding voor dames is leuker dan fietskleding, denk bijvoorbeeld aan die leuke looprokjes! Als het gaat om hardlopen of fietsen, en de leukste kleding, dan wint hardlopen het.
Fietsen: grotere actieradius en minder blessuregevoelig
Maar er is één ding waarin fietsen hardlopen wel degelijk verslaat: en dat is de kans op blessures. Fietsen is in dat veiliger omdat het de gewrichten minder belast. En een ander groot voordeel van fietsen is natuurlijk dat je een grotere actieradius hebt. Ik zou bijvoorbeeld best graag eens naar Winterswijk rennen, maar dat is zo'n 24 kilometer. En dan moet ik ook nog terug. Fietsen naar Winterswijk is daarentegen veel makkelijker te doen.
Ook vind ik hardlopen net iets meer vrijheid bieden dan fietsen. Als hardloper kun je bijvoorbeeld best langs een beekje rennen, zonder noemenswaardig pad.
Toch overweeg ik soms wel eens racefietsen. Op dit moment fiets ik alleen op donderdag 22 km, op mijn gewone omafiets. Maar anders dan hardlopen, kun je racefietsen niet gemakkelijk eerst eens even proberen. Je moet immers zo'n dure fiets aanschaffen, en dat vind ik nu geen optie.
Hardlopen en fietsen: een goede combinatie
Hardlopen en fietsen zijn overigens een prachtige combinatie. Fietsen kan je namelijk een betere loper maken. Heb je bijvoorbeeld een lange duurloop gedaan op zondag? Dan is een stuk fietsen op maandag een prachtige manier om in beweging te komen, zonder je lichaam verder te belasten. Daarnaast is fietsen een goede vorm van crosstraining: tijdens het fietsen gebruik je spieren, die bij het hardlopen minder aan bod komen. Het is dus niet hardlopen óf fietsen, maar hardlopen én fietsen!
Ik ben benieuwd of Evy Gruyaert ook met een podcast voor wielrennen komt1
En het allerleukste is: als je nou ook nog gaat zwemmen kun je jezelf een triathleet noemen!
Hoe denk jij over hardlopen en fietsen?
Hi Nicole,Naast hardlopen doe ik alle gewone dingen zoveel mogelijk op de fiets. Ik heb geen racefiets maar een mountainbike. Die gebruik ik dus nooit, maar ik ga altijd op mijn gewone fiets 16 jaar oud met versnellingen ;-). Ik overweeg wel een racefiets aan te schaffen omdat manlief een verwoed fietser is. We zouden dan af en toe een keer iets samen kunnen doen en niet de hele tijd ieder ons ding doen. Hij loopt wel eens hard maar in zijn opbouw (weekje bergen) past het niet om nu veel te rennen. Dat is ook mijn bezwaar tegen het combineren van beide zaken. Ik fiets wel op de hometrainer soms als ik herstellende ben van een zware wedstrijd. Dat gaat beter dan op een gewone fiets. Ik vind het verder ook vervelend dat fietsen meer tijd kost omdat de inspanning minder zwaar is dan de loopinspanning. Ik moet dus meer fietsen om dezelfde trainingsintensiteit te halen. Veel info is te vinden op runinfo en wielerinfo ... ik moest de urls eruithalen helaas anders werd dit commentaar niet gepubliceerd. Qua kleding vind ik wielershirts veel fijner dan loopshirts omdat ze zakken en een ritsje hebben. Je kunt je spullen kwijt en je kunt zelf kiezen of je veel of weinig ventilatie wilt. Een wielerbroek vind ik niet fijn zitten, zeker niet tijdens de menstruatie. Daar zit geen zeem meer in hoor, dat zijn allemaal andere dingen tegenwoordig afgestemd op wat voor soort fietser je bent.Maar alles wat je in beweging brengt juich ik van harte toe. Een racefiets kan ook heel goed door de kinderen gebruikt worden, zodat die eens wat vaker aan sport doen. Twee fietsen in het gezin is dus daarom misschien voor ons wel een optie. Qua maten valt dat hier redelijk gunstig gelukkig.groetjes,Dorothé
Hoi Dorothé, bedankt voor de uitgebreide reactie. Vind je het niet naar zitten dan, op zo'n racefiets? Dat is een van de dingen die mij weerhoudt: dat je zo voorover gebogen moet zitten! Dat lijkt me helemaal niet fijn.