Hardloopschoenen en autobanden hebben veel gemeen!

hardlopen en autobandenHier op het platteland kijken we vanuit onze woonkamer uit op een pittoreske zandweg.

Maar er is niets pittoresks aan de enorme kuilen en gaten die er in zitten! Niet als je er met een auto overheen wilt rijden in ieder geval. Als hardloper is het makkelijker. Dan ren je gewoon óm de gaten heen!

Wat hardloopschoenen gemeen hebben met autobanden

Maar op een ochtend, toen ik zigzagde over wat nu een modderpoel was geworden, kreeg ik één van die filosofische inzichten, die hardlopen kan oproepen:  hardloopschoenen en autobanden hebben iets gemeenschappelijk!

Vraagje: welk deel van hardlopers én auto's raakt de weg?

Juist! Hardloopschoenen en autobanden! Hardloopschoenen en autobanden vormen het eerste contactmoment met het oppervlak! En net zoals je autobanden hebt voor verschillende seizoenen en terreinen, zo heb je ook verschillende loopschoenen! Als je gaat hardlopen in de sneeuw zijn bijvoorbeeld schoenen met spikes erg handig.

Bij hardlopers vormen hardloopschoenen een buffer, en bij auto's de banden.

Hardlopers en hardloopschoenen

Iedereen kent wel het belang voor hardlopers van de juiste schoenen. Want als je verkeerde of slechte schoenen draagt, dan riskeer je blessures. Ik heb dit aan den lijve ervaren, toen ik begon met mijn hardloopcarrière.

Ik vertrouwde mezelf destijds niet dat ik zou blijven hardlopen, en liep dus op een paar oude schoenen van de Schoenenreus uit mijn middelbare school tijd. En dat leidde tot pijnlijke knieën. De juiste loopschoenen losten het probleem gelukkig op.

Auto's en banden

Hetzelfde principe is van toepassing op auto's en autobanden. Banden beïnvloeden hoe je auto rijdt, hoe veilig je rijdt,  en zelfs hoe dúúr je rijdt.

Hier onder alle overeenkomsten die me invielen onder het hardlopen!

Overeenkomsten tussen autobanden en hardloopschoenen

  1. Bij zowel hardloopschoenen als autobanden is het heel belangrijk dat je de juiste maat hebt.
  2. Je hebt hardloopschoenen met extra profiel voor ruw terrein en glibberige wegen. Zo heb je ook winterbanden met extra profiel die je beschermen tegen uitglijers onderweg. Bij zowel loopschoenen als autobanden is profiel heel belangrijk!
  3. Je hardloopschoenen brengen de krachten van je lichaam net zo over op de weg, als autobanden dat doen voor de motor van je auto!
  4. Net als loopschoenen slijten autobanden, en moet je ze op tijd vervangen!
  5. Als ik mijn hardloopschoenen niet stevig genoeg aantrek, dan loop ik 'zwaarder'. Het is net alsof iedere stap moeite kost. Hetzelfde geldt voor autobanden: het is belangrijk dat de bandenspanning optimaal is. Sterker nog, dat levert een besparing van 5% aan benzinekosten op. Want autobanden die niet goed op spanning zijn vragen meer energie.
  6. Nieuwe hardloopschoenen kan intimiderend zijn. Net zoals bij autobanden is er overweldigend veel keus, en wordt er veel met enge technische termen gegooid! Doe van te voren je research, en zorg dat je naar een winkel gaat waar ze er verstand van hebben.

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen autobanden en schoeisel, blijkt wel uit het feit dat autobanden gebruikt worden om schoenen van te maken.

Autoband recyclen tot sandaal

In onderstaand filmpje zie je iemand een sandaal maken van een oude autoband!

Tutorial: maak je eigen hardloopschoenen van autobanden

Geïnspireerd geraakt? Wil jij je eigen hardloopschoenen maken van autobanden? Dat kan! Via deze link vind je een (Engelstalig tutorial) hoe je dat aanpakt.

Ik ben zelf helaas niet zo handig, dus ik houd het maar op hardlopen in mijn Saucony's.

Similar Posts

2 Comments

  1. Grappig, nooit geweten dat er tussen banden/winterbanden en hardloopschoenen zoveel overeenkomsten bestaan. Leuk stuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.