Huis, tuin en keuken crosstraining voor als je het druk hebt

crosstraining

Druk, druk, druk.

Dus wie heeft er tijd om ook nog eens aan crosstraining te doen naast het hardlopen?! (Zie Welke spieren train je bij hardlopen?)

De simpelste manier om toch aan crosstraining te doen is door het toe te passen op het werk in en rondom huis. Je doet dus gewoon alles wat nodig is in huis en tuin, en gebruikt dat als je crosstraining. (Zie ook mijn post over touwtje springen als crosstraining).

Tuinieren als crosstraining

Zo vervang ik gedurende de lente en zomer mijn hardlooprondje op woensdagmorgen door crosstraining. Dat is uit nood geboren. Ik moet namelijk onze tuin bijhouden. We wonen in het buitengebied, en dat betekent dat we een grote tuin hebben. Aangezien mijn man het ook niet doet, ben ik verantwoordelijk voor het wieden van onkruid. Doe ik het niet, dan lijkt onze tuin binnen no time op een ondoordringbaar tropisch regenwoud.

Je gebruikt heel wat spieren bij werk in en om het huis

In eerste instantie baalde ik als een stekker dat ik door dat stomme tuinieren een ochtend hardlopen moest inleveren. Tot ik voelde hoeveel kracht het me kostte om flink te schoffelen, onkruid uit de grond te trekken, grote kruiwagens met onkruid weg te kruien etc.

'Ik hoef niet meer naar de sportschool zeg!' bedacht ik me.

Toen ging me een lichtje op. Waarom niet het werken in de tuin zien als crosstraining?! Zo hoef ik niet langer te balen van een gemiste training, en ik voldoe aan het advies van crosstraining.

Mijn tuinierwerk doe ik in mijn hardloopkleding en een paar oude hardloopschoenen die hun demping zijn verloren. Mijn hardloopkleding zit makkelijk en is luchtig. En het benadrukt dat mijn tuinierswerk een sportieve activiteit is.

Hoeveel calorieën verbrand je met werken in de tuin?

Op de site fatsecret.nl geven ze handige informatie over verbrande calorieën.

  • Harken 294 calorieën per uur
  • Gras maaien 368 calorieën per uur
  • Schoffelen 368 calorieën per uur

De voordelen van huis, tuin en keuken crosstraining op een rijtje

Ik vind dat er veel voordelen zitten aan huis, tuin en keuken crosstraining! Kijk maar:

  1. Het scheelt heel veel tijd omdat je twee vliegen in één klap vangt.
  2. Vervelende huishoudelijke klussen worden minder vervelend omdat ze ineens een extra nut hebben: je doet aan crosstraining.
  3. Het is goedkoop. Als je flink loopt te sjouwen in de tuin, train je spieren waarvan je niet wist dat je ze had : ) Je hoeft daarvoor dus niet naar de sportschool.

Een huis, tuin en keuken crosstraining in beeld met de Polar M400

Tijdens het tuinieren draag ik mijn Polar M400. Zo kan ik mooi zien in welke zone ik heb gewerkt en hoeveel calorieën het me opleverde. Hier onder de resultaten van een ochtend tuinieren/crosstrainen:

crosstraining

Zoals je ziet heb ik niet veel afstand afgelegd : ) Mijn manier van bewegen heeft veel weg van een knot wol die in de war zit. Maar ik heb fijn 529 calorieën verbrandt en maar liefst 48% vet. Dat is meer dan bij het hardlopen.

Niet slecht!

Mijn conclusie

Als je weinig tijd hebt, zou je huishoudelijke taken die je toch al moet doen kunnen gebruiken als vorm van crosstraining. Zo bespaar je tijd, het huishouden wordt gedaan én je doet aan crosstraining. Een win-win situatie dus.

Doe jij aan crosstraining? En hoe?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.