Loopschoenen? Check! Juiste matras? Huh?

traagschuim matrasEén van mijn favoriete onderdelen van hardlopen is de zogenaamde 'herstelperiode'.

Na een training is het namelijk belangrijk om je lichaam de kans te geven zich te herstellen. Als je lichaam uitrust na het lopen, dan 'komt' het sterker terug. Dat heet de supercompensatiecurve. Daarom is het als hardloper belangrijk dat je op een goede matras slaapt!

Het belang van een goede matras voor hardlopers

Vaak vergeten hardlopers het belang van een goede matras. Maar juist in de zogenaamd 'diepe slaap' maakt je lichaam de hormonen aan die de piepkleine scheurtjes in je spieren herstellen. Het is dus belangrijk dat je goed slaapt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat te weinig slaap je metabolisme flink kan verstoren. Daardoor krijgt je lichaam moeite om koolhydraten te verwerken. Dit verhoogt de kans op een ontmoeting met de beruchte 'man met de hamer' of een aanvaring met 'de muur'. En die zijn de schrik van menig hardloper!

Hoe weet je of jouw matras goed is?

Maar hoe weet je of een goede matras hebt? Volgens Michael Breus, auteur van Beauty Sleep: Look Younger, Lose Weight, and Feel Great Through Better Sleep voelt een goede matras alsof je zweeft! Als je bij het opstaan een beetje pijn in je rug hebt dan betekent dat volgens hem een verkeerd matras. Daarnaast is het advies je matras elke 10 à 15 jaar te vervangen.

Een matras kopen lijkt op loopschoenen kopen

Als je een nieuw matras gaat kopen adviseert Breus om er minstens een kwartier op te gaan liggen. Maar bij Living Comfort mag je een matras maar liefst twee weken uitproberen!

Eigenlijk lijkt het kopen van een matras dus erg veel op het aanschaffen van loopschoenen. Bij beide is het belangrijk dat je ze uitprobeert, om te bepalen of het iets voor je is. Goede hardloopzaken bieden dan ook vaak de mogelijkheid je loopschoenen terug te brengen als na een paar weken toch blijkt dat ze niet geschikt zijn. Hetzelfde principe biedt Energy+ dus ook. Dat heet proefslapen!

Populair matras: Nasa traagschuim matras

Een matras die steeds populairder wordt is de traagschuim matras. Zo'n matras bestaat uit pocketveren met een toplaag van Vifit traagschuim. Dat Vifit traagschuim reageert op je lichaamstemperatuur en vormt zich vervolgens naar je lichaam. Hierdoor zijn er bijna geen drukpunten en is er een optimale doorbloeding. Dit alles draagt bij aan een diepere slaap, en dus een optimaal herstel!

Als lopers kennen we allemaal het belang van de juiste schoenen, en kleding. Maar vergeet dus niet het belang van de juiste matras!

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Energy+, Slaap om te leven

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.