Bianka rent!

vrouwen en hardlopen

Wat doe je als je overtollige zwangerschapskilo's kwijt wilt? En je weer fit en energiek wilt voelen, maar niet wilt zweten in de sportschool én het liefst buiten bent? Dan ga je hardlopen!

Beginnen met hardlopen: Bianka's kennismaking met hardlopen

Dat is wat Bianka van Zijl (35) acht jaar geleden besloot. Samen met een vriendin begon ze met wandelen, en verving langzaam maar zeker steeds meer wandelminuten voor loopminuten. Ze hanteerden geen loopschema, maar deden 'wat goed voelde'.

Na de laatste zwangerschap was het lopen echter naar de achtergrond verdwenen, en daarom schreven ze zich in bij een cursus Start to Run bij de plaatselijke athletiek vereniging. De cursus bestond uit vijf zaterdagochtenden, verspreid over zes weken. In die cursus bouwden Bianka en haar vriendin hun conditie weer op. Dit keer wel met een loopschema. Het werd een succes, want nog geen zes weken later liep Bianka haar eerste 5K in minder dan een half uur! Vrouwen en hardlopen bleek een goede combinatie!

Bianka's loop praktijk

Bianka beschrijft haar relatie met hardlopen als een haat - liefde verhouding. 'Er zijn weken dat ik drie, soms wel vier keer in de week loop. Maar er zijn ook weken dat ik met moeite één rondje per week loop. Terwijl ik eenmaal thuis toch dat voldane gevoel heb! Momenteel loop ik gemiddeld twee keer per week.'

Bianka woont in het buitengebied, met bossen en natuurgebieden op steenworp afstand. 'Ik vind het heerlijk om door de bossen te lopen. De natuur en de geluiden op me in te laten werken, en de zuivere lucht op te snuiven,' vertelt Bianka.

Loopmaatje

Het liefst loopt Bianka met gezelschap, omdat je dan gezellig kunt kletsen en elkaar kunt motiveren. Wel is het belangrijk te lopen met iemand met hetzelfde looptempo. Anders ga je je tempo toch aanpassen aan je loopmaatje, en dat loopt niet fijn. Het is daarom belangrijk daar goede afspraken over te maken, benadrukt Bianka. Omdat Bianka's vriendin is gestopt met hardlopen is ze voor gezelschap aangewezen op de athletiekvereniging. Het voordeel van zo'n grotere groep is dat er altijd wel mensen bij zitten met ongeveer hetzelfde looptempo. Daar sluit ze zich dan graag bij aan.

Alleen lopen met iPhone

Helaas sluiten de tijden van de athletiekvereniging moet goed aan op Bianka's leven als moeder van drie kinderen van vijf, zeven en negen. Vaak haalt ze het niet. Daardoor loopt ze meestal alleen. Wanneer Bianka alleen loopt heeft ze altijd haar iPhone bij zich. Soms luistert ze dan naar muziek om zichzelf te motiveren. Of ze kiest voor een lekkere beat als ze in een stevig tempo wil lopen. Maar ze zet het volume bewust heel zacht, om alert te blijven op het verkeer.

Motivatie om te lopen

Bianka noemt diverse dingen die haar motiveren te lopen!

  • Het voldane gevoel na afloop
  • Lekker er even tussenuit zijn
  • Frisse lucht opsnuiven
  • Wind langs je oren horen suizen
  • Energie op doen
  • Moment voor zichzelf
  • Gewicht stabiel houden

Bianka kan zich een leven zonder hardlopen niet meer voorstellen! Ondanks de periodes waarin ze minder loopt. Uiteindelijk begint het toch weer te kriebelen. 'Het gevoel kan ik niet omschrijven maar er zijn momenten dat ik mijn schoenen in de kast zie staan en dan moet ik gewoon even weg, lekker lopen.'

Hardlopen en moederschap

Bianka werkt twee dagen per week in het bedrijf van haar man, en combineert zo moederschap met betaald werk. In de drukte van dit (gezins)leven betekent hardlopen een moment voor haarzelf. Na het hardlopen kan Bianka er als moeder weer helemaal tegen. In haar drukke bestaan komt ze soms al niet eens aan de krant toe, dus de Runner's World leest ze niet. Liever pakt ze dan een goed boek.

Bianka deelt haar liefde voor hardlopen tot op zekere hoogte met haar kinderen. Ze vertelt dat ze het fijn vindt, maar ze zal het haar kinderen niet actief aanraden. Op dit moment beoefenen alledrie de kinderen meerdere sporten waarin hardlopen een element is. Maar mochten de kinderen ooit willen gaan hardlopen, dan zal Bianka de laatste zijn om ze daarvan te weerhouden.

Loopevenementen

Vorig jaar, en ook dit jaar deed Bianka mee aan de Alpe d’HuZes.

'De Alpe 'dHuzes loop je om onmacht om te zetten in energie. Het is afzien voor een dierbare. Saamhorigheid staat centraal.

Vorig jaar heb ik de berg twee keer hardlopend bedwongen, dit jaar ook twee keer alleen door een blessure heb ik meerdere stukken tussen door gewandeld. Alpe d’HuZes is geen wedstrijd, maar de voorbereidingen zijn er niet minder om. Zowel lange afstands trainingen en hoogte trainingen gaan er aan vooraf. Er wordt gezegd dat één beklimming gelijk staat aan een marathon qua inspanning.

Voorafgaand aan Alpe d’HuZes deed ik aan een paar wedstrijden mee om te kijken hoe mijn lichaam reageert op bepaalde omstandigheden.'

Loopkleding voor vrouwen

Bianka kan looprokjes waarderen, maar dan wel bij anderen. Zelf loopt ze het liefst in een broek met shirt of singlet. En in de winter daar een jas over.

Loopschoenen

Loopschoenen vindt ze erg belangrijk, en ze koopt dan ook één keer per jaar nieuwe loopschoenen. Op dit moment heeft ze een paar van Asics en een paar van Nike. Omdat ze lastige voeten heeft kostte het Bianka twee jaar en vier paar loopschoenen voordat ze de juiste vond!

Bianka's boodschap aan moeders die willen gaan hardlopen

Heb je ooit een klein momentje gedacht: 'Dit zou ik ook wel willen?' Doen! Verwacht niet dat je de eerste keer meteen vijf kilometer loopt. Wees trots op welke prestatie dan ook.

Laat je niet ontmoedigen door je omgeving. Zoek iemand waarmee je samen kunt beginnen. Of informeer eens bij een atletiek vereniging. Die starten vaak twee of drie keer per jaar zo’n Start to Run cursus.

Als je gaat hardlopen neem dan de tijd om goede schoenen aan te schaffen. Goede schoenen is van essentieel belang! Je lichaam krijgt de nodige “schokken” te verwerken. Het aanbod is zeer uiteenlopend en verleidelijk, maar laat je niet gek maken door kleurtjes, merken of een leuk verkoop praatje. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel. Daar nemen ze de tijd voor je en kijken welke schoen bij jou voet past.

Similar Posts

3 Comments

  1. He Bianca,
    grappig dat ik jou hier toevallig tegenkom. Leuk stuk geschreven ook al is het al weer een paar jaar geleden. Groetjes, Door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.