Natalja

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit vierde portret zien we Natalja!

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Natalja, 33, ik ben getrouwd en moeder van een vierjarig zoontje. Door ziekte ben ik niet werkzaam.

Hoe ben je begonnen met lopen?

Ik was zestien toen ik voor het eerst ging hardlopen. Mijn ouders waren tijdelijk uit elkaar en op een dag ging ik gewoon rennen in het park. Het deed me goed en ik deed het iedere keer als ik me alleen of rot voelde. Mijn hoofd raakte er opgeruimd van en ik sliep er goed door.

Ik heb veel sporten gedaan, ik doe nu ook bijna een jaar aan nordic walken. Ik vind het zo lekker om buiten te sporten. Je wordt je bewust van de seizoenen en de pracht van de natuur.

Ook ben ik nu eenmaal motorisch minder geschikt voor dingen als steppen en dergelijke. Ik voel me dan ook niet echt gelukkig tussen al die meiden die het zo elegant doen. Ook de daarbijbehorende muziek kan me meestal niet bekoren.

En dat hardlopen kwam helemaal uit mezelf. Het zit gewoon in me.

Toen ik ging studeren hield het hardlopen op. Ik was actief op allerlei gebieden en het kwam er niet meer van. Soms liep ik nog wel eens en deed andere sporten in de jaren erna.

Ik ben nu heel rustig aan weer begonnen, te rustig naar mijn zin, maar ik besef dat als ik nu al een blessure zou oplopen, ik het misschien helemaal opgeef. Dat zou toch zonde zijn!

Hoeveel uur per week besteed je er aan?

Ik probeer drie keer hard te lopen met mijn twee runningmaatjes, maar door andere hobbies en verplichtingen lukt dat niet altijd. Eerlijk gezegd ben ik ook nog niet alleen gaan lopen omdat ik anderen blijkbaar nog nodig heb om gemotiveerd te blijven.

Mijn loopmaatjes kwam ik tegen bij Start To Run. Het zijn collega's van mijn vorig jaar overleden schoonvader. Ik ging er alleen heen en werd meteen door mijn dorpsgenootjes aangesproken. Ze boden me spontaan een lift aan en ik vroeg meteen of we dan niet ook samen konden trainen. Ik merk dat ze ook blij zijn dat ze niet alleen moeten gaan.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Ik vind het gewoon fijn om te merken wat je met je lichaam kunt. Vooral omdat ik geestelijk minder sterk ben.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Het ruimt nog steeds mijn hoofd op en dat heb ik heel hard nodig. Ik raak heel makkelijk gestresst en juist dan is hardlopen goed. Het maakt me geestelijk weerbaarder.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Hardlopen is voor mij zielerust.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Nee, ik vind het twee totaal verschillende dingen. Om hardlopen maak ik me nooit zorgen -)

Doen je kinderen ook aan hardlopen?

Mijn kind zit op gym.

Raad je het je kinderen aan?

Ik zal mijn kind zeker proberen te stimuleren om te sporten, dat hoeft niet per se hardlopen te zijn. Hoewel hij momenteel graag rent! Ik hoop hem, net als jou Nicole, 'het goede voorbeeld te geven,' dat dan in mijn wildste dromen een goede navolging krijgt: een hardlopend kind!

Ga je meedoen aan wedstrijden?

Met die gedachte speel ik wel. We trainen nu voor de 5 kilometer met de clubkampioenschappen. Daarna zien we wel weer verder.

Zo ja: ga je ook echt voor een prijs?

Ik weet gewoon dat dat nog niet voor me is weggelegd. Misschien wel nooit, ik ben geen 16 meer. Maar ik gun het de jonge of getalenteerde echt wel. Mij gaat het er vooral om een trainingsdoel te hebben. Hoewel ik me zeker laat meeslepen met zo'n wedstrijd en harder loop dan met een training. Ik ken mezelf maar al te goed.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop vooral dat ik het blijf doen en er veel plezier aan blijf beleven. Ik heb nogal eens periodes waarin ik mezelf moeilijk aan kan zetten tot dingen die niet strikt noodzakelijk zijn, in mijn ogen, op dat moment. Zo ben ik al vaak met iets begonnen dat ik (tijdelijk) opgaf in zo'n periode.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Nee, ik vind dat geen goed idee met het oog op het verkeer dat ik dan niet hoor. Is ook niet leuk voor mijn maatjes, natuurlijk.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Ik heb wel eens een interview met haar gelezen. Ze is ook moeder, he?

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee

Favoriete sportschoenen?

Momenteel heb ik een paar Brooks. Die heb ik me laten aanmeten bij het hardloopcentrum in Hegelsom. Ik prononceer iets over. De verkoper koos ze voor me uit en ik vind ze erg goed zitten. Ze zijn heel licht en geven toch steun. Ben er heel tevreden mee. Zou toch kunnen dat ik de volgende keer een heel ander merk probeer, sluit ik niet uit.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Vooral doen! Heerlijk buiten zijn, je geest op orde brengen. Dan kan je er weer dagenlang tegenaan.

Meer weten van Natalja?

Bezoek dan haarhyve!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.