Hoe kies je de juiste oordopjes voor hardlopen?

oordopjes

Er is niets zo vervelend als oordopjes die tijdens het hardlopen steeds uit je oren vallen. Dan ben je de hele tijd bezig om ze weer in je oor te frunniken op een manier waarop ze er niet meteen weer uitvallen. Maar meestal helpt dat niets, en vallen ze er bij de volgende stap weer uit.

Komt dit je bekend voor? Lees dan vooral deze post!

Oordopjes voor hardlopen: wat is belangrijk?

Zelf heb ik diverse soorten oordopjes geprobeerd. Oordopjes die je in het oor moet duwen, oordopjes met een constructie die je achter je oorschelp haakt, en oordopjes in de vorm van een soort koptelefoon. Op dit moment ben ik heel tevreden met mijn apple oordopjes. Ze vallen nooit uit mijn oren, en het geluid is goed.

Als het om oordopjes gaat zijn er denk ik een aantal dingen belangrijk voor iedereen.

Aandachtspunten bij oordopjes bij hardlopen

 1. Ze moeten goed in je oren blijven zitten, en er dus niet makkelijk uitvallen! Dat was bijvoorbeeld niet het geval bij mijn Kruidvat oortjes.
 2. Ze moeten mooi geluid geven.
 3. Het is fijn als het snoer van de oordopjes niet om de haverklap heel erg in de knoop raakt. Mijn apple oordopjes doen dat bijvoorbeeld niet. Maar ik had ook wel eens oortjes gehad van de Action die als ik er alleen maar naar kéék al in de knoop sprongen.
 4. Bij voorkeur moet je ook nog de geluiden van je omgeving kunnen horen in verband met veilig hardlopen. Als je compleet bent afgesloten van de buitenwereld ligt een ongeluk op de loer.
 5. Wil je dat de oordopjes bluetooth hebben? Via Bluetooth maak je draadloos contact met je smartphone, tablet of receiver.
 6. Ze moeten tegen vocht en zweet kunnen.
 7. Hoeveel geld wil je er aan uit geven?
 8. Sommige oordopjes meten ook je hartslag. Dan hoef je geen hartslagmeter meer om te doen. Zoals de Jabra Sport Pulse wireless die 139,- bij Coolblue.

Soorten oordopjes: een overzicht

Oordopjes met oorclips

oordopjes
36,24 bij bol.com

In-ear oordopjes

apple oordopjes
17,29 bij bol.com

Blue tooth oordopjes, dus zonder draadjes

bluetooth
169, bij bol.com

Oortelefoon met nekband

oortelefoon
17,79 bij bol.com

Hardlopen met een koptelefoon?

Een alternatief voor oordopjes is een koptelefoon. En er zijn speciale koptelefoons om mee te sporten op de markt. Maar ik zie er zelden tot nooit hardlopers mee.

Wat voor soort oordopjes gebruik jij bij het hardlopen? En wat voor prijs vind je redelijk om hiervoor te betalen?

Similar Posts

One Comment

 1. Ik loop sinds een half jaar met een Plantronics Backbeat fit. Dit een bluetooth headset die speciaal voor sport is ontworpen. Deze is water- en zweetbestendig, klinkt goed en je hoort ook nog wat er om je heen gebeurd. Ik vind het niet fijn om niets meer van het verkeer te kunnen horen, vooral niet in de nu het 's avonds donker is. Er zit ook een reflectiestrip op waardoor je in het donker beter zichtbaar bent.

  Ik heb hem gekocht omdat de koptelefoon aansluiting van mijn telefoon het op een gegeven moment niet meer deed. Daarvoor had ik een goedkope panasonic koptelefoon van het Kruidvat met een draad. Als het regende liet ik die thuis en liep ik zonder muziek. De backbeat neem ik nu zelfs mee als het pijpenstelen regent, dat gaat prima.

  Hij bevalt erg goed, nooit meer draadjes in de knoop en geen bijgeluiden doordat de draden van de oordopjes langs je kleding schuren tijdens het lopen. Ik kan er ongeveer 6 tot 8 trainingen mee lopen voordat ik hem opnieuw moet opladen, dit duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Ik voel hem vrijwel niet zitten tijdens het hardlopen. En je kan er ook mee bellen.

  Ik heb er €100 voor betaald, wat ik op het moment van aanschaf wel vrij prijzig vond. Achteraf gezien zou ik hem toch weer weer kopen, draadloos is wel erg makkelijk.

  Groeten,
  Ronald Derksen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.