Compensatie curve: gun jij jezelf genoeg rust?

Omdat ik mezelf als loper na elf jaar nog steeds maar matig vertrouw, denk ik altijd dat ik maar beter teveel kan lopen, dan te weinig. Ik verdenk mezelf al heel snel van flauwe smoesjes en luiheid.

Uitrusten is een essentieel onderdeel van je looptraining

Maar 'niet lopen' is even nuttig als wel lopen. Sterker nog de dagen waarop je niet loopt dragen ook bij aan je conditie. Dat vond ik nog eens goed nieuws! Terwijl ik op de bank een boek lig te lezen, verbeter ik ondertussen dus mijn conditie.

Dit wordt allemaal heel goed uitgelegd met de Compensatie curve ook wel Supercompensatie curve genoemd.

Compensatie curve voor hardlopers

Op onderstaande afbeelding zie je de compensatie curve in beeld.

 • De horizontale as is de tijd.
 • De verticiale as is je conditie en je prestatievermogen
 • De oranje lijn (a) is het patroon wanneer je opbouwend bezig bent. Door te gaan hardlopen verlies je energie: zie de dip. Als je je lichaam genoeg tijd geeft om hiervan te herstellen zie je dat je prestatievermogen ietsje is gestegen: de 1e stip! Vervolgens verlies je weer energie als je gaat hardlopen, en bij genoeg rust zie je dat je conditie alweer is verbeterd: 2e stip. Enz.
 • De donkerrode lijn (b) is het patroon waarbij je te snel weer bent gaan trainen en dus te weinig rust hebt genomen. Je hebt je lichaam niet genoeg tijd gegeven om te herstellen, en je ziet dat je conditie dan zelfs slechter wordt!

Ik identificeer mij helaas sterk met de donkerrode lijn...
compensatie curve

 

 

 

 

 

Volgens Rob

Hoe vaak loop jij per week, en geef je jezelf genoeg rust?

Meer weten of dit onderwerp? Lees dan Koen de Jongs uitleg over de 36-uursregel.

Similar Posts

One Comment

 1. Hi Nicole,

  Ik train 5-6x per week maar ik wissel af: een dag er tegenaan een dagje kalm aan. Ik fiets en fitness als crosstraining. Mocht ik me niet super voelen dan neem ik een extra rustdag. De grootste fout die je kunt maken is om te proberen een training in te halen door extra dingen te doen. Training is opbouw en waar niets is kun je niet ineens iets doen als je snapt wat ik bedoel. Verder ben ik een luie trainer, ik maak geen junkkilometers om in te lopen of uit te lopen. Ik doe ook geen extra lange duurlopen als ik geen HM of marathon in de planning heb.

  groetjes,

  Doroth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.