Het belang van de juiste matras voor hardlopers

matras
Bron plaatje: www.shutterstock.com

Een goede nachtrust is van belang voor ieder mens.

Maar zeker voor hardlopers.

Waarom slaap belangrijk is voor hardlopers

Heel simpel gezegd:

Als je kort en slecht hebt geslapen, en vermoeid op staat, gaat het hardlopen vaak moeizaam en traag. Alsof je door de stroop waadt...

Maar er is nog meer aan de hand.Tijdens je slaap produceert je lichaam namelijk groeihormonen. En die groeihormonen gaan tijdens je diepe slaap druk aan de slag met het repareren van je spieren. Als je nou de hele nacht ligt te woelen en te draaien krijg je niet de slaap die nodig is om je lichaam te helpen met herstellen.

'You might be able to get by with one or two lousy nights of sleep, but your best performance is when you’ve had a good night’s sleep.' (James B. Maas, PhD, en psycholoog van Cornell in Ithaca, N.Y., auteur van Sleep to Win.)

Daarom is het belangrijk dat je omstandigheden om te slapen optimaal zijn. Dat betekent een slaapkamer met een temperatuur van rond de 18 graden. Bij voorkeur geen schermen van smartphones en tv's in de slaapkamer en natuurlijk een goede matras.

Wat is een goede matras voor hardlopers?

Er zijn allerlei tips en aandachtspunten voor het kiezen van een goede matras. Maar het belangrijkste is toch wel dat een matras fijn ligt. Dat je je vermoeide lichaam er op neervlijt en een zucht van verlichting en genot slaakt.

De juiste matras is de matras die voor jou het beste werkt.

Verder is het goed om je bewust te zijn van je favoriete slaaphouding, en of je 's nachts veel zweet of niet. Heb je het 's nachts vaak warm, en verlies je veel vocht? Kies dan voor een matras met binnenvering in combinatie met een vochtopnemende tijk. Andere aandachtspunten zijn je lengte, je gewicht, eventuele fysieke klachten en allergieën.

matras

6 overeenkomsten tussen hardloopschoenen kopen en een matras : )

Je zou het niet denken, maar een matras kopen heeft best veel overeenkomsten met hardloopschoenen kopen!

  1. Beide moet je uitproberen in de winkel. En daar moet je de tijd voor nemen.
  2. Beide moeten na een bepaalde tijd vervangen worden. Hoewel je met een matras wel een stuk langer kunt doen dan met een paar hardloopschoenen. Een gemiddelde matras gaat al gauw 8 jaar mee, terwijl hardloopschoenen gemiddeld na 1 jaar al vervangen moeten worden.
  3. Een matras en hardloopschoenen kun je het beste nieuw kopen. Als iemand anders een matras/hardloopschoenen al gebruikt heeft dan heeft dat de vorm en stevigheid beïnvloed. Bovendien verliezen zowel matrassen als schoenen aan structuur en ondersteuning als ze gebruikt zijn.
  4. Een verkeerde matras en een paar verkeerde hardloopschoenen kunnen allebei leiden tot pijntjes en kwaaltjes.
  5. Een merk is niet altijd beter. Het is afhankelijk van je loopstijl of manier van houding welke matras of loopschoenen het beste voor je zijn. Een merk matras of een paar merk schoenen zijn niet per definitie beter dan een goedkoper merk. Het is allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur.
  6. Neem de tijd om ze uit te proberen. Als het om matrassen gaat wordt aangeraden om er 20 minuten op te gaan liggen om te bepalen of het prettig is. Bij Matrasaanhuis kun je een matras zelfs twee maanden thuis uit proberen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor hardloopschoenen. Neem de tijd om er in te lopen in de winkel. Een paar minuten is eigenlijk te kort om echt te bepalen of ze lekker zitten.

Lees ook: Loopschoenen? Check! Goede matras? Huh?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.