Verlichting aan of niet?

verlichting

Toen ik deze week om 7.15 het huis uit rende, zag ik geen hand voor ogen!

Het tuinpad was stikkedonker. Van narigheid wandelde ik eerst maar een stukje, waarbij ik zorgvuldig met mijn voeten voelde of ik nog wel op het pad liep of in het gras was beland.

Ik zie geen hand voor ogen!

Maar vervolgens wenden mijn ogen al snel aan het donker. En toen ik eenmaal liep viel het donker eigenlijk wel mee. Toch kan ik er wel een beetje van griezelen om in het donker te lopen. Zeker hier op het verlaten platteland. Wie zal zeggen of er geen enge sluipmoordenaars in het bos op de loer liggen als ik kom langs huppelen...

Afgezien van het feit dat je op het platteland dus geen hand voor ogen ziet als je vroeg wilt hardlopen, is er ook nog de kwestie van persoonlijke zichtbaarheid en dus veilig hardlopen. Ik durf nu echt niet meer de deur uit te gaan zonder allerlei hulpstukken om mezelf zichtbaar te maken.

Mijn verlichting als hardloper

Momenteel heb ik 2 systemen waarmee ik erg tevreden ben.

  1. Op mijn schoen heb ik een lampje van de Action dat wit licht geeft. Dat heb ik door mijn veters gehaald en vervolgens vast gemaakt op mijn schoen. Werkt perfect, en geeft ook nog een beetje licht op de weg.
  2. Om mijn middel draag ik een band die ik kan opladen aan de computer: een LedsRunSafe. Dat is een actief lichtgevende gele band. Het deel dat gewoon stof is heeft een reflecterende band, die oplicht als er een auto op schijnt. Deze band combineert dus actieve en passieve verlichting.

Verder heb ik in het verleden ook nog wel eens van die lichtgevende armbandjes gedragen, met lampjes er in. Maar omdat ik zoveel vertrouwen heb in de band om mijn middel, gebruik ik die op het moment niet. Zie ook Hardloopverlichting Action.

Zaklamp app op smartphone

Toen ik over het donkere tuinpad strompelde kreeg ik een ingeving: 'Een zaklamp zou handig zijn!' Nu heb je tegenwoordig allerlei handige zaklamp apps die je smartphone of iPod veranderen in een zaklamp. Dus die heb ik nu geïnstalleerd. Dat maakt het een stuk makkelijker om te zien waar ik loop. En mijn iPod heb ik toch altijd bij me voor de hardloopmuziek : )

Simpele oplossing voor hardlopen in het donker

De simpelste oplossing voor hardlopen in het donker zou voor mij zijn om later te gaan.

Maar ik ben gehecht aan mijn ritme, waarbij ik om 7.15 ga hardlopen en wil dit eigenlijk niet opgeven. Een andere mogelijkheid is dat ik ergens naar toe rijd, waar wel straatverlichting is. Helaas leert de ervaring dat daar vaak ook grote groepen scholieren fietsen, die levensgevaarlijk zijn...

Leestips

Heb jij alweer verlichting aan bij het hardlopen? En wat voor soort?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.