Zeg jij 'Volhouden!' tegen andere lopers?

hou volNet als in Moederland heb je in Hardloopland diverse stromingen oftewel 'schisma's'. Een schisma is een splitsing binnen een groep, waarna de groep in twee kampen uit elkaar valt.

Enkele bekende loop schisma's zijn

 • Barefoot running - lopen met hardloopschoenen met lekker veel ondersteuning
 • Met muziek lopen - lopen in de stilte
 • Alleen lopen - lopen in een groep
 • Fluimen wegspugen tijdens het hardlopen - netjes inslikken!
 • Lopen met hardlooprokjes - hardlooprokjes een aanfluiting vinden voor de loopsport
 • Lopen voor de lol - lopen om je pr te verbeteren

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nieuwe controverse: iets zeggen bij inhalen?

Maar een controverse die ik nog niet kende was deze: 'Als je tijdens een wedstrijd een andere loper inhaalt, mag je dan wat bemoedigende woorden zeggen?' Zoals: 'Goed gedaan meneer!'?

Op de website van de Amerikaanse Runner's World kun je een discussie lezen over dit onderwerp. Klik hier.

Ik houd wel van een bemoedigend woordje

Ik weet trouwens wel waarom ik deze issue niet ken: ik doe nooit mee aan loopevenementen. Maar als hardloper-zonder-wedstrijd  kan ik een vriendelijk woord van aanmoediging zeker waarderen.

Toch kan ik me wel voorstellen dat dit tijdens een wedstrijd anders ligt. Dan kan het misschien overkomen alsof iemand je het nog even wil inwrijven dat je iemand inhaalt.

Hoe denk jullie hier over?

Similar Posts

3 Comments

 1. Hi Nicole,

  Meestal zeg ik niets als ik iemand inhaal, maar soms wel als ik er langs wil en dat niet gemakkelijk gaat. In een 10 km wedstrijd heb ik gewoon alle adem nodig en ook aan het eind van een wedstrijd. Bij een halve en hele marathon heb je soms dat je mensen een paar keer inhaalt door je eigen drink/plaspauze of doordat je tempo soms inzakt. Ik maak dan soms wel een praatje maar volhouden zal ik nooit zeggen... eerder 'hoe gaat ie' en 'steady running' of zoiets. Bij de hm in Leiden haalde ik een man met een t-shirt 200 in en ik vroeg aan zijn hoeveelste hij bezig was. 257 zei hij en ik zei dat ik daar veel bewondering voor had. Volhouden zou echt een dooddoener zijn geweest.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Hoi Nicole,

  Volhouden zou ik ook niet zo snel zeggen. Ligt er ook aan of je degene die je inhaalt kent of niet. Bij kleinere trimloopjes zijn t vaak elke maand dezelfde deelnemers, dan zeg je eerder iets tegen elkaar dan in een massa loop....goed bezig of kom op zeg ik wel eens, ook afhankelijk van hoeveel adem ik zelf heb bij het inhalen en hoe de ingehaalde persoon erbij loopt....bemoedigende woorden van t publiek zijn ook fijn, zeker bij Maastrichts Mooiste, waar je een flinke berg op moet. Daar riep iemand net toen ik aan t overwegen was om toch maar te gaan wandelen "je bent er bijna". Dat was net t zetje dat ik nodig had en na een flauwe bocht zag ik inderdaad de top!

  Groetjes,
  Saskia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.