Ik loop hard: waarom val ik dan niet af?!
Ik zag ooit een interview met presentatrice Caroline Tensen die toen trainde voor de New York Marathon. In het interview vertelde ze dat ze tijdens haar looptraining voor de marathon zelfs aankwam in gewicht. Afvallen met hardlopen was haar dus niet gelukt. En Caroline Tensen is niet de enige.
Hoewel veel mensen beginnen met hardlopen om gewicht te verliezen, zijn er ook veel mensen die zich vervolgens afvragen:
'Ik loop hard! Waarom val ik dan niet af?'
Om met Calimero te spreken: 'En dat is niet eerlijk!'
Mogelijke oorzaken waarom je niet afvalt door hardlopen
1. Met stip op nummer 1: misschien loop je wel te vaak!
Als je te vaak en te intensief gaat hardlopen kan je lichaam gaan denken: 'Uh-oh! Er is blijkbaar iets aan de hand. Er dreigt gevaar, dus we moeten vechten of vluchten. Voer flink wat cortisol aan!'
Cortisol is een stresshormoon. Het helpt je te vluchten of te vechten. Maar als je er langdurig veel van in je lichaam hebt, dan gaat je lichaam vet vasthouden. Je lichaam denkt namelijk: 'Dat komt zeker nog van pas nu we blijkbaar in zo'n gevaarlijke situatie zitten.'
Oftewel: van stress wordt je dik. En als je door te vaak hardlopen je lichaam in een permanente staat van stress brengt, val je dus niet af.
2. Je beloont jezelf met lekkere snacks
Met hardlopen verbrand je calorieën. Dat is een feit. Maar vergis je niet. Een uur hardlopen kost zo'n 500 calorieën. Dus als je jezelf vervolgens beloont met een Big Mac en een Sundae, dan heb je al weer meer calorieën tot je genomen dan je had verbrand.
3. Je eet teveel energierepen en drinkt teveel energy drinks
Energierepen zitten boordevol calorieën. Een energiereep is bedoelt om je een oppepper te geven. Maar veel hardlopers nemen er al eentje als ze maar 30 minuten gaan hardlopen. En dat is helemaal niet nodig als je gewoon gezond eet. In zo'n geval is de kans groot dat je met die energiereep meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt met hardlopen.
Energierepen eten als je maar drie kwartier gaat hardlopen is hetzelfde als flink gas geven in de auto terwijl je stil staat.
Niet doen dus. Hetzelfde geldt voor sportdrankjes.
4. Je loopt altijd in hetzelfde tempo
Ons lichaam is een prachtig instrument. Het past zich aan, aan de eisen die wij er aan stellen. Als je eerst gaat hardlopen word je misschien al helemaal niet goed na 60 seconden. Maar na een paar weken kun je al 5 minuten lopen zonder hijgend in te storten. Dat komt omdat je lichaam zich heeft aangepast.
Helaas betekent dit ook dat je minder calorieën gaat verbranden. Je lichaam heeft zich 'het kunstje' eigen gemaakt, en het kost minder moeite.
Dit is één van de redenen dat wordt aangeraden om hardlopen te combineren met krachttraining. Zie je dat echt niet zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om het zo nu en dan op een sprinten te zetten. Wissel je tempo en rondjes af, en kies voor verschillende oppervlaktes. De ene keer een zandweg, de andere keer asfalt. Zo vraag je telkens wat anders aan je spieren en voorkom je dat ze achterover gaan leunen. En gooi er ook eens heuveltraining in, of trappen.
5. Je loopt te weinig!
Lekker dan. Eerst was het teveel, en nu is het weer te weinig. Maar het feit is dat je met één keer per week 60 minuten hardlopen niet zult afvallen.
Om 1 pond af te vallen moet je dagelijks 500 calorieën kwijt zien te spelen.
Dat doe je bij voorkeur door een combinatie van letten op je voeding en bewegen. Heel simpel gezegd zou je kunnen besluiten: ik loop elke dag 1 uur. Dan ben ik die 500 calorieën kwijt. Maar dan loop je weer het gevaar dat je lichaam te weinig rust krijgt, en in permanente staat van stress komt. En dat wil je ook niet.
Mik op minimaal 3 keer per week hardlopen, liever 4 keer. En wissel het af met crosstraining.
6. Spieren wegen meer dan vet
Hoewel de weegschaal misschien zegt dat je niet bent afgevallen, wil dat niet zeggen dat je niet gezonder bent geworden. Het vet in je lichaam is hopelijk omgezet in spieren. Dit zie je terug in je lichaam door bijvoorbeeld strakkere benen.
Afvallen is meer dan minder kilo's op de weegschaal.
Je zou daarom jezelf regelmatig even kunnen meten met een centimeter. Denk aan buikomvang, omvang dijen, en kijken of die omvang krimpt.
Conclusie over hardlopen en afvallen
Met hardlopen verbrand je veel calorieën. Dat is een feit. Maar om goed af te vallen met hardlopen is het slim om je trainingen af te wisselen, en te combineren met krachttraining. En pas op voor de valkuil van veel eten om dat je 'het verdient hebt'.
Word geen slaaf van je weegschaal! Concentreer je op hoe je je voelt, hoe je kleding zit, en of je je fitter voelt.
Lees ook Afvallen met hardlopen.
Comments
Ik loop hard: waarom val ik dan niet af?! — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>