8 x Zomertijd en hardlopen

zomertijd en hardlopen

Aanstaande zaterdag is het weer zover: dan wordt de klok weer verzet en gaat de zomertijd in.

Dat betekent dat de klok een uur vóóruit wordt gezet.

Dat heeft zo zijn voor- en nadelen voor hardlopers.

Ik zet ze voor je op een rijtje!

Hardlopers en zomertijd

  1. Een voordeel van de zomertijd is dat de dagen langer zijn, en het dus langer licht blijft. Dat maakt het makkelijker om 's avonds nog te gaan hardlopen. Hardlopen in het donker vraagt meestal meer wilskracht dan lopen als het licht is. Lopen in de zomertijd vinden de meeste hardlopers fijner. Tot zover het goede nieuws ; )
  2. Als je een hele vroege loper bent, moet je ineens weer in het (schemer)donker lopen! Dat is best even slikken als je net weer kon genieten van hardlopen in het ochtendgloren. Ik heb al een paar weken mijn Kalenji Runlight niet meer nodig gehad, omdat het zo licht was. Ik hoop het niet weer nodig te hebben!
  3. Ga op zaterdagavond een half uurtje vroeger naar bed, om zo fit mogelijk op te staan.
  4. Als je altijd 's ochtends gaat hardlopen, moet je dat gevoelsmatig ineens een uurtje vroeger doen. Grote kans dat je lichaam even tijd nodig heeft om hier aan te wennen. Het kan dus zijn dat je ochtendloopjes de eerste paar dagen moeizamer gaan dan normaal. Dat geeft niets! Loop eventueel een wat korter rondje dan normaal. Gun je lichaam de tijd om zich op de nieuwe tijd in te stellen. En denk niet: 'Ik bak er niets van!' Het gaat er om dat je bent gaan hardlopen.
  5. Houd je normale ritme verder vast. Ik ga altijd hardlopen om 7.15. Dat ritme houd ik vast, ook al is het gevoelsmatig pas 6.15. De makkelijkste manier om mijn lichaam te laten wennen aan de zomertijd, is door het een duidelijke boodschap te geven: voortaan is dit het ritme. Of in ieder geval het komende half jaar...
  6. Spreek af met een loopmaatje, als je moeite hebt om op je vaste tijd te gaan hardlopen.
  7. Zet de wekker een eind van je bed vandaan! Zorg dat je niet makkelijk de wekker kunt uitzetten als hij af gaat. Zet hem op een plek die je dwingt om uit bed te komen als hij af gaat.
  8. Leg je hardloopkleding klaar, zodat je er eenvoudig in kunt schieten. Zo verlaag je de drempel om te gaan hardlopen. Slaap desnoods in je hardloopkleding : )

Mijn ervaring met hardlopen en zomertijd

In 2018 schreef ik het volgende over de zomertijd:

Sinds de wintertijd is vervangen door de zomertijd gaat het hardlopen maar moeizaam. Ik voel me moe, sloom en traag. Hoewel ik niet zeker weet of de zomertijd de schuldige is, is het wel een makkelijke zondebok!

Mijn theorie is dit:

Doordat mijn lichaam nog op wintertijd staat, voelt het voor mijn lichaam alsof het intensief moet gaan bewegen op momenten dat het normaal nog in rust was.

En daardoor gaat het lopen zo moeizaam.

Met andere woorden: mijn lichaam heeft even tijd nodig, om zich aan te passen aan de nieuwe tijd.

Tot zover mijn persoonlijke theorie over de effecten van de zomertijd op hardlopen. Hoe zit het met de experts?

Experts over zomertijd en hardlopen

Volgens Runner's World heeft je lichaam maar 1 dag nodig om te wennen aan de overgang naar zomertijd. Dat vind ik eigenlijk wel erg kort klinken! Ik heb het idee dat het bij mij langer duurt.

Op de site van Runner's World benadrukken ze verder dat het belangrijk is om op dezelfde tijd te gaan lopen. Dus ging je altijd om 7.15 ging hardlopen? Doe dat dan nu ook. Zelfs al voelt het nog eventjes als 6.15. Dat klinkt mij wel logisch in de oren. Je lichaam zal immers toch de overgang moeten maken.

Conclusie

Door de zomertijd moet je voor je gevoel een uur eerder opstaan. Dat betekent voor velen ook een uur eerder hardlopen. En dat voelt vaak moeizaam! Maar de enige oplossing is: gewoon doorzetten, en op je vaste tijd gaan hardlopen.

Des te eerder ben je gewend aan de zomertijd.

Gebruik je activity tracker om het effect van de zomertijd te meten

Draag je een activity tracker? Dan kan het leuk zijn om te kijken wat de nieuwe tijd doet met je slaappatroon en met je lichaam. Dit biedt een positieve kijk op hoe je je voelt. Als je hardlooprondje bijvoorbeeld heel moeizaam voelt doordat de klok verzet is, beschouw je dat gewoon als interessante informatie over je functioneren!

Leestip

Hardlopen in het donker

Hoe beïnvloedt de zomertijd jou als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.