Mag je nog wel hardlopen?

hardlopen en corona

Schreef ik zondag nog enthousiast hoe fijn hardlopen is als sport, omdat je het ook in tijden van een corona crisis kunt doen, lees ik vandaag op het blog Lonica dat het in Spanje niet meer mag!

Lonica is een Nederlandse vrouw die Amsterdam verruilde voor het Spaanse platteland. Op haar blog schrijft ze onder andere:

'We mogen niet meer buiten hardlopen, niet fietsen en geen wandeling maken in een natuurgebied.'

Nou is in Spanje de situatie wel anders dan in Nederland. Er is daar de noodtoestand uitgeroepen, en het land zit op slot. Dat is in Nederland niet het geval.

Maar toch.

Hoe zit het met hardlopen? Mag het nog wel?

Mag je nog wel hardlopen?

Laten we net als Rutte kijken wat de experts erover zeggen. Op de website van het RIVM staat het volgende:

Hardlopen of fietsen met je vrienden? Dat kan als je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand bewaart.

Niet alleen mag je dus nog hardlopen, je mag het zelfs met anderen doen zolang je maar niet te dicht in elkaars buurt komt.

Maar laten we ook eens kijken wat andere deskundigen zeggen over hardlopen en corona.

Wat zeggen ze in de VS?

De Amerikaanse Runner's World sprak met David Nieman, Dr.PH., gezondheid professor aan Appalachian State University. Nieman heeft goed nieuws voor hardlopers: ze lopen minder kans op het coronavirus. Tenzij ze teveel getraind hebben, of net een marathon hebben gelopen.

Wat betreft de vraag: 'Mag je nog wel hardlopen?' zegt Nieman:

'While it’s still safe (as of now) to run outside, if you’re sick or at-risk of spreading the virus, you shouldn’t go out.'

Kortom als je symptomen hebt, moet je niet gaan hardlopen omdat je dan anderen kunt besmetten.

De Nederlandse Runner's World

De Nederlandse Runner's World noemt hardlopen 'de ideale sport in tijden van social distancing, want het kan heel goed zonder teamgenoten en het kan zonder materiaal dat eerst ontsmet moet worden.'

Conclusie

Hoewel het in Spanje dus verboden is, kun je in Nederland gewoon gaan hardlopen. De belangrijkste regel is feitelijk een bekende: gebruik je gezonde verstand. Ga niet hardlopen als je symptomen hebt. Dat is niet erg sympathiek naar anderen toe.

Maar heb je geen symptomen, dan kun je prima gaan hardlopen, mits je de geadviseerde afstand van 1,5 meter aanhoudt met andere mensen.

Hoe gaat met jou en hardlopen tijdens de corona crisis?

Similar Posts

One Comment

  1. Na zeven weken niet-kunnen-hardlopen vanwege gekneusde tenen ben ik juist gisteren weer begonnen. Omdat het gelukkig weer kon, maar zeker ook om mijn weerstand te vergroten. Ik hoop dat ik daardoor, mocht ik t.z.t. corona krijgen, slechts milde klachten krijg. Ik heb sinds ik hardloop namelijk echt minder last van verkoudheid e.d. Dus wie weet helpt het 🙂
    Al rennend merkte ik wel dat ik bewust afstand nam als er andere mensen op straat liepen. Waar het kon, week ik (midden in de stad!) uit naar de rijweg. Die minder druk is dan anders, dus meestal ging dit goed.
    Toch heb ik me voorgenomen om de volgende keer zo min mogelijk kans te lopen om in de buurt van anderen te komen. Dat betekent: vroeg op pad, voordat winkels open zijn. En níét de geijkte hardlooproutes opzoeken, omdat ik dan andere hardlopers tegen het lijf loop. Kortom, heerlijk dat hardlopen kán, in deze situatie, maar ik ben wel op mijn hoede.
    Goed dat je er aandacht aan besteedt in je blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.