Hardlopers die vals spelen

pinokkio'Ik loop alleen tegen mezelf,' verkondigt menig hardloper die aan wedstrijden mee doet. Toch hoor je de laatste tijd steeds vaker over hardlopers die tijdens een wedstrijden vals spelen om een snellere tijd te lopen..

In zo'n geval strijd je toch niet alleen tegen mezelf lijkt me zo. Dan strijd je wel degelijk tegen andere hardlopers. En blijkbaar schuw je dan geen enkel middel om eerder te eindigen. Een merkwaardige zaak in hardloopland vind ik.

Ook wandelaars spelen vals...

Maar niet alleen onder hardlopers wordt er vals gespeeld blijkbaar. Want in de krant stond een artikel over vals spelende wandelaars tijdens de Vierdaagse in Nijmegen!

'Ze leggen stukken per fiets af, snijden een deel van het parcours af of rijden zelfs met een taxi van controlepost naar controlepost.' (Bron: Gelderlander, 10-07-2015).

Maar voor de meeste hardlopers is vals spelen onbegrijpelijk. Dus laten we eens naar de mogelijke redenen voor valsspelen kijken!

Waarom zouden hardlopers vals spelen?

De belangrijkste verklaring voor vals spelen vind je in motivatie.

Ben je intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd?

Hardlopers die intrinsiek gemotiveerd zijn lopen vooral voor zichzelf. Omdat ze het belangrijk vinden om gezond te blijven of zich te verbeteren. Ze geven veel minder om de eer en glorie van een prijs.

Extrinsieke motivatie

Hardlopers die valsspelen bij wedstrijden zijn waarschijnlijk extrinsiek gemotiveerd. Zij hechten vooral aan de prijs, en veel minder aan de persoonlijke voldoening van het hardlopen. Door vals te spelen en te doen alsof ze een goede prestatie hebben geleverd worden ze extrinsiek beloond. Ze worden in het zonnetje gezet, en op social media kunnen ze hun prestatie nog eens extra delen. Dat levert dan meestal weer een heleboel likes en waardering op.

Praktische redenen

In de VS spelen hardlopers soms ook vals om te kwalificeren voor de Boston Marathon. Daarvoor moet je namelijk een minimale snelheid kunnen lopen.

De medaille!

Daarnaast speelt ook de medaille een rol. Hoe groter, of bijzonderder hoe groter de kans dat hardlopers gaan vals spelen om er eentje te krijgen...

Hoe kun je valsspelen bij een hardloopwedstrijd?

Stel jij eindigt altijd als laatste. En daar baal je van. Jij wilt ook wel eens een topsnelheid neerzetten. Hoe pak je dat dan aan?

  1. Snijd een stuk af van de route.
  2. Wissel van race nummer met een andere, snellere hardloper.
  3. Doe een stuk met de bus, metro, of zelfs taxi...
  4. Wissel van chip met een andere, snellere hardloper.

Conclusie

Voor de meeste hardlopers is het gelukkig onbegrijpelijk dat je zou valsspelen om een snellere looptijd neer te zetten. Persoonlijk snap ik er echt helemaal niets van, en vind ik het bovendien bijzonder flauw.

Voor mij is het fijne aan hardlopen nou juist dat je het in je eentje kunt doen, zonder gedoe en fanfare.

Hoe denk jij over hardlopers die valsspelen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.