Hardloper Linda in Australië!

hardloper

Linda (49) woont sinds 2007 in Australië. Ze begon in Brisbane, woonde een jaar in Sidney en verblijft nu alweer een jaar aan de Gold Coast in Queensland. Nadat ze noodgedwongen haar droombaan verloor, en ook nog eens in korte tijd twee keer moest verhuizen was Linda gestresst, in slechte conditie en aardig wat aangekomen. Een duur sportschoolabonnement was geen optie, en zo ontdekte ze hardlopen!

Dit is het verhaal van hardloper Linda in Australië.

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Ik ben in oktober 2016 begonnen met hardlopen, toen ik 47 jaar was. Daarvoor heb ik nooit hardgelopen, ik heb altijd een hekel aan rennen gehad!

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Begin 2016 raakte ik mijn droombaan kwijt vanwege bezuinigingen. Na een paar maanden somber thuis zitten en chocolade eten was ik aardig wat aangekomen. Vervolgens liep het contract van mijn man af, en vond hij een nieuwe baan in Sydney – 1000 km verderop. We zouden eind december verhuizen, maar moesten begin november uit ons huurhuis omdat het verkocht was. Twee verhuizingen in korte tijd leverden heel wat stress op. Daarbij was ik absoluut niet fit, dus er moest iets gebeuren. Door de banensituatie vond ik dat ik geen duur sportschoolabonnement kon nemen, dus besloot ik te gaan hardlopen.

Loopschema Run for Life van Sam Murphy

Ik begon met een schema uit het boek Run for Life van Sam Murphy.

In de eerste week moest je 1 minuut rennen, 2 minuten lopen, en dat zeven keer, en zo werd het opgebouwd tot je na 3 maanden 5 km achter elkaar kon rennen.

Bij mij duurde dat ruim zes maanden, want eerst kreeg ik last van shin splints en daarna van mijn rechter Achillespees. Maar toen het uiteindelijk lukte was ik zo blij en trots!

Run for life van Sam Murphy

Is hardlopen in Australië anders dan in Nederland denk je?

Het belangrijkste verschil is de temperatuur, denk ik. Hier in het zuidoosten van Queensland is het subtropisch, dus echt koud wordt het nooit en in de zomer is het erg heet en benauwd (hoge luchtvochtigheid). Op het moment ga ik om half zes ’s ochtends hardlopen, want dan is het nog een beetje uit te houden. In november was ik een week in Nederland in verband met familieomstandigheden. Ik had alleen ’s ochtends vroeg gelegenheid om te lopen en toen was het 5 graden. Zo koud wordt het hier nooit, dus dat was even wennen.

Parkrun

Iets anders dat in Australië relevant is voor hardlopers en in Nederland (nog) niet, is Parkrun. Parkrun is in 2004 begonnen in Engeland, en wordt nu in 20 landen georganiseerd, waaronder dus Australië (maar ook Denemarken, Duitsland, Italië, Frankrijk).

Op meer dan 300 plekken in het hele land wordt elke zaterdagochtend een 5 km run gehouden, meestal in een park.

Het is geen wedstrijd, je krijgt geen medaille en het maakt niet uit hoe hard je rent of loopt. De bedoeling is vooral om mensen in beweging te krijgen. Het is gratis, iedereen kan meedoen, jong en oud. Je mag ook met een hond lopen of met een kinderwagen. Als je je registreert op de website www.parkrun.com krijg je een nummer en een barcode, en als je die uitprint en meeneemt wordt die gescand als je finisht. Later op de dag krijg je dan een email met je tijd. Zo kun je de volgende keer proberen je eigen tijd te verbeteren.

Ik deed mijn eerste parkrun in april 2017, toen ik 5 km achter elkaar kon rennen. Achteraf had ik best eerder kunnen beginnen, want er zijn genoeg deelnemers die 5 km lopen, of deels lopen en deels rennen. En je komt nooit als laatste over de finish, want er is een tail runner – een vrijwilliger die achteraan loopt en een oogje houdt op de achterhoede. Mijn tijd die eerste keer was ruim 36 minuten, dat heb ik inmiddels terug gebracht tot 31 minuten. Ik hoop dit jaar onder de 30 minuten te komen!

Hardloper

Hoe vaak loop je?

Ik loop drie keer per week, in principe op maandag, woensdag en zaterdag. Op maandag doe ik vaak een langzame, langere duurloop, op woensdag interval training of heuvels en op zaterdag de parkrun. Als ik vaker hardloop gaat mijn Achillespees weer opspelen. Op de dagen dat ik niet loop doe ik Pilates of fiets ik. En ik wandel elke dag met onze hond.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Ik loop het liefst in de natuur. Gelukkig is dat goed mogelijk waar wij wonen. Voor mijn duurloop ren ik vaak naar de Botanische Tuinen hier in de buurt, daar kun je mooie rondjes lopen. De intervals en heuvels doe ik in rustige straatjes vlakbij ons huis. En er zijn zo’n 10 verschillende parkruns in onze wijde omgeving. Sommigen zijn bij het strand, andere in het zogenaamde Hinterland, sommigen vlak, anderen heuvelachtig. We hebben ze inmiddels allemaal bezocht, het is leuk om het af te wisselen.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Door de week loop ik alleen. Dat vind ik wel fijn – niemand om rekening mee te houden, niet hoeven praten. De parkrun doe ik meestal met mijn man en oudste zoon, maar zij lopen allebei veel sneller dan ik, dus die zie ik pas bij de finish weer! Verder doen er natuurlijk ook andere mensen mee, variërend van 40-50 bij onze plaatselijke parkrun tot 300-400 bij de parkrun in Main Beach, een van meest populaire in Australië. Ik vind het altijd leuk om te kijken naar andere hardlopers. Je hebt zoveel verschillende soorten!

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop nog vele jaren door te kunnen gaan met hardlopen. Dit jaar ga ik voor het eerst een halve marathon doen, in juli, hier aan de Gold Coast. Als dat goed gaat ga ik misschien ook ooit nog wel een hele marathon doen...

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Nu ik fit en strak ben wil ik dat graag zo houden. En het is ook erg goed voor mijn ‘mental health’.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee, niet echt.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Heel veel! Een manier om fit te blijven, om met stress om te gaan, maar ook om mijzelf te laten zien dat ik meer kan dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Het is soms afzien, maar uiteindelijk altijd de moeite waard!

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ik wil mijn kinderen graag laten zien dat het de moeite waard is om ergens hard voor te werken als je het graag wilt. Ik ben bepaald geen geboren atleet en moet dus hard werken om mijn hardloopdoelen te halen. Als het dan lukt is het ook echt een overwinning. Ik hoop dat ze dat meekrijgen!

Leer je je kinderen ook hardlopen?

Dat moeten ze zelf bepalen. Mijn zoons zijn erg atletisch gebouwd, net als hun vader, en hardlopen gaat ze heel makkelijk af. Mijn oudste zoon turnde op hoog niveau tot hij vorig jaar zijn kruisband scheurde bij de Nationale Turnkampioenschappen. Hij is 6 maanden geleden geopereerd en mag nog niet weer turnen, maar wel hardlopen, dus hij gaat tegenwoordig met ons mee parkrunnen op zaterdag.

De jongste is ook een paar keer meegeweest, maar hij vindt er niet zoveel aan. De middelste heeft een hekel aan sport, dus het is nog niet gelukt om hem mee te krijgen. Ik hoop dit jaar een keer met de hele familie (inclusief hond) een parkrun te doen – misschien voor Moederdag of mijn verjaardag?

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter etc.)

Ik heb een Garmin 35, mijn mobieltje voor muziek, en een Aftershokz koptelefoon. Die werkt via botgeleiding, zodat je nog steeds alle omgevingsgeluiden hoort. Hij zit voor je oren op je jukbeen, dus geen gedoe met oordopjes die uit je oor vallen. Ik ben er erg tevreden over.

Garmin 35

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik heb afgelopen jaar voor het eerst meegedaan aan een aantal grote hardloopevents, en ik vond het ontzettend leuk. Als langzame loper gaat het mij niet om de prijzen, maar om de sfeer. Mijn eerste event was een 5 km fun run tijdens de Commonwealth Games hier aan de Gold Coast, op hetzelfde parcours waar ook de Commonwealth Games marathon werd gelopen. Het was echt geweldig om daar te zijn! Later in het jaar heb ik nog een 5 km en een 10 km fun run gedaan. Voor dit jaar heb ik me alweer ingeschreven voor een 10 km fun run en voor de halve marathon.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Als ik alleen loop loop ik op muziek, dat heb ik dan nodig als motivatie. Tijdens een parkrun of een event niet, dan is er genoeg afleiding om me heen.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nog niet geprobeerd! Sinds een paar maanden loop ik in shorts, dat is voor mij al een hele overwinning. Ik heb nogal stevige bovenbenen, dus draag ik nooit korte broeken. Maar het is hier zo warm in de zomer dat ik het toch maar gedaan heb. En ik heb er geen spijt van, het is veel koeler!

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Nee, niet echt, het is meer een noodzakelijk kwaad.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Nee, al lees ik wel graag over succesvolle atleten.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik vind de boeken van Annemerel erg leuk. Ik heb ook een boek Marathons of the World en dat is echt smullen! Ik weet niet of ik ooit een marathon ga lopen, maar droom graag over waar ik het zou doen. Queenstown (Nieuw-Zeeland), Sint-Petersburg en Berlijn staan bovenaan mijn lijstje. De marathon van Loch Ness klinkt ook goed!

Marathons of the world

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ja, meestal wel (de Australische versie). Ik vind het interessant om te lezen hoe topatleten trainen.

Favoriete sportschoenen?

Ik heb nu mijn tweede paar Asics Kayano en ben daar heel tevreden over.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Heel rustig aan beginnen met een goed schema (en een goede sportbeha!). Na een tijdje wordt het een gewoonte en kost het geen (nou ja, niet zo veel) moeite meer om de deur uit te gaan. En je voelt je zo goed na afloop ????

N.B. Een goede fysiotherapeut is onmisbaar bij blessures!

Meer weten van Linda?

Linda heeft een hardloopblog Run, Read, Create waar je meer kunt lezen over haar loopervaringen.

Meedoen aan deze rubriek?

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Dat kan! Geef je dan op met onderstaand formulier:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.