Loopdoel gezocht? Hoe SMART is mijn loopdoel?

loopdoel

In Runner's World* mist Olivier Heimel zijn loopdoel.

Door de lockdown verloor hij 'de stip aan de horizon,' schrijft hij in het voorwoord.

Loopdoel vermist

Hij schrijft:

'Verrek, dacht ik laatst, jij was er altijd. Ik negeerde je wel, natuurlijk. Maar je wás er. De stip aan de horizon. De stok achter deur.'

Olivier had loopdoelen als '800 meter onder de twee minuten lopen'. Ze hielpen hem om beslissingen te maken, en bepaalde dingen te doen of juist niet te doen. Zoals nog een aflevering op Netflix kijken, of toch maar naar bed gaan.

Hij blijft wel lopen, schrijft Olivier, en hij gaat ervan uit dat hij opnieuw een loopdoel zal krijgen.

Maar toen ik dit zo las begon ik me af te vragen: hoe zit dat dan met mij als hardloper? Ik heb eigenlijk niet echt een loopdoel. Hoe krijg ik mezelf in vredesnaam de deur uit elke ochtend? Wat motiveert me dan?

Loopdoel gezocht?

Als ik een loopdoel moet noemen, dan zou ik zeggen dat het mijn doel is om elke ochtend mijn hardlooprondje te doen. Ik ga elke dag hardlopen, behalve op zondag. Dit is dus een vrij algemeen loopdoel, maar het werkt goed voor mij.

Smart

Goede doelen worden immers vaak gedefinieerd als:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Hoe voldoet mijn enigszins vage loopdoelen hieraan?

  • Specifiek: elke ochtend gaan hardlopen. Ik ga elke dag hardlopen: rond 7.15 loop ik de deur uit, en ik loop ± 45 minuten.
  • Meetbaar: ik leg mijn hardlooprondje altijd vast met mijn Fitbit Charge 4.
  • Acceptabel: deze moest ik even opzoeken. Acceptabel dat je omgeving het met je doel eens is. Nou dat is op orde. Mijn man en kinderen zijn inmiddels oud genoeg om zichzelf te redden, dus het is acceptabel als ik 's ochtends ruim drie kwartier even verdwijn.
  • Realistisch: aangezien ik dit al 10 jaar volhoud is het zeker realistisch. Ik heb voldoende tijd om 's ochtends te gaan hardlopen. Meestal kom ik rond 8 uur weer thuis. Eén van de grote voordelen van mijn leven als fulltime blogger is dat ik vanuit huis werk. Dat maakt mijn dagelijkse hardlooprondje een stuk makkelijker.
  • Tijdgebonden: ik loop altijd 's ochtends. Dat werkt voor mij het beste.

Mijn conclusie

Ik ben verrast! Ik beschouw mijn loopdoel altijd als nogal vaak en weinig specifiek: 'Elke dag hardlopen'. Maar bij nadere beschouwing valt die vaagheid eigenlijk erg mee. Mijn loopdoel is weliswaar niet specifiek in termen van snelheid, afstand, of meedoen aan een hardloopevenement.

Maar het is wel specifiek in termen van frequentie en tijdstip.

En aan het eind van de dag is er altijd mijn ultieme motivatie: ik voel me daarna altijd beter. Hardlopen is goed voor mij. Die innerlijke overtuiging zorgt ervoor dat ik elke ochtend de deur uit loop.

Leestips

Lees ook mijn post over juist hardlopen zonder doel!

Hoe zit het met jouw loopdoelen?

*Runners World 3 van 2021

loopdoel

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.