Overgang en hardlopen

overgang en hardlopen

Ik ben een vrouw van 47. Dat betekent dat ik over niet al te lange tijd in de overgang, ook wel menopauze genoemd, zal komen.

Ik zal dan bezocht worden door plagen en overgangsklachten als:

 • Opvliegers
 • Buikvet dat je er met geen mogelijkheid meer afkrijgt
 • Prikkelbare buien
 • en nog veel meer ongein.

Gelukkig heb ik een plan.

En dat plan heet Overgang en hardlopen.

Ik hoop namelijk door regelmatig te blijven hardlopen langs al bovengenoemde symptomen te schaatsen. Of ze in ieder geval te verminderen tot een niveau dat ik er geen last van heb! En mijn plan wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Overgang en hardlopen

In de overgang heb je als vrouw minder van het hormoon oestrogeen in je lichaam. En dat veroorzaakt de bekende overgangsklachten.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat een actieve levensstijl waarbij je regelmatig sport je gezondheid, kwaliteit van leven en algemene fitheid positief beïnvloedt. Nou is dat eigenlijk niet echt nieuws, want dit geldt natuurlijk voor iedereen. Niet alleen voor vrouwen in de overgang.

Minder last van opvliegers bij combinatie overgang en hardlopen

Maar het onderzoek werd gehouden onder 234 Spaanse vrouwen tussen de 45 en 64 jaar oud die 12 maanden lang lekker op de bank hadden gehangen in hun vrije tijd. Vervolgens moesten ze onder begeleiding gaan sporten gedurende 20 weken. En nu komt het leuke nieuws:

 • Ze verloren gewicht
 • Ze hadden minder last van opvliegers!

Dr. JoAnn Pinkerton, NAMS executive director zegt:

‘Growing evidence indicates that an active lifestyle with regular exercise enhances health, quality of life, and fitness in postmenopausal women.’

Conclusie over overgang en hardlopen

Dat  vrouwen zich beter voelen door regelmatig te sporten is op zich weinig vernieuwend. Het positieve effect van bewegen op je lichamelijke en geestelijke gezondheid is al menigmaal aangetoond.

Maar nu wordt sporten genoemd als een methode om symptomen van de overgang op een natuurlijke manier te verminderen. Dat is zeker handig als je liever geen hormoontherapie wilt als vrouw in de overgang.

Leestip

Hardlopen en fitness

Nieuwsgierig naar het artikel?

Klik dan hier.

Similar Posts

4 Comments

 1. Haha ik ben al twee jaar in de overgang met enorme opvliegers en bijbehorende klachten. Echt niet leuk.
  Ik loop al jaren hard. Het zegt niks volgens mij. Enige voordeel is dat ik nauwelijks dikker wordt.

 2. Nog voor de overgang zit ik terwijl ik toch al 56 ben. Zware en lange menstruaties die hardlopen bemoeilijken. Ik zet wel door hoor maar fijn is anders. Ook last van laag HB hierdoor en extra oppassen dat trainingen niet te zwaar zijn. Door huisarts op ijzertabletten gezet. Wel helpt hardlopen en extra sporten tegen gewichts- en stemmingsschommelingen. Ik ben nu 10 kilo afgevallen via Weightwatchers, dus het kan wel.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *