Overgang en hardlopen

overgang en hardlopen

Ik ben een vrouw van 51. Dat betekent dat ik over niet al te lange tijd in de overgang, ook wel menopauze genoemd, zal komen.

Ik zal dan bezocht worden door plagen en overgangsklachten als:

 • Opvliegers
 • Buikvet dat je er met geen mogelijkheid meer afkrijgt
 • Prikkelbare buien
 • en nog veel meer ongein.

Gelukkig heb ik een plan.

En dat plan heet Overgang en hardlopen.

Schaterlachend en hardlopend door de overgang?

Ik hoop namelijk door regelmatig te blijven hardlopen langs al bovengenoemde symptomen te schaatsen. Of ze in ieder geval te verminderen tot een niveau dat ik er geen last van heb! En mijn plan wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Vrouwen worden steeds ouder. Vroeger haalden vrouwen de overgang soms niet eens. Of de periode na de overgang was kort. Anno 2014 leven vrouwen steeds langer. En dat betekent dat de periode na de overgang dus ook steeds langer wordt.

Doordat vrouwen nu nog een heel leven hebben ná de overgang, hebben ze langer te maken met de gevolgen van de overgang. Zoals brozere botten, vet rondom de organen, verlies spiermassa etc. Kortom met overgangsklachten.

Gelukkig is er een positief verband tussen hardlopen en de overgang.

Overgang en hardlopen

In de overgang heb je als vrouw minder van het hormoon oestrogeen in je lichaam. En dat veroorzaakt de bekende overgangsklachten.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat een actieve levensstijl waarbij je regelmatig sport je gezondheid, kwaliteit van leven en algemene fitheid positief beïnvloedt. Nou is dat eigenlijk niet echt nieuws, want dit geldt natuurlijk voor iedereen. Niet alleen voor vrouwen in de overgang.

Minder last van opvliegers bij combinatie overgang en hardlopen

Maar het onderzoek werd gehouden onder 234 Spaanse vrouwen tussen de 45 en 64 jaar oud die 12 maanden lang lekker op de bank hadden gehangen in hun vrije tijd. Vervolgens moesten ze onder begeleiding gaan sporten gedurende 20 weken. En nu komt het leuke nieuws:

 • Ze verloren gewicht
 • Ze hadden minder last van opvliegers!

Dr. JoAnn Pinkerton, NAMS executive director zegt:

'Growing evidence indicates that an active lifestyle with regular exercise enhances health, quality of life, and fitness in postmenopausal women.'

Hoe hardlopen kan helpen bij de overgang!

 1. Doordat je hormoonbalans in de overgang verandert, worden veel vrouwen zwaarder. Vooral het middel blijkt een vetmagneet. Hardlopen helpt om je gewicht te stabiliseren.
 2. Hardlopen heeft een regulerende werking op je hormoonhuishouding.
 3. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na het hardlopen een tijdje minder snel opvliegers krijgen.
 4. Door de hormoonveranderingen worden je botten brozer. Hardloper zorgt ervoor dat je botten toch zo stevig mogelijk blijven.
 5. Veel vrouwen krijgen last van slapeloosheid in de overgang. Hardlopen kan een goede nachtrust bevorderen.
 6. Stemmingswisselingen horen ook bij de 'vreugde' van de overgang. Ook daarin kan hardlopen wat rust brengen.
 7. Je hebt geen controle over de menopauze, maar wel over hardlopen. Hardlopen kan vrouwen een gevoel van 'empowerment' brengen in tumultueuze tijden.

Doe ook krachttraining!

Naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa. Naast hardlopen is het daarom verstandig om ook krachttraining te doen in en na de overgang. Minder spieren betekent minder calorieverbranding. Naarmate je spiermassa groter wordt, verbrand je lichaam efficiënter calorieën.

Van die krachttraining baal ik nogal. Want ik vond het al goed van mezelf dat ik zes dagen per week loop. Maar goed. Zodra de eerste opvlieger zich aandient, ga ik dan toch maar eens naar de sportschool denk ik.

Voor mij persoonlijk lijkt hardlopen tijdens en na de overgang me een fijne manier om mezelf te blijven. Wat mijn lichaam ook voor kunstjes uithaalt, ik kan altijd gaan hardlopen!

Wie heeft er ervaring met hardlopen en de overgang? En hoe zijn die ervaringen?

Conclusie over overgang en hardlopen

Dat  vrouwen zich beter voelen door regelmatig te sporten is op zich weinig vernieuwend. Het positieve effect van bewegen op je lichamelijke en geestelijke gezondheid is al menigmaal aangetoond.

Maar nu wordt sporten genoemd als een methode om symptomen van de overgang op een natuurlijke manier te verminderen. Dat is zeker handig als je liever geen hormoontherapie wilt als vrouw in de overgang.

Ervaringen met hardlopen in de overgang

 • De overgang heeft vaak het hardlopen in de weg gestaan niet alleen door opvliegers maar vooral door hevig bloedverlies en langdurig vloeien. (Sinie)
 • Ik doe aan triathlon en ben al 6 jaar bezig met de overgang. Dus ik sport gemiddeld 8-10 uur in de week maar daardoor minder klachten? Kan het minder, zou ik bijna denken? Heb regelmatig in dubio gestaan om aan de hormonen te gaan, maar tot nu toe niet gedaan ivm met de bekende bijwerkingen. Maar de overgangsklachten hebben me, vaker dan me lief was, mijn trainingen behoorlijk in de weg gestaan. (Hilly)
 • Ik ben 48, loop sinds 2,5 jaar hard en ik merk dat ik in de overgang ben vooral aan kramp in mijn kuiten, erg vervelend! Verder heb ik het idee dat alles minder soepel wordt… Van een avondje badmintonnen ben ik de volgende dag vreselijk stijf, dat had ik nooit. Ik las overal dat hardlopers ook krachttraining zouden moeten doen, maar ik vond de sportschool altijd zo saai. Een paar weken geleden ben ik toch maar begonnen en ik moet zeggen, het valt me reuze mee. Eigenlijk is het best leuk om je spieren te trainen en ik hoop dat de extra kracht zich ook gaat uitbetalen bij het hardlopen! (Hanneke)
 • Hi Nicole, Soms denk ik dat ik nog niet in de overgang ben doordat ik veel ren maar ik weet niet of dat kan (52 jaar ben ik nu). Ik heb zo af en toe wel eens een nachtelijke opvlieger maar verder nog niet. Ik ga altijd rennen ongeacht mijn cyclus. Ik heb gemerkt dat ik juist beter loop, maar zoek wel restaurantjes/sportzalen/scholen onderweg voor evt. sanitaire stops. (Dorothé)
  Een paar jaar geleden ben ik plotseling in de overgang gekomen door een operatie. Ruim voor mijn 40e was dat vrij vroeg. Ik merk sindsdien écht wel een achteruitgang in conditie. Ik merkte vooral dat mijn lichaam meer tijd nodig had om te herstellen. Kon ik voorheen een paar dagen achter elkaar sporten, nu moet er écht meer rust tussen zitten. En overgewicht :-(. Ik ben vaker moe door slechte nachten (transpireren) en merk dat ik daardoor ook beenkrampen krijg (magnesiumtekort?). Zeker als ik veel gesport heb moet ik aan mijn vochthuishouding werken. De overgang heeft dus écht een negatieve invloed op mijn loopplezier en prestaties. Ik hou maar voor ogen dat het heel goed is voor mijn botten. En ik word niet meer gehinderd door (zware) menstruaties bij het lopen. Dat is weer een groot voordeel. (Natasja)

Leestips

Nieuwsgierig naar het artikel?

Klik dan hier.

Similar Posts

4 Comments

 1. Haha ik ben al twee jaar in de overgang met enorme opvliegers en bijbehorende klachten. Echt niet leuk.
  Ik loop al jaren hard. Het zegt niks volgens mij. Enige voordeel is dat ik nauwelijks dikker wordt.

 2. Nog voor de overgang zit ik terwijl ik toch al 56 ben. Zware en lange menstruaties die hardlopen bemoeilijken. Ik zet wel door hoor maar fijn is anders. Ook last van laag HB hierdoor en extra oppassen dat trainingen niet te zwaar zijn. Door huisarts op ijzertabletten gezet. Wel helpt hardlopen en extra sporten tegen gewichts- en stemmingsschommelingen. Ik ben nu 10 kilo afgevallen via Weightwatchers, dus het kan wel.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.