Waarom steeds meer vrouwen gaan hardlopen

vrouwen en hardlopen

Hardlopen is populair. Steeds meer mensen gaan hardlopen. Maar het zijn met name vrouwen die zorgen voor de stijging in het aantal hardlopers.

Waarom gaan steeds meer vrouwen hardlopen?

Hier onder 10 verklaringen!

Waarom steeds meer vrouwen gaan hardlopen

1. Bewustwording van gezondheid

Een belangrijke algemene reden is dat steeds meer mensen zich bewust zijn van hun gezondheid en wat ze daar zelf aan kunnen doen. Denk alleen al aan de opkomst van activity trackers en de Fitgirl trend. Hardlopen heeft een heleboel gunstige effecten op vrouwenlichamen. Het maakt bijvoorbeeld je botten sterker en het is ook goed bij obstipatie bijvoorbeeld.

Lees ook: Is hardlopen gezond?

2. Drukbezette levens en weinig tijd

Tegenwoordig combineren de meeste vrouwen een betaalde baan met een gezin. Dat vergt veel tijd. Hardlopen is dan een snelle, en makkelijke manier om toch nog ergens lichaamsbeweging in de dag te plannen. Er is immers niet zoveel voor nodig: een paar goede hardloopschoenen, running tights, shirt en je kunt al gaan. Heel anders dan bijvoorbeeld een teamsport waarbij je rekening moet houden met tijden en nog ergens naar toe moet om te gaan sporten.

3. Stress

Eén van de dingen die bijna alle vrouwen zeggen in de rubriek Rennende mama's is dat hardlopen een moment voor henzelf is. Een moment om gedachten te ordenen en even tot rust te komen. Zoals ik bij punt 2 al schreef leiden vrouwen tegenwoordig drukbezette en veeleisende levens. Het valt niet altijd mee om de verschillende ballen in de lucht te houden. En dat geeft stress. Hardlopen is een welkome manier om tot rust te komen.

4. Hardlopen is een manier om andere vrouwen te ontmoeten

Als nieuwbakken moeder kan het leuk zijn om in contact te komen met andere moeders. Er zijn tegenwoordig speciale hardloopcursussen voor vrouwen die beginnen met hardlopen. Vaak zelfs in combinatie met een babyjogger. Op deze manier kun je 3 vliegen in 1 klap slaan: sporten, ontstressen en ervaringen uitwisselen met andere vrouwen.

5. Speciale hardloopevenementen voor vrouwen

Een andere manier waarom vrouwen beginnen met hardlopen is om mee te kunnen doen aan een hardloopevenement. Neem nou de populaire Marikenloop! Veel vrouwen schrijven zich daarvoor in en trainen vervolgens om daar succesvol aan te kunnen meedoen.

6. Emancipatie

Ooit was het 'not done' voor een vrouw om over straat te rennen in strakke kleding. En het was niet ladylike om te zweten. Dat soort belemmeringen heb je anno 2017 gelukkig niet meer. Hoewel er nog wel vervelende mensen zijn die het leuk vinden om stomme dingen te roepen naar hardlopende vrouwen.

7. Social media

Vrouwen hoeven niet meer alleen te beginnen met hardlopen! Op social media vinden ze aanmoediging en ondersteuning. Dat maakt het makkelijker om te beginnen met hardlopen voor vrouwen en om door te zetten. Er zijn zelfs speciale hardloopgroepen op Facebook speciaal voor moeders die hardlopen.

8. Hardloop apps

Hardloop apps maken beginnen met hardlopen makkelijker. Je hoeft geen schema's uit te printen, maar krijgt via een hardloop app persoonlijke coaching als je begint met hardlopen. Dat maakt hardlopen nog laagdrempeliger dan het al is.

9. Meer keuze in hardloopkleding

Nog nooit was er zoveel keuze in hardloopkleding! Ooit vond je hardloopkleding alleen in speciale sportzaken. Maar tegenwoordig hebben ook reguliere kledingwinkels vaak een aparte sectie met sportkleding. Kijk hier voor een overzicht van gewone winkels met hardloopkleding.

10. Meer kennis over vrouwen en hardlopen

Ooit werd er gewaarschuwd dat je als vrouw niet moest beginnen met hardlopen omdat dan je baarmoeder er zou kunnen uitvallen! Steeds meer vrouwen beginnen met hardlopen omdat ze weten wat de gezondheidsvoordelen zijn. En ook wat onzin is. Zo kun je bijvoorbeeld prima hardlopen als je menstrueert. Kennis en informatie hebben de weg vrij gemaakt voor vrouwen om te beginnen met hardlopen.

Conclusie

Hardlopen blijft populair. Op het moment zijn het vooral vrouwen die zorgen voor een toename in het aantal hardlopers. In deze post gaf ik 10 verklaringen voor de populariteit van hardlopen onder vrouwen.

Weet jij nog meer redenen waarom vrouwen beginnen met hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.