Hoe ik na 17 jaar blessurevrij lopen, een blessure opliep

Hardloopblessure

In de zeventien jaar dat ik nu loop, heb ik gelukkig nog nooit een noemenswaardige hardloopblessure opgelopen. Hoogstens helemaal in het begin, maar dat kwam omdat ik liep op een paar oude sportschoenen van de Schoenenreus. Toen ik goede hardloopschoenen kocht, was dat zo opgelost. Maar deze week heb ik al meerdere dagen knarsetandend mijn dagelijkse looprondje laten schieten. Want ik heb pijn aan de buitenkant van mijn onderbeen. En weet je waarom? Niet omdat ik voor een marathon train. Niet omdat ik mijn tempo heb verhoogd, of ineens veel grotere afstanden loop.

Nee, de reden dat ik een blessure opliep is omdat ik mijn hardloopschoenen niet kon vinden.

Lopen op (te) oude hardloopschoenen is niet verstandig

En daarom trok ik een paar oude loopschoenen aan, en liep daar 3 weken lang mee. Maar er was een reden dat ik destijds nieuwe hardloopschoenen kocht, want ik kreeg klachten van die schoenen. Niet omdat ze slecht zijn, maar gewoon omdat ik ze ongeveer een jaar lang dagelijks had gedragen. Pas toen ik pijnklachten kreeg, deed ik grootscheeps onderzoek en vond mijn schoenen uiteindelijk op de zolderkamer van mijn jongste zoon. Hèhè! Maar toen was het kwaad helaas al geschied. Afgelopen maandag en dinsdag liep ik op mijn goede loopschoenen, maar voelde de klachten verergeren. Omdat ik weet hoe slepend een hardloopblessure kan zijn, wil ik geen risico nemen. Liever nu even niet lopen, dan nog veel langer 'op de bank' moeten zitten.

Wat is er aan de hand: zoek de blessure

Ik probeerde uit te vissen wat de pijn aan de buitenkant van mijn onderbeen betekende, en kwam op een handige website terecht: hierhebikpijn.nl. Echt ideaal! Er staat een poppetje waarop je met je muis precies kunt aangeven waar je pijn hebt. Vervolgens krijg je een hele reeks vragen, met aan het eind een diagnose. Uiteraard kan dit niet een arts of fysiotherapeut vervangen, maar het geeft wel een idee in welke richting je het kunt zoeken. In mijn geval was de uitslag dat er een kans van 14% is dat ik last heb van een Compartimentsyndroom van het onderbeen. Hieronder het poppetje zoals ik dat 'invulde':

Crosstraining als je een hardloopblessure hebt

Omdat ik mijn dagelijkse beweging miste, ging ik wel op zoek naar een makkelijke vorm van crosstraining. Helaas is mijn crosstrainer stuk, en dus besloot ik met behulp van Youtube een zogenoemde low-impact training te doen. Op zich niet verkeerd, maar ik mis het buiten hardlopen wel heel erg. Ik wil aanstaande zaterdag weer gaan lopen, zondag rusten en dan hopelijk vanaf maandag weer dagelijks lopen. Uiteindelijk koos ik voor deze workout:

Tjsa, het was wel oké om te doen maar ik ga liever hardlopen!

Zie ook mijn post over touwtje springen als crosstraining!

Hardloopblessure samengevat

Ik kan mezelf wel schoppen! Als ik gewoon sneller, en beter had gezocht naar mijn hardloopschoenen had ik mezelf dit gedoe kunnen besparen. Maar omdat ik drie weken lang op oude hardloopschoenen liep, die dus duidelijk onvoldoende steunden, heb ik klachten opgelopen aan de buitenkant van mijn onderbeen. Ik wil er zo snel mogelijk vanaf zijn, en probeer dus braaf niet te gaan lopen, en in plaats daarvan crosstraining te doen zodat ik wel mijn dagelijkse beweging kan pakken.

Gelukkig zijn er allerlei vormen van crosstraining voor hardlopers met een blessure. Denk aan de crosstrainer, zwemmen, aquajoggen, fietsen etc. Afhankelijk van je blessure uiteraard. N.B. Een leuke variant vind ik zwemmen met een zeemeerminnenstaart!

Zie ook Hielspoor en hardlopen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.