Hardlopen met de Fitbit Charge HR

Posted September 3, 2015 by Nicole in Product Review / 1 Comment

fitbit charge hrIk ben een hardloper die graag meet. Want meten is weten!

Sterker nog, als ik moet lopen zonder hartslagmonitor of de Runkeeper app, dan voelt dat kaal en raar. Het is bijna alsof ik niet echt heb hardgelopen, zonder cijfertjes en informatie over mijn hartslag en de gelopen afstand. En ja, ik wéét dat het belangrijk is om ‘in touch te zijn’ met je lichaam en je gevoel te volgen. Maar ik vind die cijfertjes gewoon fijn.

Dus je begrijpt dat ik de kans om de activity tracker Fitbit Charge HR te testen met beide handen aangreep!

Fitbit Charge HR

De Fitbit Charge werd begin 2015 op de markt gebracht door Fitbit, een fabrikant van fitnesshorloges. De Fitbit Charge HR is een zogenoemde activity tracker. Dat zijn horloges of armbanden die je fitness activiteiten bijhouden. Een activity tracker registreert onder andere het aantal stappen dat je zet, de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand etc.

Maar wat de Fitbit Charge HR net dat beetje extra geeft is de hartslagmeter die er in zit! Die meet 24 uur per dag je hartslag. Ook als je slaapt. Sterker nog de Fitbit Charge HR houdt ook je slaappatroon bij. Er zit namelijk automatische slaapdetectie in. Zodra de armband merkt dat je in bed ligt en typische slaapbewegingen maakt, start het meten. De volgende ochtend krijg je dan in een fraaie grafiek te zien hoe je slaappatroon die nacht was.

Wat meet de Fitbit Charge HR allemaal?

  1. Het aantal stappen dat je hebt gezet. Als je de 10.000 stappen hebt gehaald gaat de armband trillen om je arm. En dat is erg leuk kan ik je zeggen : )
  2. Je hartslag.
  3. Je slaap.
  4. Het aantal trappen dat je loopt.
  5. Het aantal kilometers dat je aflegt.
  6. Het aantal verbrande calorieën

Hardlopen met de Fitbit Charge HR

Ik ben gaan hardlopen met mijn Fitbit Charge HR en mijn Polar FT4 hartslagmonitor. Ik had ondertussen gelezen dat de Fitbit Charge HR géén vervanging is voor een gewone hartslagmonitor. Als je intensief gaat sporten, zoals hardlopen, meet de Fitbit Charge HR je hartslag wat minder betrouwbaar.

Fitbit Charge HR versus Polar FT4 hartslagmonitor

Ik was benieuwd of dat klopte.

Elke ochtend loop ik zo’n 45 minuten, en dat deed ik ook de betreffende maandagochtend. En inderdaad: er waren grote verschillen in de metingen van de Fitbit Charge HR en mijn Polar FT4 hartslagmonitor. Terwijl ik volgens mijn Polar FT4 een gemiddelde hartslag had van 137 BPM (Beats Per Minute) gaf mijn Fitbit een gemiddelde hartslag van 116. Ook was het aantal verbrande calorieën bij de Fitbit veel lager: 242 calorieën, tegenover 536 calorieën bij de Polar FT4.

Maar het aantal gelopen kilometers dat de Fitbit aangaf klopte wel. En natuurlijk telde hij mijn stappen: 7,547. Dat tikt lekker aan. Door ‘s ochtends te gaan hardlopen haal ik die 10.000 stappen wel.

Hier onder zie je de grafieken van de fitbit van mijn hardlooprondje op maandag:

fitbit charge

Conclusie over de Fitbit Charge HR

Ik ben heel blij met de Fitbit Charge HR. Dankzij de Fitbit Charge HR weet ik hoeveel stappen ik die dag heb gezet. En dat werkt heel motiverend. Tegenwoordig maak ik na het eten zelfs een wandeling om de 10.000 stappen te halen. Daarnaast vind ik het geweldig dat mijn hartslag wordt bijgehouden. Ik voel me soms wel eens gestresst. Ik dacht dat ik dan een hele hoge hartslag had. Dat blijkt helemaal niet het geval. Mijn hartslag ligt meestal keurig rond de 60. Ook bij stress.

Een ander voordeel van de Fibit Charge HR vind ik dat ik ‘s ochtends makkelijk mijn rustpols kan checken. Het schijnt dat als je die langere tijd bijhoudt, je kunt zien wanneer je iets onder de leden hebt. Want dan wordt je rustpols hoger.

De Fitbit Charge HR is weliswaar geen vervanging voor een hartslagmonitor, maar hij vult die prachtig aan! Ik ben heel blij met de extra informatie over mijn lichaam en inspanningen die ik nu krijg. Wat mij betreft is hardlopen met de Fitbit Charge HR dus een aanrader. Ik zou hem niet meer willen missen.

Praktische informatie over de Fitbit Charge HR

De Fitbit Charge HR is onder andere te koop bij Coolblue en kost daar 149,-. Hij is verkrijgbaar in de maten S, Large en Extra Large. De fitbit is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

fitbit charge hr

Hij voelt comfortabel om je pols. Ik draag nooit een horloge of armband omdat ik dat vervelend ben. Maar de Fitbit Charge HR draag ik voortdurend. Ook omdat ik natuurlijk geen stap wil missen! Het opladen doe je met een bijgeleverd kabeltje. Dus geen gedoe met batterijen.

Heb jij ervaringen met activity trackers? En zo ja, welke?

One response to “Hardlopen met de Fitbit Charge HR

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.