Hardlopen met Fitbit activity tracker

hardlopen met fitbit

Onderstaande post schreef ik in september 2015. Ik kocht destijds een Fitbit ging hardlopen met mijn fitbit.

In deze post lees je mijn ervaringen met lopen met de Fitbit Charge HR.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder, en draag ik een Fitbit Charge 3. Daarom vind je onderaan deze post een update.

Meten is weten

Als ik ga hardlopen vind ik het fijn om mijn hartslag, afstand etc. te meten. Sterker nog, als ik moet lopen zonder hartslagmonitor of mijn Fitbit, dan voelt dat kaal en raar. Het is bijna alsof ik niet echt heb hardgelopen, zonder cijfertjes en informatie over mijn hartslag en de gelopen afstand. En ja, ik wéét dat het belangrijk is om 'in touch te zijn' met je lichaam en je gevoel te volgen. Maar ik vind die cijfertjes gewoon fijn.

Dus je begrijpt dat ik in september 2015 de kans om de activity tracker Fitbit Charge HR te testen met beide handen aangreep!

Hardlopen met Fitbit Charge HR

De Fitbit Charge werd begin 2015 op de markt gebracht door Fitbit, een fabrikant van fitnesshorloges. Het is een zogenoemde activity tracker. Dat zijn horloges of armbanden die je fitness activiteiten bijhouden. Een activity tracker registreert onder andere het aantal stappen dat je zet, de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand etc.

Maar wat deze activity tracker net dat beetje extra geeft is de hartslagmeter die er in zit! Die meet 24 uur per dag je hartslag. Ook als je slaapt. Sterker nog de Fitbit Charge HR houdt ook je slaappatroon bij. Er zit namelijk automatische slaapdetectie in. Zodra de armband merkt dat je in bed ligt en typische slaapbewegingen maakt, start het meten. De volgende ochtend krijg je dan in een fraaie grafiek te zien hoe je slaappatroon die nacht was.

Wat meet de Fitbit Charge HR allemaal?

  1. Het aantal stappen dat je hebt gezet. Als je de 10.000 stappen hebt gehaald gaat de armband trillen om je arm. En dat is erg leuk kan ik je zeggen : )
  2. Je hartslag.
  3. Je slaap.
  4. Het aantal trappen dat je loopt.
  5. Het aantal kilometers dat je aflegt. Je kunt hem dus goed gebruiken voor afstand meten bij het hardlopen.
  6. Het aantal verbrande calorieën

Fitbit Charge HR versus Polar FT4 hartslagmonitor

Ik ben gaan lopen met mijn Fitbit Charge HR en mijn Polar FT4 hartslagmonitor. Ik had ondertussen gelezen dat de Fitbit Charge HR géén vervanging is voor een gewone hartslagmonitor. Als je intensief gaat sporten, zoals hardlopen, meet de Fitbit Charge HR je hartslag wat minder betrouwbaar.

Ik was benieuwd of dat klopte.

Elke ochtend loop ik zo'n 45 minuten, en dat deed ik ook de betreffende maandagochtend. En inderdaad: er waren grote verschillen in de metingen van de Fitbit Charge HR en mijn Polar FT4 hartslagmonitor. Terwijl ik volgens mijn Polar FT4 een gemiddelde hartslag had van 137 BPM (Beats Per Minute) gaf de activity tracker een gemiddelde hartslag van 116. Ook was het aantal verbrande calorieën bij de Fitbit veel lager: 242 calorieën, tegenover 536 calorieën bij de Polar FT4.

Maar het aantal gelopen kilometers dat de Fitbit aangaf klopte wel. En natuurlijk telde hij mijn stappen: 7,547. Dat tikt lekker aan. Door 's ochtends te gaan hardlopen haal ik die 10.000 stappen wel.

Hier onder zie je de grafieken van mijn hardlooprondje op maandag:

hardlopen met fitbit

Conclusie

Ik ben heel blij met de Fitbit Charge HR. Dankzij deze activity tracker weet ik hoeveel stappen ik die dag heb gezet. En dat werkt heel motiverend. Tegenwoordig maak ik na het eten zelfs een wandeling om de 10.000 stappen te halen. Daarnaast vind ik het geweldig dat mijn hartslag wordt bijgehouden. Ik voel me soms wel eens gestresst. Ik dacht dat ik dan een hele hoge hartslag had. Dat blijkt helemaal niet het geval. Mijn hartslag ligt meestal keurig rond de 60. Ook bij stress.

Een ander voordeel van deze activity tracker vind ik dat ik 's ochtends makkelijk mijn rustpols kan checken. Het schijnt dat als je die langere tijd bijhoudt, je kunt zien wanneer je iets onder de leden hebt. Want dan wordt je rustpols hoger.

Ik ben heel blij met de extra informatie over mijn lichaam en inspanningen die ik nu krijg. Wat mij betreft is lopen met de Fitbit Charge HR dus een aanrader. Ik zou hem niet meer willen missen.

Update Hardlopen met Fitbit 2020

Tot zover mijn verslag van 5 jaar geleden over mijn ervaring met lopen met een Fitbit activity tracker. Zoals ik aan het begin van deze blogpost al schreef, gebruik ik nog steeds een Fitbit bij het hardlopen. Alleen is dat nu een Fitbit 3.

hardlopen met fitbit

Inmiddels er zelfs een Fitbit 4 uit:

activity tracker

Dat er een nieuwe versie uit is, heeft als leuk gevolg dat de oude versie nu nog maar 106,- euro kost bij bol.com.

Praktische informatie over hardlopen met een Fitbit activity tracker

Wil je meer weten over lopen met een Fitbit activity tracker in plaats van met een sporthorloge? Lees dan mijn post waarin ik hardlopen met mijn Fitbit Charge 2 vergeleek met hardlopen met een Garmin sporthorloge.

Tot slot

Hardlopen met een fitbit voelt comfortabel. Ik draag nooit een horloge of armband omdat ik dat vervelend vind zitten. Maar mijn Fitbit draag ik voortdurend. Ook omdat ik natuurlijk geen stap wil missen! Het opladen doe je met een bijgeleverd kabeltje. Dus geen gedoe met batterijen.

Voor mij is lopen met een activity tracker een prima manier om mijn hardloopprestaties te meten.

Lees ook mijn post: Sporthorloge dames!

Heb jij ervaringen met activity trackers? En zo ja, welke?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.