|

Is hardlopen ongeschikt tegen piekeren en denken?

hardlopen en piekeren

'Van hardlopen wordt mijn hoofd zo lekker leeg,' is een veelgehoorde uitspraak.

Maar dat gold niet voor Mark Zuckerberg, de bedenker van Facebook.

Sterker nog, Mark stopte met hardlopen omdat hij tijdens het hardlopen nog steeds aan zijn werk bleef denken. In plaats van hardlopen doet hij nu aan 'mixed martial arts'. Bij die sport kan hij het zich niet veroorloven om aan iets anders te denken dan aan waar hij mee bezig is op dat moment.

Ik vind het een intrigerend nieuwtje.

Helpt hardlopen dus niet tegen piekeren?

Betekent dit dan dat hardlopen niet helpt tegen piekeren? Juist omdat hardlopen zo eenvoudig is, kun je in principe je gedachten de vrije loop laten gaan. Maar als dat vervelende piekergedachten zijn is dat natuurlijk juist niet fijn. Dan is een sport die je volle aandacht opeist wellicht beter. Zoals in het geval van Mark Zuckerberg.

Maar het ligt er denk ik ook aan hóe je hardloopt.

Het ligt eraan hoe je gaat hardlopen

Als je bijvoorbeeld kiest voor mindful running dan vereist dat wel degelijk je concentratie. En als je bijvoorbeeld ergens voor aan het trainen bent, en verschillende tempo's afwisselt heb je ook niet veel tijd om aan je werk te denken. Dan moet je in principe opletten op welk tempo je moet lopen.

Kortom, het lijkt mij dat hardlopen vooral niet helpt tegen piekeren als je telkens hetzelfde hardlooprondje loopt zonder dat je een duidelijk doel hebt. Zonder doel is hardlopen niet zo moeilijk, en een kwestie van de ene voet na de andere zetten. Dan is er inderdaad ruimte voor allerlei gedachten.

Hardlopen, piekeren en ik

Nou ben ik dus zo'n hardloper die telkens dezelfde rondjes loopt, en geen enkele ambitie kent. Ik loop puur omdat het goed voor me is, en omdat ik weet dat ik me daarna altijd beter voel. Het hardlopen zelf vraagt behalve fysieke inspanning dus weinig van me. Dat betekent dat er alle ruimte is voor (vervelende) gedachten.

Toch voel ik me na een hardlooprondje toch opgewekter.

Zelfs al heb ik onderweg volop kunnen piekeren.

Na het overlijden van mijn dochter Lucy is hardlopen belangrijker dan ooit voor me geworden. Als ik 's ochtends wakker word, met een gevoel van wanhoop, dan dwing ik mezelf om te gaan hardlopen. Dat doe ik met de gedachte dat ik mezelf daarmee een grote dienst bewijs. En inderdaad. Hoe veel tegenzin ik ook voel, als ik na mijn hardlooprondje thuiskom voel ik me toch wat beter.

Mijn conclusie over hardlopen en piekeren

Hoewel ik Mark Zuckerbergs conclusie dat hardlopen onvoldoende helpt tegen denken over het werk begrijp, denk ik dat hij hardlopen zo had kunnen aanpassen dat het wel had geholpen.

Maar een andere sport doen die veel concentratie vraagt is natuurlijk ook een prima oplossing.

Wat vind jij van Mark Zuckerbergs beslissing om hardlopen te vervangen met mixed martial arts omdat dit beter zijn gedachten 'vangt'?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.