Ben jij zichtbaar in het donker?!

veilig hardlopen

De avonden worden alweer korter. Mijn man moet 's ochtends alweer in het donker naar de trein fietsen. Als ik ga hardlopen rond een uur of 7 is het gelukkig al wél licht. Maar ik weet: dat duurt niet lang meer. En dan moet ik 's ochtends weer hardlopen in het donker.

Ik kijk daar niet naar uit.

Hardlopen in het donker: een beetje eng om 2 redenen

Hardlopen in het donker vind ik best een beetje eng. Zeker aangezien mijn hardlooproute langs een bos gaat. Afgezien van mogelijke bosmonsters, is hardlopen in het donker bovendien toch wat gevaarlijker vind ik. Je moet er echt wel voor zorgen dat je goed zichtbaar bent als hardloper.

Eerlijk gezegd vind ik het zelfs volstrekt onverantwoord als je gaat hardlopen in het donker zónder reflecterende kleding en/of verlichting. Want je bent totaal niet zichtbaar voor het andere verkeer. Mijn man komt in de winter in het donker thuis op de fiets, en heeft al een paar keer bijna een hardloper omver gereden die ineens voor hem opdoemde!

'Die man had helemaal geen verlichting!' mopperde hij de laatste keer dat het gebeurde.

Onbegrijpelijk vind ik dat. Want er zijn genoeg hulpmiddelen op de markt om jezelf zichtbaar te maken. En die hoeven echt niet duur te zijn. Bij de Action heb je al voor een paar euro armbandjes met ledverlichting.

Waarom dragen sommige lopers geen goede verlichting?

Als het zo belangrijk is om jezelf goed zichtbaar te maken als loper, waarom doet dan iedereen dat? Ik denk dat onwetendheid en een gebrek aan bewustzijn de belangrijkste oorzaken zijn.

Niet elke hardloper is zich bewust van zijn of haar zichtbaarheid op de weg.

Eerlijk gezegd dacht ik er zelf eerst ook nooit zo bij na. Totdat ik op een donkere winterochtend mijn kinderen naar school bracht: zij op de fiets en ik er lopend naast.

'Zorg dat je fietslampen het goed doen,' doceerde ik. En toen keek ik naar mezelf... Geen enkele verlichting. Op dat moment realiseerde ik me dat ik als hardloper praktisch onzichtbaar was. En dat ik mezelf dus net als een fietser zichtbaar moest maken.

Andere redenen om geen verlichting te dragen zijn denk ik: een hesje of armband oncomfortabel vinden of 'niet cool'.

2 Manieren om jezelf zichtbaar te maken als hardloper

Als het gaat om jezelf zichtbaar maken als hardloper heb je twee mogelijkheden:

 1. Passieve verlichting: dit zijn reflecterende elementen op je hardloopkleding, en hesjes die oplichten als er een (auto)lamp op schijnt. Hier onder een voorbeeld van passieve verlichting:

  veilig hardlopen
  Veiligheidshesje met zakje voor smartphone. 8,95 bij Engelbert-Strauss
 2. Actieve verlichting: lampjes die uit zichzelf al licht geven.

  veilig hardlopen
  Led reflective vest. Lees hier mijn review.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan actieve verlichting. Die geeft toch net wat betere zichtbaarheid vind ik.

Samenvattend

Over niet al te lange tijd worden de dagen weer korter, en zullen velen van ons weer in het donker moeten lopen. Het is dan absoluut essentieel voor je veiligheid om te zorgen voor goede zichtbaarheid. De kosten van goede verlichting variëren van lichtgevende armbandjes van 1,99 bij de Action tot 34,95 voor een lichtgevende hes bij hardlopenwinkel.nl.

Wat heeft jouw voorkeur: passieve of actieve verlichting als loper?

Similar Posts

One Comment

 1. Er staat een klein foutje in je tekst. "Als verlichting zo belangrijk is, waarom doet dan iedereen dat?"

  Verder een goed stuk. Ik had er eerlijk gezegd nog niet aan gedacht om iets te kopen tbv betere zichtbaarheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.