Aan welke kant van de weg moet je lopen?

hardlopen welke kant van de weg

Ik liep altijd keurig aan de linkerkant van de weg, met mijn gezicht naar het tegemoetkomende verkeer. Maar het viel me op dat veel wandelaars en andere hardlopers dat niet deden.

Dus zocht ik op:

'Aan welke kant van de weg moet je lopen als hardloper?'

Lees hier onder het antwoord!

Aan welke kant van de weg moet je lopen?

Tot 1991 was het heel duidelijk. In de oude wegenverkeerswet stond dat voetgangers buiten de bebouwde kom links moeten lopen. Het idee daarachter was dat je dan auto's zag aankomen. Ik hield me dus aan een oude wet die niet meer geldt!

Want na 1991 mag je als voetganger of hardloper helemaal zelf kiezen aan welke kant van de weg je wilt lopen. De verantwoordelijkheid wordt nu dus bij jezelf neergelegd. En daar is ook wel wat voor te zeggen. Want soms is het veiliger om juist rechts te gaan lopen heb ik gemerkt.

Soms is het veiliger om rechts te lopen

De scholen zijn weer begonnen, en dat merk ik als ik 's ochtends mijn hardlooprondje doe. Een deel daarvan gaat over een fietspad, en daar fietsen nu weer allemaal scholieren. Die komen mij van links tegemoet. Het probleem is dat ze vaak helemaal niet opletten. Ze kijken op hun smartphone of zijn druk met elkaar in gesprek. Of nog erger: ze zien me wel, maar vinden het niet stoer om iets aan de kant te gaan om me te laten passeren. Dat loopt niet fijn kan ik je vertellen.

Van narigheid loop ik daarom tegenwoordig aan de rechterkant van het fietspad. Het nadeel daarvan vind ik wel dat ik dan vaak schrik als ik van achteren wordt ingehaald. Maar het is toch nog steeds veiliger dan de tegemoetkomende scholieren trotseren.

Samenvattend

Sinds 1991 mag je als hardloper helemaal zelf weten aan welke kant van de weg je wilt lopen. Je kunt zelf beslissen wat het veiligst is.

Aan welke kant van de weg loop jij het liefst?

Similar Posts

3 Comments

  1. Denk ook aan bochtige wegen. Wij gaan altijd in de buitenbocht lopen omdat je in de binnenbocht veel kwetsbaarder bent!

  2. Ik heb een keer bijna een familie aangereden die in de winter, in het zwart gekleed, aan de rechter kant van de weg liepen om naar de kerk te gaan. Gelukkig kwam er geen tegenligger aan zodat ik ze op het laatst kon ontwijken. Ik zou zeggen let op je eigen veiligheid, in dit geval had een lampje om de arm mij al eerder gealarmeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.