Hardloopkleding als het vriest: trial and error

hardlopen bij vorst

Sinds het weekend zijn de temperaturen flink gezakt. Ik was bijna vergeten hoe zulke temperaturen voelen. Hardlopen als het vriest loopt toch weer heel anders.

En ik stond dan ook echt even te kijken wat ik aan moest trekken tijdens het hardlopen. De laatste weken liep ik soms zelfs in mijn capri tights, en stiekem overwoog ik zelfs of een korte broek niet zou kunnen. Maar met temperaturen onder en rond het vriespunt leek mij iets warmere hardloopkleding toch beter.

Er bestaat niet zoiets als 'te koud om te gaan lopen' in Nederland

Hoe koud het ook is, je kunt altijd hardlopen. In ieder geval in Nederland. Zelfs al kijk je naar buiten en huiver je bij de gedachte dat je de kou in moet. Doe dan net zoals ik, en denk aan de wijsheid van de Noren:

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Met andere woorden, met de juiste hardloopkleding kun je gewoon gaan hardlopen. Ongeacht het weer! Je kunt zelfs prima hardlopen in de sneeuw!

Te koud gekleed

Met dat in gedachten schopte ik mezelf gewoon de deur uit op maandagochtend. Ik koos voor mijn Nike hardloopbroek met rechte pijpen. Daarboven droeg ik een lichtgroene trui van de Lidl en daarover heen het roze hesje dat ik in de winter altijd draag. Maar met name op de weg naar huis bleek dat onvoldoende. Ik had het werkelijk koud, en dat heb ik niet zo gauw. Zowel mijn bovenlichaam als mijn benen tintelden van de kou.

Maar de Noren zouden dus zeggen: het is niet te koud, je bent niet warm genoeg gekleed!

lidl hardloop trui

nike running broek

Te warm gekleed

Wijs geworden koos ik daarom op dinsdag voor warmere kleding. Vorig jaar kocht ik bij Albert Heijn hardlooptights van Body Impact die speciaal voor de winter zijn. De broek voelt aan de voorkant heel raar ritselig, en ik vind het materiaal niet zo prettig. Maar warm is hij wel. Destijds kocht ik ook de hardlooptrui die er bij hoorde. En vanwege mijn kou-ervaring op maandag droeg ik mijn sportjasje van de Aldi er over heen.

Maar nu had ik me per ongeluk te warm aangekleed! Halverwege mijn route wilde ik niets liever dan het jasje van mijn afscheuren, of toch in ieder geval de mouwen! Hoewel de running tights wel oké waren, was het jasje dat mijn armen voorzag van een tweede laag teveel.

hardlopen in de kou

Precies goed

Als hardloper leer je voortdurend bij. Dus op woensdag trok ik de hardloopkleding van dinsdag aan: de winter tights + winter trui van Albert Heijn maar dit keer met mijn roze Asics hesje dat de armen vrij laat. En dat bleek de juiste combinatie.

Ik had het niet te koud, en ook niet te warm.

hardloopkleding

Hardloopkleding als het vriest: samengevat

Het advies bij hardloopkleding en kou is altijd om verschillende lagen aan te trekken. Dan kun je namelijk nog eens wat afpellen als het te heet wordt. Zo maak je hardlopen in de winter optimaal.

Uiteindelijk is de juiste hardloopkleding kiezen bij lage temperaturen een kwestie van uitproberen. En als je slim bent houd je ergens bij wat je droeg bij welke temperaturen. Zo'n logboek is goud waard!

Zie ook Hardlopen bij vorst.

Wat trek jij aan tijdens het hardlopen bij vriestemperaturen?

Similar Posts

One Comment

  1. Wat ik aantrek bij rennen tijdens vorst? M’n winterbroek van leontien/kruidvat, n T-shirtje en m’n windjack. Als het niet waait of weinig (of windje mee), dan knoop ik m’n jasje om m’n middel. Bij n winderig stuk kan ik m evt zo weer aandoen. Maar ik weet ook dat ik het heel snel warm heb op m’n bovenlijf. Het is inderdaad een kwestie van uitproberen. Maar ik vind die kou en zon vele malen fijner dan miezer en hagel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.