Linker hersenhelft en hardlopen

Posted April 25, 2008 by Nicole in Motivatie / 3 Comments

linker hersenhelftOnze linker hersenhelft speelt een belangrijke rol bij hardlopen. En vaak een hinderlijke! De linkerhersenhelft stuurt namelijk boodschappen dat je moet stoppen. En de linker helft van onze hersenen vraagt steeds waarom je het doet. Het is daarom goed om je bewust te zijn van je linkerhersenhelft als je gaat hardlopen!

Linker hersenhelft: regelt ons denken

Onze linker hersenhelft regelt ons denken. We gebruiken deze hersenhelft om opvoedkundige problemen op te lossen en organiseren en structureren er ons dagelijks leven mee. Het helpt ons de logistieke puzzels van werk, huishouden, kinderen etc. op te lossen, bijvoorbeeld als de kinderen plotseling weer eens een studiedag hebben en je hele planning in het water valt.

Rechter hersenhelft: creativiteit en intuïtie

Onze creativiteit en intuïtie zitten in de rechter hersenhelft. Het is een ware bron van creatieve oplossingen, goede ideeën en inspiratie. Niet voor niets zijn veel schrijvers ook hardlopers! Je rechter hersenhelft brengt je tot jezelf.

Linker hersenhelft: ik wil comfort!

Eén van de belangrijkste missies van de linker hersenhelft is te zorgen voor comfort. Zo gauw onze linker hersenhelft denkt dat er sprake is van stress, bijvoorbeeld als je gaat hardlopen, begint hij dan ook te sputteren als een overbezorgde moeder: ‘Ga langzamer!’ Stop er toch mee,’ en gaat zelfs op de filosofische toer met ‘Waarom doe je dit in vredesnaam!’ De linker hersenhelft kan wel duizenden redenen bedenken waarom hardlopen een slecht idee is. ‘Het is te warm, het is te koud, ik ben te moe enz.’

Hardlopen is de beste sleutel om je rechter hersenhelft en daarmee je innerlijke rijkdom te activeren! Je voelt je beter, je ideeën beginnen te stromen en je wordt je bewust van jezelf als persoon.

Wees voorbereid op gezeur van je linker hersenhelft!

Dus als je naar buiten gaat om te rennen wees dan voorbereid op het gezeur van je linkerhersenhelft. Na ongeveer een kwartier komt je rechter hersenhelft aan het woord, en zul je je fantastisch voelen!

3 responses to “Linker hersenhelft en hardlopen

 1. Anonymous

  merci voor het verhaaltje, kheb er veel aan gehad omdat ik het niet meer wist voor mijn examens en dit antwoord moest ik weten, dus bedankt bij dezer:)
  groetjes eline

 2. Barbara

  Heel leuk onder woorden gebracht hoe dat zit met links en rechts. Ik ga dit ook doorsturen naar mijn rennende vriend(inn)en!

 3. Mariska

  Wat een ontzettend leuke site!!! Ik heb bij Google gezocht op “hardlopen volhouden’ en heb wat stukjes gelezen. Nu zit ik nog uit te dampen van mijn hardlooprondje. veel mijn rechter-hersenhelft aangesproken en gelukkig kwam net op tijd mijn oppeppende muziek voorbij!!!
  Ik ga hier vaker langssurfen ( zeker als ik weer es effe geen zin heb)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.