Hoeveel moet je wandelen voor hetzelfde effect als hardlopen?

Het is een bekend vraagstuk: verbrand je met wandelen net zoveel calorieën als met hardlopen? Is wandelen net zo effectief is als hardlopen als het gaat om afvallen?

Het antwoord luidt: 'Nee, met hardlopen verbrand je meer calorieën dan met wandelen.'

Met hardlopen verbruik je meer energie

Met hardlopen val je sneller af, omdat je daarbij meer energie gebruikt. Het is niet voor niets dat veel mensen liever wandelen dan hardlopen. Wandelen is relaxter en kost minder inspanning. Dus je moet er meer, en langer van doen voor hetzelfde effect als met hardlopen.

Maar hoeveel, of hoever, precies moet je wandelen om hetzelfde effect te krijgen als met hardlopen?

'Verbrand je met 3 kilometer wandelen evenveel calorieën als met 1,5 km hardlopen?'

De redactie van Libelle zette een ingewikkeld wetenschappelijk artikel in het American College of Sports Medicine journal over wandelen en hardlopen om in begrijpelijke taal. De titel vat het vraagstuk prachtig samen: 'Verbrand je met 3 kilometer wandelen evenveel calorieën als met 1,5 km hardlopen?' In het artikel zetten ze een heleboel getallen op een rijtje, maar komen uiteindelijk toch tot een simpele vuistregel:

'Bij elk lichaamsgewicht moet je 2,1 keer zover wandelen om hetzelfde te verbranden als bij het hardlopen.'

Hoeveel wandelen voor hetzelfde effect als hardlopen?

Laten we deze vuistregel eens toepassen op de praktijk. Ik weeg 58 kilo bij een lengte van 1 meter 70. Mijn dagelijkse hardlooprondje is ongeveer 6 kilometer. Hoeveel meer kilometer zou ik moeten wandelen om evenveel calorieën te verbranden als met hardlopen?

6km hardlopen

2.1x  meer nodig

6*2.1 = 12.6

12.6-6 = 6.6 km meer wandelen

Je moet echt behoorlijk veel meer wandelen voor hetzelfde effect!

Je moet echt behoorlijk veel meer wandelen voor hetzelfde effect als met hardlopen als gaat om calorieën verbranden. Dan ben ik zo twee uur verder! Daar heb ik dus echt geen tijd voor elke dag. Dit bevestigt voor mij enorm dat hardlopen veel geschikter en handiger is voor mij. Het is veel efficiënter, omdat je er minder tijd voor nodig hebt dan voor wandelen.

Tot slot

Als je calorieën wilt verbranden is hardlopen duidelijk veel efficiënter dan wandelen. Als je wilt afvallen is hardlopen dus beter dan wandelen, tenzij je zeeën van tijd hebt. Dan kun je hetzelfde effect bereiken met wandelen, maar dat kost dus wel 2 keer zoveel tijd.

Maar als het je niet gaat om afvallen, is wandelen natuurlijk ook een uitstekende tijdsbesteding die goed is voor lichaam en geest.

Leestips

Similar Posts

3 Comments

    1. Wat goed van jullie! De kunst is het rustig aan te doen en een goed beginnersschema gebruiken. En let er op dat je nog met elkaar kunt praten. Anders ga je te hard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.