Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?

Deze zomervakantie begon mijn dertienjarige dochter met hardlopen! Met behulp van de podcast Rennen met Evy. En ze is helemaal enthousiast door de combinatie van Evy's aanmoedigingen en de muziek. Zelfs nu school begint, houdt ze stevig vast aan het ritme van drie keer per week.

Dus toen er tijdens de gymles hardlopen op het programma stond, zou je denken dat mijn dochter hier letterlijk en figuurlijk goed mee uit de voeten zou kunnen. Maar ze vond het helemaal niet leuk: ze kon het hoge tempo niet bijbenen, en kwam net als ik 24 jaar geleden hijgend en puffend als één van de allerlaatsten aan. Als ze niet vanuit haar privé ervaring wist dat hardlopen hartstikke fijn is, zou ze er beslist een negatief beeld over hardlopen aan hebben overgehouden.

Want hoewel het bij Evy niet om een hoog tempo draait, wordt er bij de gymlessen op school beslist niet gezegd: 'Je moet nog kunnen praten, anders ga je te hard.'

Waarom wordt hardlopen zo raar gegeven tijdens de gymles?!

En dat verbaast me eigenlijk. In een tijd waarin de waarschuwingen over het groeiend aantal mensen dat overgewicht heeft je om de oren vliegen, en iedereen zo langzamerhand de bewegingsnorm van minimaal 30 minuten per dag kent, zou je toch denken dat ze bij de gymlessen wat subtieler te werk zouden gaan. Om mensen niet voorgoed af te schrikken van sport. Toen ik van de middelbare school afkwam was dat met de stellige overtuiging dat sporten uitmate stom was, en bovendien absoluut niets voor mij.

Er was een kraamverzorgster voor nodig, die mij vertelde dat je van hardlopen geestelijke evenwicht vond, om mij op het loperspad te krijgen.

Wat ik met deze post dus eigenlijk zeggen wil, is dat ik het heel erg jammer vind dat de manier waarop hardlopen op middelbare school gegeven wordt in de regel geen hardloopfans zal kweken. En dat terwijl het zo'n fantastische manier is om gezond te blijven.

Herkennen jullie deze ervaringen van de gymlessen?

Similar Posts

17 Comments

 1. Een "evy" voor de jongens en een knappe "tom" of "jan" voor de meisjes. wedden dat ik het dan wel leuk zou gevonden hebben? 😉 on Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?
  in response to Jazeker! Hardlopen deden we op mijn middelbare school traditioneel in de eerste weken van het schooljaar. Ik wist dat ik er geen held in was -- dus besloot ik op een keer om al in de vakantie te beginnen met hardlopen, in de hoop betere punten te halen. Dat is me toen niet gelukt! Ik weet nog altijd niet wat er gebeurd is: had ik echt opnieuw zo slecht gescoord of heeft de turnjuf voor mij een rondje te weinig geteld? Ik heb in ieder geval nooit het gevoel gehad dat ik goed was in lopen, noch dat lopen fijn kon zijn. Nu, met Evy, is dat heel anders! Ik zit inmiddels aan les 12 en hoewel ik zeker nu de herfst eraan komt, niet elke keer evenveel zin heb om mijn loopschoenen aan te trekken, voel ik wel dat het me goed doet én dat ik vooruit ga., by Marian.

 2. Geweldig zo'n conditie. Ik ben er jaloers op. Hoe gaan z'n klasgenoten daarmee om? Ben je dan een uitslover of een held? Ik heb gemerkt bij mijn kinderen dat dat per school heel erg kan verschillen. groetjes, Dorothé http://djaktief.wordpress.com on Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?
  in response to Daar waar puberdame met een grote boog om gymlessen heen ging en blij is dat dit in het nieuwe schooljaar niet meer in haar pakket zit, loopt puberzoon momenteel wekelijks de piepjestest;, coopertest etc en vindt het een uitdaging om daar elke keer een 10 voor te halen. Lukt al 3 weken op rij, maar kan me voorstellen dat er in zijn klas een boel leerlingen zijn die van dit soort 'gym-missies' niet echt blij worden., by Colin.

 3. Hoi Marian! Leuk, nog een UGent'er. Bedankt om op m'n blog te gaan piepen. Die 10 miles moet wel lukken tegen april, ik supporter voor je! Veel plezier! on Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?
  in response to Zooo herkenbaar! Tijdens m'n schooltijd had ik een hékel aan sporten, de lerares maakte het zo verschrikkelijk. Tijdens het hardlopen verstopte ik me gegarandeerd achter een dikke boom en anders zocht ik wel excuses om niet te moeten meedoen. Ze zou eens moeten wetne dat ik nu geheel vrijwillig marathons loop. Wat me vooral stoorde toen was de enorme druk om te presteren en de competitie tussen de leerlingen. In plaats van je gewoon het plezier van sporten te laten inzien, bezorgen ze je zoveel stress dat het niet meer leuk is. Gelukkig is er nog een heel leven na de middelbare school! , by Julie.

 4. Dat denk ik ook wel eens: 'Ze zouden me nu eens moeten zien!' Vroeger was ik de een na slechtste met gym, en nu loop ik vijf keer per week, en doe de zesde dag crosstraining. on Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?
  in response to Zooo herkenbaar! Tijdens m'n schooltijd had ik een hékel aan sporten, de lerares maakte het zo verschrikkelijk. Tijdens het hardlopen verstopte ik me gegarandeerd achter een dikke boom en anders zocht ik wel excuses om niet te moeten meedoen. Ze zou eens moeten wetne dat ik nu geheel vrijwillig marathons loop. Wat me vooral stoorde toen was de enorme druk om te presteren en de competitie tussen de leerlingen. In plaats van je gewoon het plezier van sporten te laten inzien, bezorgen ze je zoveel stress dat het niet meer leuk is. Gelukkig is er nog een heel leven na de middelbare school! , by Julie.

 5. Ik vond sporten op school ook echt verschrikkelijk. Vooral als hardlopen op het programma stond. In de zomer gymden wij namelijk op de plaatselijke drafbaan en was het hardlopen dan;een rondje paardenbaan;. Terwijl de paarden met hun sulkys enorm hard langsraasden (en ik als paardenliefhebber veel liever op zo;n paard had gezeten dan ernaast), moesten wij in een enorm tempo langs diezelfde baan rennen. Niemand had het toen over ;je moet nog kunnen praten;, iedereen begon alsof het een sprint van een paar meter was. Ik strandde meestal halverwege, compleet uitgeput, en moest dan de enorm vernederende tocht dwars over het veld terug naar het begin maken. Daarbij uitgefoeterd door de barbaarse leraar die dingen riep over ;geen conditie; en ;lui;. Brrr. Ik hoop maar dat het er tegenwoordig wat beter aan toe gaat op de scholen... Overigens doen wij erg hard ons best onze kinderen aan het sporten te krijgen, maar zijn wij ten prooi gevallen aan wachtlijsten en lotingen. Zwemles: 8 a 10 , by MootjeK.

 6. Daar waar puberdame met een grote boog om gymlessen heen ging en blij is dat dit in het nieuwe schooljaar niet meer in haar pakket zit, loopt puberzoon momenteel wekelijks de 'piepjestest', coopertest etc en vindt het een uitdaging om daar elke keer een 10 voor te halen. Lukt al 3 weken op rij, maar kan me voorstellen dat er in zijn klas een boel leerlingen zijn die van dit soort 'gym-missies' niet echt blij worden. on Kweekt hardlopen op de middelbare school sporthaters?

 7. Hi Nicole, Hier bij de boys op het VO verplicht een Coopertest en een shuttle run en cijfers daarvoor overeenkomstig je resultaten. Daar kun je niet bij praten natuurlijk, maar bij het inlopen voor de gym wel. Een van de twee boeit het niet (heeft ook blessure)en de ander traint er echt voor om een voldoende te halen. Ze hebben allebei een hekel aan hardlopen maar achter een handbal of voetbal aan is het totaal geen probleem. Ik vind het wel belangrijk dat ze die stok achter de deur hebben. Jongste zat een jaar op atletiek maar is er van afgegaan omdat hij steeds moest in en uitlopen. Speerwerpen, hoogspringen etc. was veel leuker, maar hardlopen vond hij vreselijk. Binnenkort doen ze toch weer vrijwillig mee met een wedstrijdje van de schaatsclub van mijn man. Zelf kon ik redelijk mee met gym op school. Pas daarna nam ik toe in gewicht maar ik ben altijd blijven sporten. Pas sinds 8 jaar heb ik (definitief denk ik nu) geen overgewicht meer en daarvan ren ik er geloof ik 5 jaar.

 8. Jazeker! Hardlopen deden we op mijn middelbare school traditioneel in de eerste weken van het schooljaar. Ik wist dat ik er geen held in was -- dus besloot ik op een keer om al in de vakantie te beginnen met hardlopen, in de hoop betere punten te halen. Dat is me toen niet gelukt! Ik weet nog altijd niet wat er gebeurd is: had ik echt opnieuw zo slecht gescoord of heeft de turnjuf voor mij een rondje te weinig geteld? Ik heb in ieder geval nooit het gevoel gehad dat ik goed was in lopen, noch dat lopen fijn kon zijn. Nu, met Evy, is dat heel anders! Ik zit inmiddels aan les 12 en hoewel ik zeker nu de herfst eraan komt, niet elke keer evenveel zin heb om mijn loopschoenen aan te trekken, voel ik wel dat het me goed doet én dat ik vooruit ga.

 9. Zooo herkenbaar! Tijdens m'n schooltijd had ik een hékel aan sporten, de lerares maakte het zo verschrikkelijk. Tijdens het hardlopen verstopte ik me gegarandeerd achter een dikke boom en anders zocht ik wel excuses om niet te moeten meedoen. Ze zou eens moeten weten dat ik nu geheel vrijwillig marathons loop. Wat me vooral stoorde toen was de enorme druk om te presteren en de competitie tussen de leerlingen. In plaats van je gewoon het plezier van sporten te laten inzien, bezorgen ze je zoveel stress dat het niet meer leuk is. Gelukkig is er nog een heel leven na de middelbare school!

 10. Ja, ik herken dat volledig.
  We hoefden op de lagere school nooit te hardlopen, maar wel een in het jaar een Coopertest. Gek dat je dan bijna doodgaat... Op de middelbare school idem. Met het verschil dat we wel wekelijks 2 rondjes om het voetbalveld moesten rennen. Maar niemand vertelde hoe hard. Ik HAATTE hardlopen. Het was juist een sport om een fietser te scoren die je een stukje mee wilde nemen op zijn bagagedrager 🙂

 11. Gym en subtiel?

  O de tyrannie van de gymles. Bok. Trampoline. Ringen. Van de oude-bijna-met-pensioen lerares: knotsen. Volleybal en handbal. Badminton in een ijskoude gymhal. Dansjes leren, waarna de jongens mochten kijken wat we hadden geleerd (!!!!!!). Ik word er helemaal grammig van als ik er weer aan terugdenk.

  Laat mij maar gewoon fietsen en wandelen. Ik beweeg meer dan menig leeftijdgenoot die zich voorneemt naar de sportschool te gaan. En ik doe mijn eigen huishouden, da's continu rekken en strekken.

 12. Als gymdocent op een middelbare school wil ik toch even op bovenstaand artikel reageren. Niet alle scholen (secties bewegingsonderwijs wel te verstaan) beoordelen het hardlopen op dezelfde wijze. Zo hebben wij de afgelopen jaren goed nagedacht over de wijze van beoordelen waarbij iedere leerling (jong, oud, dik, dun, sporter of niet) op een zo eerlijk mogelijk manier beoordeeld word.

  Allereerst zit er een opbouw in ons programma:
  lj. 1: 1000 meter
  lj. 2: 1500 meter
  lj. 3: 8 minutenloop
  va. lj. 4: Coopertest (12 minutenloop)

  Het basiscijfer is gebaseerd op het constant kunnen lopen, ongeacht het tempo (muv wandelen). Tempo kiezen en dit gedurende een bepaalde tijd volhouden is veel belangrijker dan een flitsende tijd of afstand halen en word ok altijd met minimaal een voldoende beoordeeld.
  Om de betere lopers toch te motiveren krijgen ze voor een goede tijd of afstand een bonuscijfer bovenop het basiscijfer. Voorwaarde is wel dat deze goede tijd of afstand behaald is met constant lopen. In theorie zou een goede loper dus een lager cijfer kunnen halen dan een mindere loper. Volgens mij zit er heel veel verschil tussen scholen op dit gebied. Het is dan ook jammer en een beetje voorbarig om alle scholen over

 13. Ik heb het over de periode 1960/1965: rondjes lopen om het veld werd als straf ingezet (heel vaak) en de rondjes die iedereen aan het begin van de gymles moest lopen waren dus ook een (onverdiende) straf. Niets, niets fijns was er aan dat hardlopen. Ik weet nog dat het me aan concentratiekamp-methoden deed denken en ik heb het als puur vernederend ervaren. Voor mij is hardlopen voor gezondheid en ontspanning altijd een volkomen dwaas idee gebleven. Dankjewel, gymleraren uit de jaren 60!

  1. Eigenlijk moet je dan nu juist voor je lol en ontspanning gaan hardlopen. Het is toch jammer dat die vervelende gymleraren je een prachtige en gezonde manier van ontspanning zouden ontnemen! Gun ze dat niet Gijsbertje!

 14. Als aankomend sportleraar doe ik een onderzoek over rondjes lopen in het Basis en voortgezet onderwijs.

  Daarom is het heel leuk om dit soort stukjes te lezen. Uit mijn ervaring zien veel kinderen op de middelbare school hardlopen als saai of als een straf, terwijl kinderen op de basisschool het als leuk ervaren.

  Uit dit verhaal blijkt maar weer dat motivatie samenhangt met beoordeling. Ik ben zelf groot voorstander van beoordelen naar verbetering.

  dit houd in dat je in de eerste les kennis geeft van de beginsituatie, zonder hier een oordeel over te vellen. Vervolgens maak je met de leerling een afspraak over wat hij wil halen aan het einde van het blok. Op deze manier is de leerling zelf verantwoordelijk van zijn progressie en is de motivatie en beleving hoger.

  Dit resulteert in meer voldoening en plezier. Als leraar moet je de progressie alleen bewaken door te motiveren en te controleren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.