Hardlopen en rouwverwerking
Vier jaar geleden overkwam Melissa een tragedie: haar moeder, schoonzus en achtjarige nichtje kwamen om bij een auto-ongeluk.
Na de begrafenissen ging Melissa weer aan het werk. Maar ze voelde zich vaak angstig en gestresst.
Op een avond, toen ze zich overweldigd voelde door verdriet besloot ze te gaan hardlopen. Niet omdat ze er zo'n zin in had, maar omdat de wanhoop haar teveel werd. Tot haar verrassing voelde zich bij thuiskomst beter. Het verdriet en de wanhoop waren er nog wel, maar ze overweldigden haar niet meer.
Bovenstaand waargebeurd verhaal is een prachtig voorbeeld van de kracht van hardlopen. En hoe hardlopen kan helpen bij rouwverwerking.
Hardlopen en rouwverwerking: hoe werkt dat dan?
Hardlopen kan je helpen bij rouwverwerking. Het is een manier om gevoelens van verdriet en wanhoop hanteerbaarder te maken.
Hardlopen geeft je een stuk controle terug
Als je iemand verliest door een ongeluk of een ziekte, dan kun je je erg hulpeloos en machteloos voelen. Je zou zo graag iets willen doen, maar dat kan vaak niet. Hardlopen geeft je houvast in de draaikolk van emoties waarin je verzeild bent geraakt. Hardlopen kun je plánnen. Je hebt controle over je lichaam, over de afstand die je loopt en hoe je de ene voet na de andere zet. Als hardloper ben je niet hulpeloos en machteloos. Jij bent meester van je lichaam, en dan maakt het echt niet uit of je snel bent of langzaam. Het gaat er om dat je loopt.
Je kunt dan weliswaar niet alles controleren, maar hardlopen wel!
Hardlopen geeft je een doel
Sommige mensen schrijven zich na een sterfgeval in voor een marathon of andere hardloopwedstrijd. Ze kanaliseren hun verdriet als het ware in een doel: de marathon lopen bijvoorbeeld. Als voorbereiding op een langere afstand volg je een schema. Zo'n schema biedt vervolgens houvast in zware dagen die gevuld zijn met verdriet. Het is duidelijk wat je die dag moet doen. Soms wordt met het meedoen aan een wedstrijd geld verzameld voor de strijd tegen de ziekte die het verlies heeft veroorzaakt. Ook dit geeft een rouwende een gevoel van iets te kunnen doen, en niet hulpeloos te zijn in het verdriet.
Hardlopen op verdriet
Je kunt je verdriet als de brandstof gebruiken om op te rennen. Pak al je verdriet, en gebruik het om je ene voet na de andere te zetten. Je ademhaling versnelt, je hart gaat sneller kloppen en je begint te zweten. Stel je voor dat je verdriet in de vorm van zweet en tranen je lichaam uitstroomt. Verzet je niet tegen je emoties; laat ze gaan.
Hardlopen kan je een time-out van je verdriet geven
Voor sommigen kan hardlopen een welkome time-out geven van het verdriet. Tijdens het hardlopen focus je tijdelijk op het lopen. Je concentreert je op de beweging van je voeten, en op de afstand die je wilt lopen.
Hardlopen zorgt voor endorfines
Het is een natuurlijke reactie van het lichaam: bij lichamelijke inspanning maakt het enforfines aan. En die zorgen er voor dat je je positiever voelt. Het kan een klein beetje de scherpe kantjes van de rouw afhalen.
Hardlopen zorgt ervoor dat je buiten komt
Hardlopen zorg er voor dat je buiten komt in tijden van intens verdriet. Even het huis uit, en de frisse lucht in. Zelfs al heb je daar helemaal geen zin in, toch zal hardlopen een positief effect hebben op je gemoedstoestand. Sluit je eventueel aan bij een hardloopclub, zodat je nieuwe mensen ontmoet.
Hardlopen is positief
Na een tragedie of verlies, is hardlopen een positieve daad. Je lichaam wordt er sterker en gezonder van, en je merkt dat je het hardlopen langer gaat volhouden: je ziet dus onherroepelijk verbetering. Dit kan een goed tegenwicht zijn tegen de gevoelens van verlies en verdriet.
Hardlopen brengt je tot jezelf
Zeker na een ziekbed, waarin het natuurlijk om de zieke draait, kan hardlopen je weer in contact brengen met jezelf. En je ervan bewust maken dat jij als persoon er ook toe doet, en dat je waardevol bent zoals je bent. Dat er leven is na het verlies van een geliefde. En tijdens het hardlopen orden je vaak als vanzelf je gedachten en emoties, en kom je tot rust in tumulteuze tijden.
Speciale hardloopevenementen bij rouw
Er zijn speciale hardloopevenementen voor mensen in de rouw. Zo is er de Jonge Weduwe Run.
Lees hier Melissa's verhaal
Wat is jouw ervaring met hardlopen en rouw?
Het werkt zeker, na mijn vaders ongeluk was het heerlijk om te lopen, precies om bovenstaande redenen. Nu zou ik ook moeten gaan lopen, ik voel me niet zo fijn op het moment, maar mijn rug belet het me momenteel. Ik ben maar gaan wandelen.
Vervelend dat je rug roet in het eten gooit. Maar wandelen is een fijn alternatief.
Klopt helemaal, na de intens verdrietige weken na het onverwachte overlijden van mijn moeder is het heerlijk om je hoofd leeg te lopen. Even iets anders en lekker naar buiten. Vooral nu het mooie weer er aan komt.
Gecondoleerd met het verlies van je moeder Gonnie. Fijn dat hardlopen helpt.