Cardio

cardioWel  eens gehoord van cardio? Of van een 'cardio work-out'?

Cardio wil zeggen dat je iets doet waarvan je hartslag versnelt.

Hardlopen is een vorm van cardio.

Waarom zou je aan cardio doen?

Nou kun  je je natuurlijk afvragen: 'Waarom zou ik in vredesnaam aan cardio doen?! Grote kans dat ik er moe van wordt. En dat ik het warm krijg. Misschien ga ik er zelfs wel van zweten!'

Het antwoord is heel simpel: omdat cardio goed voor je is.

Als je cardio doet, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen, zet je je hart aan het werk. Je hart is een spier. Als je een spier traint, dan wordt die spier sterker. Dat geldt dus ook voor je hart. Met andere woorden: cardio versterkt je hart. En wie wil dat nou niet! Een sterk hart, gaat niet alleen langer mee, het werkt ook efficiënter. Het kan bijvoorbeeld meer zuurstof afgeven in je lichaam, en daardoor kan je lichaam meer vet verbranden. En dat is weer goed voor een slank lichaam. Niet voor niets gaan veel mensen hardlopen om af te vallen.

Voorbeelden van cardio

Hier onder een overzichtje van een aantal activiteiten die vallen onder de noemer cardio.

  1. Hardlopen
  2. Wandelen op een flink tempo
  3. Zwemmen
  4. Fietsen
  5. Trap lopen
  6. Steps
  7. Aqua jogging
  8. Aerobics

Cardio versus krachttraining

Hoe zit het nou eigenlijk met cardio versus krachttraining? Als hardloper hoor ik het helaas regelmatig: het is het beste om cardio te combineren met krachttraining. Bij krachttraining, de naam zegt het al, maak je je spieren sterker. Je bent dus niet zozeer bezig met een workout voor je hart, als wel met een workout voor bijvoorbeeld je buik-bil- en beenspieren.

Als het om afvallen gaat verbrand je met cardio sneller calorieën, maar met krachttraining verbrand je meer vet. En voor elke drie pond spieren die je er bij traint, verbrand je uiteindelijk 120 calorieën extra per dag. Zonder je verder in te spannen. Voor zowel cardio of krachttraining is dus iets te zeggen.

Cardio voor een strakkere buik

In onderstaande video vind je een cardiotraining om je buik strakker te krijgen : ) Het handige is dat je er niets voor nodig hebt. Alleen een beetje ruimte om de oefeningen te doen.

Conclusie over cardio

Cardio is een gezonde manier om je lichaam, en met name je hart te trainen. Cardio verbetert je conditie in het algemeen en vergroot je uithoudingsvermogen. Combineer het met krachttraining en je hebt het beste van twee werelden. Krachttraining kan bovendien helpen om blessures bij het hardlopen = cardio te voorkomen.

Zelf houd ik het vooral bij cardio, omdat ik mezelf (nog) niet tot krachttraining kan zetten. Ik loop elke dag, en dat moet maar even genoeg zijn!

Similar Posts

3 Comments

  1. Wat een goede cardio is die je kunt gebruiken als een soort van krachttraining is een HIIT (zoek maar eensop YouTube). Ik doe die zelf altijd op de step (het apparaat, niet het "opstapje"), maar het kan ook met touwtje springen. 1 minuut naar max Hf (zeer hoog level, dus flink doorpoten) 1 minuut lichtste niveau (bij touwtje springen drentelen). Werkt als een tierelier voor stevige harde bovenbenen (mooie benen, geen bodybuilder benen). Trappen op rennen werkt overigens ook goed. Of op een hometrainer met een hoger wattage. Dus hoog level, laag level. Doe het op de hometrainer of roeiapparaat en je gebruikt ook je armen.

  2. Ik heb vroeger veel gefitnesst, en ik was heel snel gespierd, ook omdat ik een dunne spiering was. Nu ben ik nog niet dik maar heb meer vet dan vroeger. Door mijn rugproblemen moest ik veel trainen, en daardoor ging de zin om te fitnessen weg, ik associeer het nu nog steeds met mijn revalidatie. Ik loop nu graag hard.. Hoewel ik nu weer voorzichtig moet doen omdat ik door ramen lappen mijn rug heb verrekt, en deze weer even rust moet hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.