Huishoudelijk werk is goede crosstraining!

crosstrainingHet valt als moeder niet altijd mee om hardlopen ook nog eens in je dag te verwerken. Laat staan crosstraining! Anno 2017 combineren de meeste moeders de zorg voor hun kinderen en het huishouden met een parttime baan. Dat kan best druk zijn!

Maar nu is er goed nieuws:

Het huishouden doen kun je tellen als crosstraining!

Gelukkig, want bij het hardlopen train je helaas niet alle spieren. Zie ook mijn post Welke spieren train je bij hardlopen?

Het huishouden doen als crosstraining voor hardlopende moeders

Uit onderzoek blijkt namelijk dat 5 keer per week 30 minuten het huishouden doen evenveel gezondheidsvoordelen oplevert als sporten. Ik geloof dat best! Het is zelfs zo dat ik aan het eind van mijn hardlooprondje mijn sporthorloge gewoon laat doorlopen. Want na het hardlopen ruim ik de keuken op, veeg en dweil de vloer, doe de wc, dweil de wc en stop ik de vieze was in de wasmachine.

Pas als ik al die huishoudelijke klusjes heb gedaan, en ga zitten om te bloggen, zet ik mijn sporthorloge op stop. Want ik beschouw die huishoudelijke klusjes inderdaad als een vorm van crosstraining na het hardlopen.

Huishoudelijke klussen en hun crosstraining effect

  • Strijken is crosstraining voor je buikspieren
  • Stofzuigen verbrandt 90 calorieën per 30 minuten
  • Het bad schrobben is goed voor je biceps
  • Bedden verschonen verbrandt 65 calorieën per 15 minuten en is bovendien een goede home work-out voor je armspieren. Vooral het dekbed in dekbedhoes zien te krijgen is een stevige workout voor je armen.
  • Tuinieren is ook een stevige work-out. In de zomer moet ik van mezelf 1 uur per week in de tuin werken. Op die dag ga ik niet hardlopen, maar doe ik 'crosstraining' in de tuin.

Conclusie

Mijn ervaring als moeder die graag gaat hardlopen is dat het de truc is om hardlopen in je leven in te bouwen. Net zoals tandenpoetsen. Op die manier wordt het een gewoonte waar je eigenlijk niet eens meer over hoeft na te denken. Het voorkomt ook dat tijdgebrek je kansen om te gaan hardlopen verknoeit.

Kom je een keer echt tijd te kort? Gebruik dan huishoudelijke klusjes als een vorm van crosstraining. Doe je sporthorloge om, en doe het huishouden. Je zult aangenaam verrast worden over het aantal calorieën dat je verbrandt! Zo sla je twee vliegen in 1 klap.

Lees ook Hoelahoepen als crosstraining. en touwtje springen!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.