2 dingen die mijn kapotte hartslaghorloge me leerde

Polar hartslaghorloge problemenEen paar weken geleden beweerde mijn Polar hartslagmonitor dat ik een hartslag van 0 had. Dan is lopen op basis van je hartslag zones wel lastig! In afwachting van een oplossing liep ik daarom drie keer zonder hartslagmonitor. Dat leverde nieuwe inzichten op.

Inzichten door een kapotte hartslagmonitor

 1. Ik ontdekte hóe veel ik vertrouw op de informatie van mijn hartslaghorloge. In plaats van op mijn gevoel. Zonder hartslaghorloge kon ik niet even kijken of mijn hartslag nog wel 'in de zone' was. Ik moest het afleiden van mijn ademhaling en hoe ik me voelde. Dat vond ik behoorlijk lastig! Want normaliter hoeft dat niet. Dan kíjk ik gewoon. Nu moest ik mezelf steeds op tedere toon afvragen: 'En? Hoe vóél je je nu?'
 2. Daarnaast besefte ik dat de gegevens van mijn hartslagmonitor soms demotiverend werken. Dan loop ik bijvoorbeeld heel prettig, maar als ik zie dat mijn hartslag 'te hoog' is, neem ik toch vaart terug. Aangezien ik nu dus geen benul had, liep ik veel meer in hetzelfde prettige tempo.

Hij doet het weer! Meten is toch weten

Toch loop ik nu weer altijd met mijn hartslagmonitor! Ik houd van de objectieve informatie die mijn Polar hartloophorloge me geeft. Meten is weten! Ik zie zeker de waarde van luisteren naar je lichaam, maar toch loop ik liever met mijn hartslagmonitor.

Hartslaghorloge als persoonlijke coach

Doordat ik een paar keer zónder heb gelopen, besef ik hoe handig mijn hartloophorloge als persoonlijke coach is! Als hardloper stel ik die objectieve feedback erg op prijs. Als moeder en opvoeder tast ik al vaak genoeg in het duister!

Mijn hartslagmonitor laat me meteen weten wanneer ik te hard van stapel loop, en wanneer er wel wat inspanning bij mag.

Toch vind ik dat ik eigenlijk dat ik 1 keer per maand zónder zou moeten lopen. Gewoon. Om 'in touch' te komen met mijn lichaam. Maar of ik het ook ga doen?

Loop jij met een hartslaghorloge?

Similar Posts

3 Comments

 1. Ik loop eigenlijk altijd met een hartslagmeter maar vind het niet prettig. Het bandje gaat me altijd irriteren en dan schuif ik hem naar boven. Gevolg is dat ik volgens mijn meter geen hartslag meer heb. Ook weet ik eigenlijk niet precies wat nu een goede hartslag is. Daar loop ik denk ik te kort voor. Misschien kan je daar eens over schrijven?

 2. Hi Nicole,

  Ik gebruik de informatie wel die mijn hartslagmeter geeft, maar niet direct. Ik stel nu bijv. na de vakantie vast dat mijn gemiddelde hartslag 10 slagen hoger ligt dan voor de vakantie. Mijn conditie is dus achteruit gegaan. Toch doe ik niet gelijk iets. Ik blijf gewoon lopen zoals ik het lekker vindt. Ik stel alleen de fartlek en de intervaltraining even uit.

  groetjes,

  Dorothé

 3. Ik heb met een hartslagmeter gelopen. Omdat het moeilijk was als ik met de groep liep om in een zone te blijven, gebruikte ik hem alleen als ik alleen liep en dan vooral om ervoor te zorgen dat ik niet te hard liep. Ik heb hem één keer gebruikt bij een wedstrijd, maar toen was ik zo zenuwachtig dat ik voor het begon al op mijn maximum zat! Dus dat was eens maar nooit meer. Toen ik de cijfertjes niet goed meer zag én het zat was om steeds schuurplekken van de band te krijgen, heb ik hem aan mijn schoondochter gegeven en ben overgestapt op een GPS horloge. Leuk om te zien waar je gelopen hebt en wat je tempo was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.