Hardlopen na verstuikte enkel: hoe zit dat?

Dit was begin van de avond. Hierna werd de enkel dikker en dikker

Anderhalve week geleden, op een kwade donderdag, verstuikte ik mijn enkel. Het was aardedonker, en ik rende op mijn gebruikelijke tijdstip van 7.15 de deur uit. Maar het ging bijna meteen mis, want ik stapte op één of andere grote steen op ons tuinpad, en verzwikte daarbij mijn enkel. De pijn was adembenemend, en mijn eerste gedachte was: 'Ik kan hardlopen vandaag wel vergeten.'

Maar na een tijdje ebde de pijn weg, en vond ik dat ik best kon gaan hardlopen.

Achteraf was dat nogal stom, maar goed dat wist ik toen nog niet.

Daar kwam ik later achter.

Hardlopen met een verstuikte enkel

Het hardlopen ging na mijn val eigenlijk vrij goed. Eenmaal thuis heb ik ook nog de hele dag gewoon rondgelopen. Maar in de loop van de dag werd mijn enkel steeds dikker en pijnlijker. Toen realiseerde ik me eigenlijk pas echt dat ik een verstuikte enkel had.

Door schade en schande wijs geworden, ging ik naar de toonaangevende site thuisarts.nl. Want als je gewoon in het wilde weg gaat googelen heb je meestal binnen zo'n 3 klikken een enge, dodelijke ziekte. Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De adviezen zijn dus van mensen die ervoor geleerd hebben!

Thuisarts.nl over een verstuikte enkel

Op Thuisarts ontdekte ik dat ik het behoorlijk stom had aangepakt die ochtend. Na mijn val had ik onmiddellijk met mijn voet in de lucht moeten gaan zitten, en mijn enkel moeten koelen. Niet alleen had ik dat niet gedaan, nee, ik was doodleuk gaan hardlopen...

Ik kon nog 4 stappen lopen

Gelukkig was er ook geruststellend nieuws: ik kon '4 stappen lopen zonder steun'. Kun je dat niet, dan moet je naar de huisarts. Ook de rest van de informatie stelde me gerust. Thuisarts.nl belooft dat een verstuikte enkel gewoon vanzelf geneest, en dat medicatie of verbanden niet nodig zijn. Met andere woorden, typisch Nederlands medisch advies: kijk het maar eens een aantal weken aan, en als het dan nog niet beter is, ga je op je gemakje een keer naar de huisarts.

Vrijdag en zaterdag met de voet omhoog

Op vrijdag en zaterdag heb ik alsnog mijn enkel zoveel mogelijk omhoog gelegd, ook al was dat rijkelijk laat. Inmiddels ziet mijn verstuikte enkel er bijna weer gewoon uit. Hij is nog maar een klein beetje dik. Wel is hij nog pijnlijk, en ik durf echt nog niet te gaan hardlopen. Mijn grootste angst is dat ik door ongeduld mijn enkel dusdanig verknoei dat ik nooit meer kan hardlopen. En als ik iets heb geleerd van deze week noodgedwongen niet hardlopen, dan is het wel dat ik dat heel erg zou vinden.

Want ik mis hardlopen.

Ik mis mijn dagelijkse routine, en het prettige gevoel dat hardlopen mij geeft.

Ik verdacht mezelf er altijd van dat ik zou afhaken bij hardlopen zo gauw ik de kans kreeg. Maar ik geloof niet dat ik daar bang voor hoef te zijn. Het voelt niet fijn om níet te gaan hardlopen.

Crosstraining voor de geblesseerde hardloper

Omdat ik het hardlopen zo mis, besloot ik dan maar te proberen van de nood een deugd te maken. Als hardloper hoor je immers aan crosstraining te doen. Ik doe dat nooit, omdat ik liever ga hardlopen, maar nu heb ik er tijd voor.

Dus in plaats van dat ik 's ochtends om 7.15 ga hardlopen, ga ik op dat tijdstip naar de vroegere slaapkamer van mijn oudste dochter. Daar ligt een matje van de Action. Vervolgens doe ik daar:

  • 15 minuten spierversterkende oefeningen met behulp van een youtube filmpje.
  • 100 x sit ups met zo'n buikspiertrainer. Ik kocht dat ding voor 7,50 bij de kringloop.

15 minuten krachttraining voor beginners

Hieronder het filmpje met oefeningen dat ik doe. Het handige is dat je geen speciale spullen nodig hebt voor de oefeningen, hoewel een matje wel fijn is.

Zwemmen met een verstuikte enkel

Ik heb overwogen om te gaan zwemmen met een verstuikte enkel, maar ik vond het té erg. Baantjes trekken vind ik geestdodend saai, bovendien moet ik dan eerst héélemaal naar het zwembad rijden, me uitkleden, zwemmen, aankleden, terugrijden... Pfff, veels te veel gedoe. Ik kan het niet opbrengen.

Bovendien is zwemmen met een verstuikte enkel ook niet altijd verstandig!. Weliswaar voel je in het water minder impact, maar bijvoorbeeld met een borstcrawl of schoolzwemmen kun je alsnog je enkel (teveel) belasten. Zo waarschuwen ze op thuisarts.nl geen 'draaiende beweging' te maken met je enkel.

Dus mocht jij willen zwemmen met een verstuikte enkel, vraag dan eerst goed na bij je huisarts of sportarts of het verantwoord is.

Voorlopig behelp ik me dan maar met  mijn crosstraining.

Iets is beter dan niets, en zo houd ik toch een beetje mijn sportroutine vast.

Mijn eerste doel is dat ik op zondag weer naar dansles kan. En dan hopelijk in de loop van de volgende week weer hardlopen.

Want had ik al gezegd dat ik het mis?!

Wat zegt thuisarts.nl over hardlopen na verstuikte enkel?

Als ik het zo lees, kan ik hopelijk volgende week best voorzichtig weer kan beginnen met hardlopen. Centraal in het advies van thuisarts.nl over hardlopen na verstuikte enkel, staat dat je het rustig moet opbouwen, met eventueel eerst enkelversterkende oefeningen. Net als bij beginnende hardlopers is hardlopen opbouwen de sleutel tot succes.

Dit is eigenlijk mijn eerste echt serieuze hardloopblessure in 18 jaar, dus ik mag niet mopperen.

Leestip

Weer beginnen met hardlopen na een onderbreking.

Similar Posts

2 Comments

  1. Hmm… er zit natuurlijk verschil tussen je enkel verzwikken en je enkel verzwikken. Als je er echt niet meer op kan staan dan is het goed om niet verder te lopen. Mijn eigen ervaringen: toen ik meer in de bossen ging lopen, verzwikte ik meerdermalen mijn enkel. Door mijn enthousiasme. Het maakte mij onzeker over in de bossen lopen. Dat is goed gekomen door langzaam 'los' te laten en meer ontspannen (weer) te gaan lopen; in het begin met een enkelband. Mijn verzwikkingen waren zodanig dat ik na voorzichtige pogingen om op mijn been te gaan staan, weer kon gaan hardlopen. En dat deed ik ook want dat is goed voor de doorbloeding en een sneller herstel. Na het lopen inderdaad koelen en rust. Natuurlijk 's avonds ook pijnlijk. Maar de volgende dag gewoon het been weer belasten en daarna rusten en koelen. Binnen een paar dagen kon ik weer goed lopen. Wel gevoelig maar het ging prima. En voorlopig niet in de bossen..

  2. Ik heb het inmiddels weer zo'n kleine 2 weken gelopen, maar vandaag sla ik tot mijn spijt toch maar even over want sinds gisteren is mijn enkel weer wat dikker en pijnlijker ineens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.