Welk type hardloper ben jij?

lopers typesTwee Amerikaanse psychologen ontwikkelden een instrument om te meten in welke mate iemand een 'hardloper' is.

Dat deden ze aan de hand van de volgende punten:

 • De hoeveelheid tijd die iemand besteed aan denken over hardlopen
 • De hoeveelheid tijd die iemand besteed aan lezen over hardlopen
 • De afstanden die iemand aflegt om mee te doen aan loopwedstrijden
 • Het aantal wedstrijden waaraan iemand mee doet.
 • Aantal gelopen marathons
 • Aantal hardlopende vrienden
 • Het aantal nieuwe vrienden die zijn gemaakt door hardlopen
 • Het bedrag dat iemand uitgeeft aan boeken en tijdschriften over hardlopen
 • Het bedrag dat iemand uitgeeft aan hardloopkleding en loopaccessoires.
 • De mate waarin voedingsgewoontes zijn aangepast op hardlopen
 • Veranderingen in levensstijl om tijd te creëren voor hardlopen
 • Duur van een loop
 • Intensiteit van een loop

4 types hardlopers

Op basis hiervan onderscheidde weer een groep andere onderzoekers vier types hardlopers!

 1. Hardlopen gaat boven alles. Deze groep rent minstens 64 km per week, en doet vaak mee aan wedstrijden. De meeste vrienden zijn ook hardlopers, en ze lezen wekelijks over hardlopen.
 2. Hardlopen is heel belangrijk. Deze groep rent tussen de 18 en 64 km per week, en doet regelmatig mee aan wedstrijden. Ze doen minder mee aan de hardloop 'subcultuur' dan groep 1.
 3. Hardlopen als hobby. Deze groep rent ook tussen de 18 en 64 km per week, maar heeft geen interesse in de subcultuur rondom hardlopen
 4. Hardlopen als een leuke activiteit voor zo nu en dan. Lopers in deze groep lopen alleen als ze er zin in hebben. Ze stoppen meestal bij slecht weer en in de winter.

Welke type hardloper ben jij?

Dan is het natuurlijk leuk om voor jezelf eens na te gaan in welke groep jij valt!

Ik zit in ieder geval niet in groep 1, en zeker niet in groep 4. In groep 1 zit ik niet omdat ik nooit aan wedstrijden meedoe, en in groep 4 niet omdat ik mij niet laat weerhouden door slecht weer en de winter! Dus twijfel ik tussen groep 2 en 3! Ik loop gemiddeld per week zo'n 42 km, en val wat dat betreft dus in beide groepen. Wedstrijden loop ik niet, maar ik kan me wel interesseren in hardlopen en ik lees er ook graag en regelmatig over.

Hardlopen is wel belangrijk voor me, en het is meer dan een hobby. Ik beschouw het als een (gezonde) levensstijl, die me zowel lichamelijk als mentaal gezond houdt.

Ik ben gewoon een nieuw type hardloper! Een type dat niet let op gemiddelde loopsnelheid, niet meedoet aan wedstrijden, en vooral geïntereseerd is in de psychologie, filosofie en de gezondheidsvoordelen van hardlopen. Een type dat er wel waarde aanhecht een bepaalde afstand te lopen, maar het prima vindt om halverwege een kopje koffie te drinken.

Wat voor type hardloper ben jij?

Similar Posts

6 Comments

 1. Ik denk dat ik tot groep 2 behoor. Zeer tot ongenoegen en onbegrip van mijn echtgenoot. Die kan ik niet duidelijk maken hoe leuk het is een wedstrijd te lopen zelfs al gaat dat niet zoals je wilt. Die vindt dat als ik geblesseerd ben ik maar eens moet stoppen met hardlopen. Maar ja, hij fietst alleen als het niet waait, dus hoe moet hij mijn gedrevenheid dan begrijpen?

 2. Ik zet mezelf tussen 2 en 3 in. Ik loop momenteel veel, heb veel hardlopende vrienden, maar dat komt ook doordat ik bij een vereniging loop en omdat sommige loopmaatjes vrienden zijn geworden (mens, wat deel je soms veel, tijdens een lange duurloop). Het lopen gaat nu tijdelijk boven alles, omdat ik een eerste marathon in het vooruitzicht heb, maar daarna wordt het allemaal weer wat minder belangrijk hoor.

 3. Ik ben iemand tussen 2 en 3. Loop zo 22km per week, ik doe het puur voor me zelf, doe ook geen wedstrijden.Het intreseert me wel om over het hardlopen te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.