7 aandachtspunten bij het kiezen van een sportschool

Op zoek naar yoga lessen bezocht ik diverse websites van sportscholen, waarbij ik naar het lesaanbod en het lesrooster keek.

Club Joy en Les Mills groepslessen

Het viel me op dat er twee 'sportprogramma's' gebruikt worden in Nederland: Club Joy en Les Mills. Daarbij kreeg ik de indruk dat Les Mills een iets breder aanbod heeft.

 • Club Joy groepslessen zijn ClubBatte, ClubCycle, ClubChallenge, ClubPower, ClubStep, ClubVitaal en ClubYoga.
 • Bij Les Mills bieden ze BodyAttack, BodyBalance, BodyPump, BodyStep, BodyVive, CXWORX, RPM, en SH'bam.

Bij Club Joy had ik interesse in ClubYoga, en bij Les Mills in BodyBalance.

Ik besloot twee sportscholen te bellen voor informatie over hun prijzen.

Geen prijsvermelding op de website

Helaas vermelden de meeste sportscholen hun prijzen niet op hun website. Sterker nog: toen ik belde en vroeg aan wat voor bedrag ik moest denken, wilde één sportschool dat niet zeggen en de andere pas na veel aandringen. Ze wilden dat ik langskwam, zodat ze met mij konden praten, en overleggen.

Wel waren beide sportscholen heel gul met het aanbieden van proeflessen. Maar ja, dat had wat mij betreft alleen zin als ik wist wat een abonnement me zou kosten.

Uiteindelijk kwamen ze dus bij één sportschool schoorvoetend over de brug met een bedrag: 29 euro per maand. Daar heb ik toen een proefles gevolgd, maar knapte na de les af op het gladde verkooppraatje.

7 aandachtspunten bij het kiezen van een sportschool

Op basis van mijn zoektocht naar een plek om yogalessen te volgen heb ik een lijstje met punten gemaakt waarop je kunt letten bij het kiezen van een sportschool.

 1. Volg altijd eerst een (gratis) proefles, zodat je weet waar je aan begint. Proef de sfeer van de sportschool, en kijk kritsch om je heen. Hoe zijn de andere bezoekers? Is het schoon? Zijn de toiletten fris? Hoe gaan de instructeurs om met de mensen?
 2. Laat je uitgebreid informeren over de abonnementen. De sportschool waar ik mijn proefles volgde wilde dat ik mij minstens voor een half jaar vastlegde. En als ik me voor een jaar vastlegde scheelde dat nog weer 3 euro per maand. Voor een halfjaarabonnement betaalde ik 31 euro p/m, voor een jaarabonnement 29 euro p/m. Voor dat bedrag mocht ik 1x p/w komen. Voor 39 euro p/m had ik onbeperkt toegang tot alle sportfaciliteiten en lessen.
 3. Vraag na hoe, en op welke termijn, je je abonnement kunt opzeggen. Sommige sportscholen accepteren een opzegging alleen via aangetekende post, wat de drempel heel hoog maakt natuurlijk. Het fijnste is als je kunt opzeggen per maand.
 4. Laat je niet inpakken door gladde verkooppraatjes. Sommige sportscholen zeggen dat ze normaliter altijd inschrijfgeld rekenen, en zeggen dan met een royaal gebaar: 'Maar voor deze ene keer doen we dat niet!' Het onbreekt er nog maar aan dat ze zeggen: 'Omdat jíj het bent, hoef jíj het inschrijfgeld niet te betalen.'
 5. Vraag na hoe het werkt als je een blessure oploopt en een tijd niet kunt sporten. Bij de sportschool waar ik was, werd het abonnement dan als het ware 'bevroren'! Die maanden telden dan niet mee, en kon je later gewoon inhalen.
 6. Let op voor extra kosten: bij de sportschool die ik bezocht moest ik 10 euro betalen voor mijn sportschoolpasje.
 7. Als je kleine kinderen hebt: informeer of er opvang is, en of daar extra kosten aan verbonden zijn. Meestal niet overigens.

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Wat ik ook nog kan aanraden is om te gaan kijken op het tijdstip dat jij wilt. Sommige sportscholen zijn 's avonds gewoon vies of er loopt alleen maar jeugd rond met keiharde muziek op hun oren waarvan jij mee geniet. Vraag ook naar conditietesten en evt. kosten daarvan. Soms moet je voor het veranderen van je programma kosten betalen omdat je dan begeleid wordt terwijl je een abbo hebt voor free toegang of zoiets.

  Er is iets veranderd in de wettelijke regelingen rond opzeggingen. Ze mogen niet meer stilzwijgend een jaar doorverlengen. Je hebt dan altijd recht op opzegging na een maand, maar vaak berekenen ze dan wel een ander tarief. Doe alsof je blond bent en laat het je haarfijn 3x uitleggen;-
  )

  groetjes,

  Dorothé

  1. Dat is een hele goede tip Dorothé! Eigenlijk net zoals wanneer je een huis wilt kopen: dan is het ook goed om er op verschillende tijdstippen te gaan kijken om te zien wat er gebeurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.