Hardlopen bij een gevoelstemperatuur van -17: code geel
Afgelopen week was het 's nachts en 's ochtends vroeg zo koud dat het KNMI code geel uitriep. Door de koude wind was er een gevoelstemperatuur van -17.
Maar ik wilde wel mijn dagelijkse hardlooprondje doen.
Is hardlopen bij zo'n lage temperatuur nog wel verstandig?
Hardlopen bij een gevoelstemperatuur van -17
Omdat ik geen domme dingen wilde doen besloot ik om me dan maar extra goed aan te kleden, en natuurlijk als een ui! En dat werkte goed, want ik heb geen enkele klacht gekregen van mijn hardlooprondje bij een gevoelstemperatuur van -17. Dit trok ik aan:
- Hemdje van climacool materiaal
- Mijn thermo hardloopbroek van AH met capuchon die ik opdeed. Hij heeft een hele rare harde voorkant, maar die beschermt wel goed tegen de kou.
- Mijn hardlooptrui van AH
- Een sportcol die je kunt dragen als haarband maar ook als gezichtsmasker of sjaal
- Mijn Adidas hardloopjasje
- Een stoffen mondkapje van Livera uit de tijd van corona
- Dikke wanten, want in handschoenen krijg ik altijd alsnog koude handen.
- Dunlop sokken van de Action die ik altijd draag
Met deze outfit kon ik echt prima hardlopen, en heb ik het niet akelig koud gehad. Wel voelde ik inderdaad de venijnige kou van een ijzige wind.
Hoe belangrijk is gevoelstemperatuur bij hardlopen?
Ik vroeg me ook wel een beetje af: 'Maken ze mensen niet onnodig bang met code geel vanwege een lage gevoelstemperatuur?' Maar in de krant las ik dat de gevoelstemperatuur een belangrijke boodschap van je lichaam is. In dit artikel zegt inspanningsfysioloog Maria Hopman aan het Radboudcumc in Nijmegen:
'Als je buiten staat bij een temperatuur van min 4 graden, koel je minder snel af dan bij een gevoelstemperatuur van min 11'!
Kijk, dat wist ik niet! Dat klinkt best ernstig.
Wat is gevoelstemperatuur?
In dit artikel leggen ze het uit als: hoe ervaar je de temperatuur. Het kan 4 graden zijn, maar aanvoelen als -17. De echte temperatuur en de gevoelstemperatuur zijn twee heel verschillende dingen. Hoe je de temperatuur buiten ervaart wordt beïnvloed door:
- De temperatuur
- Wind
- Of je een man of vrouw bent. Vrouwen hebben het sneller koud.
Wanneer kun je beter niet meer naar buiten gaan?
Wanneer is de gevoelstemperatuur zo laag dat je beter niet kunt gaan hardlopen? Volgens Maria Hopman is dat bij een gevoelstemperatuur van -40.
Hoe kun je veilig hardlopen bij een lage gevoelstemperatuur?
Maria Hopman adviseert goede handschoenen en een muts. Ook moet je niet al te intensief gaan hardlopen. Koude en droge lucht is namelijk belastend voor de longen. Doe het rustig aan met hardlopen of ga wandelen, zegt Maria Hopman.
Samenvattend
Een hele lage gevoelstemperatuur moet je serieus nemen als hardloper. Maar met de juiste kleding kun je een heel eind komen. De hardloopkleding die ik droeg bij een gevoelstemperatuur van - 17 was echt prima. Ik heb gelukkig nergens last van gehad, en kreeg geen wit uitgeslagen neus, vingers of tenen. Maar ik had met mijn hardloopkleding dan ook ernstig rekening gehouden met de lage temperaturen.
Hoe beïnvloedt de kou jouw hardlopen?
Heel leuke, informatieve blog. Mijn man is idd ook gewoon gaan hardlopen. Laagjes zijn perfect. Ga jij elke dag? En heb je wel een meegedaan aan een hardloopgroepje?