Passieve zichtbaarheid versus actieve zichtbaarheid

hardlopen en verlichtingDeze post schreef ik met dank aan Vincent. Hij legde me het verschil uit tussen kleding die reflecteert als er licht op schijnt, en kleding die uit zich zelf al licht geeft! De goedkope hesjes en armbanden die ik koop bij Wibra en Action maken me als hardloper pas zichtbaar als er bijvoorbeeld autolampen op schijnen.

Het is dus eigenlijk het verschil tussen jezelf actief zichtbaar maken, en jezelf passief zichtbaar maken.

X-Glow vestje: bijna 90 euro!

Vincent had het over een X-Glow vestje. Helaas kosten die een duizelingwekkende 89,95. Toegegeven je kunt geen prijskaartje hangen aan veiligheid en een mensenleven. Maar toch. Negenentachtig euro en vijfennegentig cent? Voor een vestje?

Niettemin, eerlijk is eerlijk: het ziet er wel heel mooi uit op de foto. Zie linksboven. Je bent als hardloper duidelijk zichtbaar door een kruis dat uit zichzelf al oplicht. En de productomschrijving belooft dat je tot maar liefst 500 meter zichtbaar bent.

En zeker op het platteland waar om de één of andere reden straatverlichting ontbreekt, maakt het je als hardloper wel een stuk veiliger.

Goedkoop alternatief voor X-Glow vest: lichtgevend armbandje

Een goedkoper alternatief voor een X-Glow vestje zijn van die lichtgevende armbanden met lampjes er in. Zo'n armband bevat batterijen, en daarmee kun je de lichten aanzetten. Ik denk niet dat je er tot 500 meter mee zichtbaar bent, maar het is net iets meer dan alleen een reflectie armband.

Ik kocht de mijne ooit bij de Lidl. Afgelopen week liep ik 's ochtends vroeg toen het nog donker was. En ik zag een fietser met dit soort lichtgevend armbandje. Ik was aangenaam onder de indruk, hoe goed de fietser zichtbaar was. Ik weet alleen niet of hij op 500 meter ook nog zichtbaar was, want ik ben nogal slecht in het inschatten van afstanden.

Wie dus liever niet bijna 90 euro wil uitgeven aan zo'n duur X-Glow vest, kan voor rond de 3 euro zo'n armbandje kopen.

N.B. Perry sport: 'Nee, meneer van een lichtgevend vestje hebben wij nog nóóit gehoord!'

Voor Sinterklaas had ik mijn man getipt dat ik wel een lichtgevend hesje wilde van de Goede Sint. 'Ga maar naar Perry Sport,' adviseerde ik. Maar eenmaal daar keken ze hem alsof ze water zagen branden. Van lichtgevende vestjes hadden ze nog nooit gehoord. Nogal genant voor een sportwinkel vind ik! Ik verwacht van goede sportzaken dat ze op de hoogte zijn van wat er op de markt is.

Zou jij 90 euro neertellen voor een lichtgevend vestje?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.