Hardlooprondje: ik heb er 6. Eentje voor elke dag.

hardlooprondje

Wist jij dat Nelson Mandela zijn dag altijd begon met een hardlooprondje? Dat las ik in het boek Ademhaling van Bram Bakker en Koen de Jong. En Nelson Mandela liep niet zo maar een rondje, nee hij deed elke dag hetzelfde rondje. Op dezelfde tijd. Zijn beveiligers schijnen hier niet zo blij mee te zijn geweest, want iedere dag hetzelfde rondje op dezelfde tijd, maakte Nelson Mandela een makkelijk slachtoffer voor een aanslag. Maar Nelson liet zich zijn gewoonte niet afpakken.

Hij had denk ik geen zin om een andere hardlooproute te maken.

Mijn hardlooproutine: 6 rondjes, altijd hetzelfde tijdstip

Ik vond het erg leuk om te lezen dat Nelson Mandela zo'n duidelijke routine had. Waarschijnlijk omdat ik daar zelf ook erg van houd. Maar ik heb wel iets meer 'hardlooprondjes' dan Nelson Mandela. In totaal heb ik er 6: een rondje voor elke dag van de week, en op maandag en dinsdag loop ik hetzelfde rondje. Zondag is mijn rustdag, want dan ga ik 's avonds dansen met mijn man. Die zes rondjes herhaal ik elke week, op dezelfde dag. Op hetzelfde tijdstip. Net als Nelson Mandela ben ik wat hardlopen betreft, dus erg voorspelbaar.

Mijn hardlooprondje schema

  • Maandag: 7.15 - 8.00 (Dit rondje is ontstaan omdat ik de kinderen hardlopend naar school bracht. De kinderen zijn inmiddels van die school af, maar het rondje is gebleven.)
  • Dinsdag 7.15 - 8.00 (Hetzelfde rondje als op maandag)
  • Woensdag 7.15 - 8.00 (Dit rondje is wel korter voor mijn gevoel dan het looprondje op maandag en dinsdag)
  • Donderdag 7.15 - 8.00. (Dit is een relatief nieuw rondje, dat ik nu ongeveer een half jaar loop op donderdag. Voor mijn gevoel is het een lang rondje.)
  • Vrijdag 7.15 - 8.00 (Dit voelt als een makkelijk rondje, en relatief kort.)
  • Zaterdag 7.45 - 8.30 (Op zaterdagochtend doet mijn man vaak boodschappen, en dan rijd ik mee en stap halverwege uit de auto. Dan loop ik vervolgens naar huis.

Zoals je ziet loop ik dagelijks ongeveer 45 minuten. Na mijn hardlooprondje ga ik 10 minuten hoelahoepen en tegelijkertijd mediteren met Headspace.

Ritme en regelmaat helpt bij het hardlopen

Die voorspelbaarheid maakt het makkelijker voor me om te gaan. Ik ben blij te kunnen zeggen dat hardlopen een gewoonte van me is geworden. En als ik die gewoonte niet 'doe,' dat krijg ik een ongemakkelijk gevoel. Dat vind ik ideaal, want ik hoef dus geen beroep op mijn wilskracht te doen. Ik kan meedrijven op de macht van de gewoonte.

Op zoek naar een leuke hardlooproute?

Hoe ziet jouw hardloopweek eruit?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.