Ren apparaat en fitnessapparatuur voor crosstraining

ren apparaat

Stiekem heb ik soms best zin om een loopband te kopen of een ander type ren apparaat.

Of zo'n ander fitness of crosstraining apparaat dat je thuis kunt bestijgen om fit te worden. En dan ondertussen lekker tv kijken. Gewoon, omdat het zo makkelijk is. Op zich is hardlopen al heel laagdrempelig. Ik hoef immers alleen maar de deur uit te lopen. Maar soms wil ik het nóg makkelijker. En dan krijg ik dus zin in fitnessapparatuur of een ren apparaat. Zo kan ik mooi hardlopen en fitness combineren.

Waarom zou je kiezen voor een ren apparaat?

Nou kun je je natuurlijk afvragen: 'Waarom zou je kiezen voor een ren apparaat, als je hardlopen prima buiten kunt doen?' Maar er zijn best een aantal redenen te noemen waarom ren apparaten handig kunnen zijn.

  • Je hebt een hardloopblessure opgelopen, en wilt je fitness niveau vasthouden ook al mag je tijdelijk niet hardlopen. Met een ren apparaat of een crosstrainer kun je toch blijven trainen, terwijl je tegelijkertijd je benen rust gunt.
  • Weersomstandigheden. Ben je iemand die last heeft van wind, regen of gladheid? Dan kan een loopband uitkomst brengen. Je loopt dan gewoon binnenshuis en hebt geen last van het slechte weer.
  • De tijd van het jaar. Ik loop altijd graag om 7.15, maar dat is in de wintermaanden best lastig omdat het dan nog heel donker is. Door mijn looprondje op een ren apparaat te doen, kan ik toch om 7.15 mijn dagelijkse portie lichaamsbeweging doen. Of stel je komt 's avonds pas thuis na een dag hard werken als het al donker is. Ook dan kan een loopband uitkomst brengen.
  • Je zit in de kleine kinderen, hebt overdag geen oppas, en je kunt dus niet buiten gaan hardlopen. Door thuis op een loopband te lopen, kun je toch trainen.

Mechanische loopband als ren apparaat: niet fijn!

Toen mijn kinderen nog klein waren, en ik dus bijna permanent huisarrest had, omdat mijn man pas laat thuis kwam had ik ooit een loopband. Die kocht ik bij OTTO. Hij kostte me geloof ik 599,-. Het nadeel was dat het een mechanische band was. Dat wil zeggen dat hij geen motortje had. Het was een vrij basic ren apparaat.

'Aandrijving door eigen beenkracht,' heet dat!

Door te gaan lopen, zette ik de band in beweging. En dat was nog niet zo'n punt, maar daarvoor moest ik verplicht mijn handen op de stangen houden om me af te kunnen zetten op de band. En dat vond ik heel vervelend. Uiteindelijk heb ik die loopband via marktplaats verkocht. Het was geen fijn ren apparaat.

Wat ik ervan leerde is dat je beter iets meer geld kunt uitgeven aan een ren apparaat of loopband met een motortje dan aan een mechanische loopband!

Alternatief ren apparaat: de crosstrainer

Een andere reden waarom ik lonk naar fitnessapparatuur is dat ik steeds meer besef dat crosstraining belangrijk is voor een hardloper. Ik wilde dat het niet zo was, maar helaas pindakaas.

Crosstraining is verstandig om te doen.

Fitnessapparatuur tot 300,-

Op zich hoeft zo'n fitness apparaat niet eens zo duur te zijn, heb ik ontdekt. Eentje blijk ik zelfs al te hebben. En dat is zo'n grote trampoline! Maar trampolines en ik, wij liggen elkaar niet zo goed na 5 zwangerschappen en vijf bevallingen...

Bovendien wil ik dan ook wel alle spieren in mijn lichaam trainen, en niet alleen de beenspieren. Een loopband moet ik dus eigenlijk ook niet kiezen, want dan kom ik nog niet aan crosstraining toe.

Dus nu lijkt zo'n Trimm Max me wel wat. Kijk:

trimm max

Ren apparaat overzicht

Maar laten we eens even de opties wat betreft ren apparaten op een rijtje zetten. Je kunt kiezen uit:

  • Mechanische loopband: hierbij zet je zelf de band van het ren apparaat in beweging. Ken je die filmpjes van een hardloper op een loopband, die even stopt met hardlopen, en dat vervolgens de band verder gaat en de hardloper valt? Dat gebeurt je dus zeker niet met een mechanisch ren apparaat. Als jij stopt met lopen, stopt ook de mechanische loopband.
  • Loopband met motor. Dit type ren apparaat beweegt ook als jij niet meedoet. Je moet dus wel gaan lopen, want anders val je er af.
  • Crosstrainer. Op een crosstrainer loop je weliswaar niet, maar de beweging die je maakt lijkt wel erg op een loopbeweging. Het leuke aan een crosstrainer ten opzichte van een ren apparaat, is dat een crosstrainer je hele lichaam traint. Dus ook je armen bijvoorbeeld. Daarnaast is het low impact: je voeten landen niet telkens hard op de grond. Ideaal dus bij hardloopblessures.
  • De Elliptigo mag ook niet ontbreken in dit lijstje met ren apparaten! Net als de crosstrainer is de Elliptigo low impact, maar anders dan de crosstrainer kun je er lekker mee naar buiten. Het is dat dit ren apparaat zo duur is, anders zou ik hem graag kopen.

Praktische informatie over ren apparaten

Ren apparaten hoeven niet duur te zijn. Op bol.com koop je voor 106,99 al een ren apparaat in de vorm van een mini mechanische loopband.

Aan de andere kant van het prijs spectrum vind je de Nordic Track loopbanden. Deze krijgen doorgaans lovende reviews, maar kosten rond de 2.000,-

Samenvattend

Ren apparaten kunnen een goede aanvulling en/of alternatief zijn voor je dagelijkse hardlooprondje. Ze brengen uitkomst bij hardloopblessures, tijdgebrek en slechte weersomstandigheden.

Leestip

Hardlopen en fitness

Heb jij ren apparatuur in huis?

Similar Posts

8 Comments

  1. Mijn moeder heeft er zo één en gaat sinds jaar en dag, dagelijks trouw op dat dingetje haar workout doen. Ze is, in vergelijking met vroeger (toen ze nog niet sportte) veel dunner en ze wordt er heel blij van zegt ze. Zelf heb ik een cardiofiets, welke ook super is. Ik gebruik deze bij blessures vooral!

    1. Dat klinkt heel positief Cynthia! Waar heb jij je cardiofiets neergezet? Ik zit nog te puzzelen, waar ik zo'n apparaat eventueel zou kunnen neerzetten.

    1. Ja, daar heb ik dus ook geen zin in. Ik was al wel zo ver dat ik de lesroosters van maar liefst 4 sportscholen heb uitgeprint, maar het komt me gewoon nooit goed uit! Hardlopen lukt me al jaren prima, dus ik wil iets dat ik net als hardlopen gewoon zelf kan doen.

  2. Mijn fiets staat netjes opgeborgen op de zolder in een hoekje. Er zitten handige wieltjes onder, zodat je deze handig kunt verplaatsen! Succes met het vinden van het juiste apparaat!

  3. Ik sta wel eens op zo'n ding in de sportschool, maar heb dan niet het gevoel dat ik heel andere spieren train dan met hardlopen. Ik doe liever een circuit training waar ik al mijn spieren train. Ik heb het geluk dat er bij ons in het dorp een "hart for her" zit. Dit is alleen voor vrouwen. In een half uur tijd, train je daar al je spieren. Telkens 40 sec. en dan draai je door naar het volgende toestel en dat 3 rondjes. Dit is echt heel anders dan de reguliere sportschool. (Nu staat er niet een gespierde kerel te wachten tot je klaar bent.

    1. Dan zou zo'n apparaat voor mij niet de oplossing zijn Evelien. Het idee is juist wel andere spieren te trainen dan bij het hardlopen. Klinkt heel efficiënt moet ik zeggen: in 30 minuten al je spieren trainen!

  4. Nicole let bij evt. aanschaf goed op hoe je voeten op het apparaat staan. Op mijn sportschool kregen ze op een gegeven moment nieuwe en daarbij moest je op de bal van de voet staan. Dit leverde bij mij overbelastingsproblemen op na een half uurtje, terwijl ik toch wel goed ontwikkelde beenspieren heb.Verder bedoelen ze volgens mij met het doen van crosstraining voor hardlopers dat je verschillende soorten training doet ter afwisseling van je looptraining of dat je off the road traingen doet. Ik ga zelf 1x per week naar de sportschool en doe nog 2x per week rompstabiliteitsoefeningen op een swiss ball en een matje. Je kunt met gewone losse gewichten en diverse oefeningen ook prima aan krachttraining doen. zie oa prorun.nl/training/krachttraining Groetjes,Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.