Heerlijk hardlopen: over duurloop en training

Heerlijk hardlopen review

Voordat ik dagelijks ging hardlopen, deed ik op zondagochtend altijd een wekelijkse duurloop. Tenminste zo noemde ik dat. Daaronder verstond ik dat ik die dag zo'n 18 kilometer liep. Met andere woorden, mijn loop op zondag duurde lang ; )

Maar wat is een duurloop nou precies?

Duurloop: wat is het nou eigenlijk?

Het vervelende is dat er verschillende definities zijn van een duurloop. Zo is voor een beginnende hardloper 8 kilometer al een duurloop, terwijl voor een ultrarunner die 8 kilometer hoogstens een warming-up zijn. Daarnaast heb je ook nog weer verschillende soorten duurlopen. In het boek Heerlijk hardlopen geeft Maarten Faas, die looptrainer is, advies voor een 'goed gedoseerde' duurloop training. Hij omschrijft een duurtraining als volgt:

'Gedurende een bepaalde tijdsduur continu op een bepaald niveau (snelheid, hartslag zone) lopen.'

Hij onderscheidt de volgende duurtrainingen:

  • Rustige duurloop: procentueel de meeste vetverbranding
  • Vlotte duurloop: ideale combinatie van verbranding van vetten, suiker of koolhydraten.

Effecten van een duurloop training volgens Maarten Faas

Faas noemt de volgende effecten van een duurtraining:

  1. Je vergroot je uithoudingsvermogen.
  2. Je traint je koolhydraatstofwisseling.
  3. Je  glycogeenvoorraad neemt toe tijdens het herstel.

Over het boek Heerlijk hardlopen

Het boek Heerlijk hardlopen is eigenlijk niets voor mij. Maarten Faas zegt het ook heel duidelijk in zijn inleiding: hij richt zich met dit boek op recreatieve en prestatieve atleten. Op mensen die 'serieus willen hardlopen,' oftewel elke week twee of drie keer trainen voor een 5 kilometer tot een halve marathon. Hoewel ik maar liefst 6 keer per week loop, ben ik totaal niet bezig om mij te verbeteren als hardloper. Dagelijks loop ik dezelfde afstand in ongeveer 45 minuten, en aan wedstrijden doe ik niet mee. Ik denk dat dit één van de redenen is dat ik Heerlijk hardlopen te technisch en daardoor vrij saai vond.

Heerlijk hardlopen is echt een boek voor hardlopers die interesse hebben in de hardlooptechniek van een training, de biologie van hun lichaam en hoe dit allemaal samenwerkt.

Voor wie is Heerlijk lopen een interessant boek?

Ik denk dat Heerlijk lopen interessant is voor hardlopers die zichzelf willen verbeteren. Maarten Faas geeft je informatie en praktische tips voor een betere loopprestatie. Het lijkt me minder geschikt voor beginners, omdat het dan nogal intimiderend is. Het is een boek voor mensen die al ervaringen hebben met lopen, en nu door willen naar een hoger niveau.

Mijn conclusie over Heerlijk hardlopen

Ik vond Heerlijk hardlopen te technisch, en daardoor saai. Daar staat tegenover dat het verder gaat waar veel hardloopboeken ophouden: namelijk bij het opnoemen van alle redenen waarom hardlopen goed voor je is, hoe je ermee kunt beginnen, en het belang van de juiste loopschoenen. Heerlijk hardlopen biedt meer dan dat. Je vindt er echt informatie in over hoe je jezelf als hardloper kunt verbeteren. Het is echt geschikt om je te verdiepen in het hoe en waarom van duurlooptraining.

De opmaak is duidelijk, rustig en serieus. Plaatjes staan er niet in : ( Het vrolijkst aan het hele boek vond ik de kleurrijke cover.

Wil jij een betere en snellere hardloper worden? Dan is Heerlijk hardlopen de moeite van het bekijken waard. Loop je vooral voor de lol en om je hoofd leeg te maken? Dan zal Heerlijk hardlopen je waarschijnlijk minder aanspreken.

Praktische informatie over Heerlijk hardlopen

Heerlijk hardlopen is voor de vriendelijke prijs van 16,50 te koop bij bol.com.

Heerlijk hardlopen

Wil je meer reviews van hardloopboeken? Bezoek dan mijn pagina met boeken over hardlopen!

Leestip: Hardlopen zonder poespas

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.