Freerunnen: wat is dat nou weer?

freerunnenAls ik tijdens het hardlopen een bankje tegenkom, of er ligt ineens een boomstam op de weg, dan ren ik daar netjes met een bochtje om heen.

Maar na het lezen van het boek Freerunnen heb ik sterk het gevoel dat ik er eigenlijk met een salto overheen zou moeten buitelen. Er om heen lopen is toch wel erg burgerlijk!

Freerunnen: wat is het?

Ik reserveerde het boek Freerunnen in de bibliotheek omdat de titel me zo aansprak. De titel wekte associaties bij me op van vrijheid en frisse buitenlucht.

Maar freerunnen blijkt meer met acrobatiek te maken hebben dan met in vrijheid hardlopen. En volgens het boek is het iets voor in de stad! Je hebt daar natuurlijk ook meer obstakels om overheen te stunten. Hoewel, ik zóu natuurlijk iets met koeien kunnen proberen hier op het platteland.

Paul Mason, de auteur van het boek omschrijft freerunnen als volgt:

'Freerunnen is een spannende energieke activiteit voor in de stad. Het lijkt op een combinatie van athletiek en gymnastiek. Freerunners rennen zo'n beetje overal in steden, van straten en parken tot winkelcentra en parkeerplaatsen.

Ze rennen niet alleen, ze overwinnen elke hindernis die ze onderweg tegenkomen met indrukwekkende sprongen en salto's. Freerunnen gaat om het soepel bewegen door een ruimte. Je kiest je eigen weg in volledige vrijheid.'

Dat laatste vind ik dan wel weer erg mooi klinken.

Tegenstanders van freerunnen

Freerunners zijn behoorlijk ingeburgerd. Ze worden soms zelfs ingehuurd om mee te doen in een film! Bijvoorbeeld voor zo'n saaie spannende achtervolgingsscène te voet.

Maar er is ook kritiek.

  • Freerunning is gevaarlijk en kan tot verwondingen leiden.
  • Freerunners kunnen andere mensen laten schrikken, of verwonden. Dat geloof ik best. Ik zou me denk ik wild schrikken als er ineens iemand over het dak van een auto springt, en naast me landt.
  • Freerunning is asociaal gedrag vermomd als sport.

Over het boek freerunnen

Freerunnen is onderdeel van de boekenserie 'Radar'. Dat is een serie 'over coole onderwerpen voor kinderen vanaf 10 jaar'. Free runnen is voor 15,95 te koop bij bol.com.

Conclusie over freerunnen

Ik vind het jammer dat freerunnen niet betekende wat ik had verwacht. Het blijkt vooral een vorm van acrobatiek te zijn, tijdens het hardlopen. Hardlopen is al berucht als een blessuregevoelige sport. Freerunnen verhoogt het risico op blessures alleen maar lijkt me.

Ik ga het dan ook niet doen.

Ik ren liever gewóón in vrijheid!

Wat zijn jouw ervaringen met freerunnen? Heb je wel eens freerunners gezien?

 

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Hi Nicole,

    Ik heb het wel gezien op filmpjes op you tube en het lijkt me geweldig om te kunnen. Zelf ben ik van het type die juist over bomen en bankjes rent en springt ... heerlijk ook het trail lopen door modder etc. vind ik erg leuk maar dat is niet echt freerunning natuurlijk.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.