Runner's High: wat motiveert lopers?

Runner's highWaarom loop ik hard?' vroeg Tim van der Veer zich af. En hij legde dezelfde vraag voor aan lopers in Nederland en ver daarbuiten. Over zijn zoektocht naar het antwoord schreef hij het boek Runner's high.

Waarom lopen mensen hard?

Tim van der Veer concludeert dat het antwoord verschilt per persoon. Maar wat de antwoorden met elkaar gemeen hebben is dat de mentale voordelen een grotere rol spelen dan de lichamelijke.

'In elk verhaal heeft hardlopen bewust of onbewust een functie in het overwinnen van problemen, angsten, gevaren en in het ordenen en verlichten van het leven. (…) Hardlopen als middel om in onze eigen geest vrede en geluk te verwerven.'

Tegelijkertijd hebben maar weinig lopers deze hoogstaande gedachten als ze hun schoenen aantrekken, zegt van der Veer. Dan is het vooral een kwestie van luisteren naar de Nike slogan: 'Just do it'!

Ik vind dit een mooie conclusie van Van der Veer! Het bevat prachtig de twee kanten van hardlopen. Je doet het omdat het je leven prettiger maakt, maar het is ook heel banaal een kwestie van jezelf de deur uit dwingen.

Runner's high: over het boek

De titel Runner's High sprak me meteen aan, evenals de belofte van de ondertitel: 'Een avontuurlijk onderzoek naar de vraag waarom wij hardlopen.' Maar persoonlijk viel het boek me tegen. Tim van der Veer is een kaliber hardloper waarmee ik geen voeling heb, en me niet mee kan identificeren. Hij is totaal 'out of my league'.

De beschrijvingen van zijn voorbereidingen op De Swiss Apline Marathon, 78 km op 2500 meter, zijn behoorlijk technisch, en ik vond ze lastig leesbaar.

Voor mij was Runner's high daardoor wat te hoog gegrepen. Maar voor lopers die geïnteresseerd zijn in trainingsschema's en de technische kanten van de loopsport ligt dat ongetwijfeld anders.

Praktische informatie

Runner's high is voor 20,99 te koop bij Bol.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.