Ik, hardloper: boek review
Ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rang, dus toen ik las 'Je kunt een hele marathon lopen door voor een halve te trainen,' en 'Je kunt de runners high al bereiken voorje begint te lopen,' was ik verkocht! In het boek Ik, hardloper doen Stans van der Poel* en Koen de Jong, de man achter Kiwi Nederland, uit de doeken hoe je dit kunt bereiken.
Goede ademhaling + weinig trainingsuren
Stans en Koen brengen met Ik, hardloper een heel nieuwe manier om hardlopen te benaderen waarbij de ademhaling centraal staat. Ze leggen uit hoe je juist met mínder trainingsuren vaak een beter resultaat kunt bereiken. Achter in het boek staat een trainingsschema van 19 weken voor een hele marathon, waarbij de langste afstand die je traint maar 14 kilometer is! Dat loop ik nu al op zondag voor mijn duurloop. Plotseling lijkt een marathon zoals ze in het Engels zeggen heel erg do-able!
Ademfrequentie
De combinatie weinig trainingsuren en een goede ademhaling zijn de basis van hun aanpak. Stans en Koen raden aan om voor en na elke training 5 minuten te besteden aan een simpele ademhalingsoefening. Die oefening bestaat uit 5 minuten inademen door je neus, uitademen door je neus, en een korte pauze na de uitademing. Als je de oefening goed doet dan zakt je hartslag.
Ademhalingsoefening doen voor het lopen, en er na
Door de oefening vóór de training te doen verminder je het risico dat je als een wilde gaat rennen, in een veel te hoog tempo. Ze leggen dit als volgt uit: als je gewoon zit heb je aan 10 ademhalingen per minuut genoeg. Maar veel mensen ademen sneller, waardoor het voor je lichaam lijkt alsof je aan het rennen bent! Ga je dan ook daadwerkelijk rennen, dan kloppen je ademhaling en je activiteit, en dat voelt fijn en ontspannen. Maar het levert dus het risico op dat je veel te hard rent wat kan leiden tot vermoeidheid, blessures en overtraining. Stans en Koen raden hardlopen op muziek om dezelfde reden af: door muziek ga je ook vaak te hard lopen.
Na de training zorgt dezelfde ademhalingsoefening ervoor dat je sneller herstelt: je zet als het ware de motor weer uit. Als je boodschappen hebt gedaan, en je komt weer thuis, laat je de motor van je auto immers ook niet draaien?
Kiezen: harder trainen of meer energie?
Volgens Stans en Koen komt er bij iedere loper een moment waarop hij of zij een keuze moet maken:
Ga je harder trainen om een betere loper te worden, maar ben je daarbuiten wel vermoeider? Of wil je liever buiten het lopen om meer energie hebben en neem je genoegen met langzamere looptijden?
Volgens Stans en Koen is het op de lange termijn slimmer om minder kilometers te lopen en niet te intensief te lopen: zo vermijd je blessures, en houd je energie over.
Over Ik, hardloper
Ik, hardloper leest prettig, en alles wordt goed uitgelegd en onderbouwd hoewel het soms vrij technisch wordt.
Maar de casussen van hardlopers die Koen en Stans hebben begeleid, helpen je als lezer om de theorie beter te begrijpen. Naast hun boodschap over niet teveel en te vaak trainen en het belang van de juiste ademhaling, is er ook een hoofdstuk gewijd aan de algemene voordelen van hardlopen voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid, hardlopen en leeftijd, het gebruik van hartslagmeters en chi-running.
Voor iedereen die open staat voor nieuwe inzichten, of misschien wel plannen heeft om een marathon te lopen, is Ik, hardloper een echte aanrader! De boodschap van minder trainen zal veel mensen prikkelen, en misschien zelfs wel verontwaardiging en verbijstering oproepen. Ook dat zijn goede redenen om dit boek te lezen!
De moraal van Ik, hardloper is: minder kilometers, en rustiger ademen.
Praktische informatie
Ik, hardloper is voor 15 euro te koop bij Bol.com en werd uitgegeven door Uitgeverij Lucht.
Meer informatie?
Surf dan naar https://www.kiwinederland.nl, de website van Koen de Jong.
* Stans van der Poel ontwikkelde apparatuur die ademhaling en hartslag in beeld brengt en doet triathlons
Hi Nicole,
Het boek ken ik niet maar wel de ademhalingsoefeningen van dezelfde site. je hebt me nieuwsgierig gemaakt.
groetjes,
Droothé