Alleen maar een fiets: wielrennen als lifestyle

Alleen maar een fiets

Hoewel ik zelf de voorkeur geef aan hardlopen heb ik het idee dat lopen en fietsen het één en ander gemeenschappelijk hebben.

Allebei kun je ze bijvoorbeeld doen op het moment dat het jou uitkomt en heb je de hele wereld tot je beschikking om deze sport te beoefenen. Hardlopen en fietsen hebben veel met elkaar gemeenschappelijk.

Bovendien lijkt fietsen me een goed plan C als ik om de één of andere reden niet meer zou kunnen hardlopen. (Mijn plan B is wandelen.)

Vandaar dat ik nieuwsgierig was naar het boek Alleen maar een fiets met als ondertitel Wielrennen als lifestyle. Ik verwachtte dat de informatie in dit boek ook wel van toepassing zou zijn op hardlopen. Maar dat bleek minder het geval dan ik had verwacht. Wel heb ik nu geleerd dat de wereld van wielrenners een compleet andere wereld is!

Wielrennen is een wereld apart

Zo ontdekte ik in Alleen maar een fiets dat er allerlei verschillende soorten fietsen zijn, van verschillende materialen en dat dit dan weer veel zegt over de eigenaar van die fiets. Ik vond het eerlijk gezegd best een beetje bizar. Ook de hoofdstukken over fietskleding. Zo schijnt het merk Rapha niet alleen een kledingmerk te zijn, maar gepaard te gaan met een hele fietscultuur op zich! En blijkbaar staat Rapha bekend als een hipstermerk. Ik geloof niet dat er kledingmerken zijn op hardloopgebied die zoveel betekenis hebben, of die als hipstermerk gelden. Tenminste niet voor zover ik weet. Verder schijnt de app Strava het Facebook voor fietsers te zijn. Strava kun je ook als hardloper gebruiken, maar bij mijn weten heeft deze app in Hardloopland minder betekenis dan in Wielrennerland.

Bram Bakker over wielrennen en hardlopen

Kees de Jong interviewt in zijn boek diverse wielrenners. Eén van hen is psychiater Bram Bakker, die ook bekend is als hardloper. Bram Bakker zegt onder andere:

'Ik denk dat mensen die voor wielrennen kiezen in plaats van een andere sport, zoals hardlopen al gevoeliger zijn voor mooie spulletjes. Hardlopers zijn veel meer no-nonsense dan wielrenners (...) Wielrennen is een hobby die vooral beoefent wordt door kapitaalkrachtige mensen. In vergelijking daarmee is hardlopen een zeer goedkope sport.'

Alleen maar een fiets: wat kun je verwachten?

Alleen maar een fiets gaat over wielrennen. En dan niet dat je met je gewone fiets een eind gaat fietsen, nee het gaat echt over speciale fietsen en mannen die heel ver fietsen. Denk aan 200 kilometer op een dag. Op de achterflap staat dat er genoeg is geschreven over beginnen met fietsen en de basisbenodigdheden om te gaan wielrennen. Daarover gaat Alleen maar een fiets dan ook niet. Het is meer een beschouwend boek over wielrennen. Kees de Jong vertelt over zijn ervaringen op fiets, en interviewt een heleboel andere wielrenners die ik allemaal niet ken, maar die vast heel bekend zijn in de fietswereld. Enkele onderwerpen die aan de orde komen zijn de ontwikkeling van het materiaal waarvan fietsen gemaakt worden, kleding, hongerklop, wedstrijden, het digitale tijdperk en boekentips.

Mijn conclusie over Alleen maar een fiets

Alleen maar een fiets viel mij een beetje tegen. Ik las er minder overeenkomsten met hardlopen in dan ik had gehoopt. Het is echt een boek over wielrennen, en daar vind ik echt geen klap aan. Ik snap ook niet wat er leuk aan is, om zo krom gebogen op een fiets te zitten en dan heel hard te fietsen. Het enige voordeel van wielrennen ten opzichte van hardlopen lijkt me dat je grotere afstanden kunt afleggen.

Zelf vond ik het boek Vrouw en fiets leuker dan Alleen maar een fiets. Maar goed, dat is dan ook geschreven voor en door vrouwen en Alleen maar een fiets lijkt meer een mannenboek : )

Praktische informatie over Allen maar een fiets

Alleen maar een fiets is voor 18,99 te koop op bol.com.

Alleen maar een fiets

Wat vind jij van wielrennen? Zie je het bijvoorbeeld als een mooie alternatief voor hardlopen? Bijvoorbeeld als je geblesseerd bent?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.