Lichtvoetig hardlopen met een voorvoetlanding
Ik heb boeken gelezen met titels als ChiRunning, Natural Running, Bewust Hardlopen en zelfs Barefoot Running. Daarin staat informatie over de zogenaamde voorvoetlanding. Dus ik vroeg me wel af wat Lichtvoetig hardlopen daar nog aan kon toevoegen.
Toch vond ik het een heel nuttig boekje. Van alle boeken die ik heb gelezen over 'lichtvoetiger' hardlopen is dit het meest praktische boekje. Het bestaat uit 120 pagina's. Maar in die 120 pagina's staat ook wel alle informatie die je nodig hebt!
Opbouw boek lichtvoetig hardlopen
Lichtvoetig hardlopen bestaat eigenlijk uit twee stukken. Eerst een theoretisch deel met veel informatie over de voorvoetlanding. En daarna een praktisch deel met een stappenplan en oefeningen om de voorvoetlanding eigen te maken. De oefeningen worden geïllustreerd met heel duidelijke, informatieve foto's.
De onderwerpen die aan bod komen zijn
- Lichtvoetig lopen: lichtvoetig lopen is lopen met een hoge pasfrequentie, een voorvoetlanding en een goede houding
- Landing: wat doet je voet tijdens het hardlopen, voorvoetlandig vs. haklanding, pasfrequentie
- Schoenen: geschiedenis van hardloop schoenen. Wist je 'corrigerende' schokdempende schoenen voor het eerst gemaakt werden in de jaren 70 en een voorvoetlanding bijna onmogelijk maakten? Sinds 2004 is er een tegenbeweging: minder schokdemping en een vlakkere stand van de voet: hiel op zelfde hoogte als de voorvoet. Dit maakt een voorvoetlandig mogelijk.
- Voeten: hoe zit je voet in elkaar? Je voet heeft de vorm van een gewelf. De constructie van je voet zorgt er voor dat er veel druk aan de bovenkant kan worden uitgeoefend zonder het instort. Volgens de auteurs is het dan ook maar raar om dit gewelf van onderen te ondersteunen.
- Stappenplan, oefeningen, trainingen
Stappenplan om je loopstijl lichtvoetig te maken
Ik kan een goed stappenplan wel waarderen. Maar ik vond de tijdsindeling vrij onoverzichtelijk. De oefeningen zijn wel duidelijk, maar niet wanneer je wat moet doen. Ik heb geprobeerd om het aantal weken voor elke stap er uit te halen.
- Je belastbaarheid vergroten en verstevigen voordat je een voorvoetlanding gaat proberen. Oefeningen voor de voeten, benen en romp. Duurt ongeveer 16 weken.
- Goede houding oefenen: vanaf week 5. Ontspannen hoofd, handen en schouders en correct aangespannen romp.
- Gevoel voor landing ontwikkelen. Vanaf ongeveer week 9.
- Pasfrequentie vergroten. Vanaf week 9.
- Vanaf 13 weken: voorzichtig langere stukken met voorvoetlanding lopen
- Nieuwe lichte en platte schoenen kopen! 1 training per week op je nieuwe schoenen die geschikt zijn voor de voorvoetlanding. Vanaf 17 weken.
- Oefenen op harde ondergrond. Vanaf 21 weken.
Conclusie over lichtvoetig hardlopen met voorvoetlanding
Lichtvoetig hardlopen is een licht en praktisch boekje. De oefeningen zijn duidelijk geformuleerd, en dankzij de foto's goed te snappen. Maar ik vond de stappenplannen qua tijdsaanduiding vrij lastig. Ook vond ik het niet zo handig dat stap 1 werd uitgelegd, maar dat de oefeningen van stap 1 vervolgens in een apart hoofdstuk staan. Dit is bij alle stappen zo. Hierdoor verloor ik het overzicht.
Maar ik denk dat als je het stappenplan voor jezelf uitschrijft, je het overzicht wel terug krijgt.
Qua informatie vind ik het een goed boek. Wel is het vrij technisch. Wil je wat meer informatie er om heen, kies dan voor ChiRunning.
Praktische informatie
Lichtvoetig hardlopen is voor 12,50 te koop bij bol.com.
Hi Nicole,
Ik geniet erg van je nieuwe bloghoofd. Dit boek lijkt wel interessant, maar uiteindelijk denk ik dat er maar weinig mensen echt een nieuwe hardloopstijl zullen aanleren. Een paar tips zijn natuurlijk mooi meegenomen. Veranderingen duren heel lang. Het kostte mij bijv. meer dan 3 maanden voordat ik mijn handen automatisch anders hield. Eerst open en ongericht en nu en lichte vuist om ontspannen de loopbeweging te ondersteunen. Ik weet dat Koen Raaymakers van haklander voorvoetlander is geworden maar dat vraagt enorm veel. Ben benieuwd wat jij er echt uit meeneemt.
Groetjes,
Dorothé